Dette spiser vi til Eid-feiringen

Dette spiser vi til Eid-feiringen

Eid er en muslimsk høytid der feiring og god mat står i fokus. Høytiden markerer slutten på fasten Ramadan, og festen bugner av masse god mat og fristelser. Dette er noen av rettene som hører hjemme i en Eid-feiring.

Etter en måned med fasting er det tid for muslimene å feire at de har kommet seg gjennom en lang måned. Eid er en av de største islamske høytidene, og festen er ofte stor med mange gjester og fristende mat.

Med lekre retter av grønnsaker, kylling, lam, ris og spennende dipper er det oftest nok å velge i.

Emblem
Mange velger å spise dadler etter solnedgang for å bryte fasten under ramadan. Det første måltidet etter fasten kalles Iftar.

Typiske råvarer man finner i rettene på festbordet er lam kylling, ris, kikerter, krydder som safran, kanel, kardemomme og nøtter som mandler og pistasjnøtter. Frukt som granateple, fiken og aprikos er også vanlig. 

Meze er Midtøstens svar på koldtbord, og kan minne litt om tapas. Meze er Midtøstens svar på koldtbord, og kan minne litt om tapas.

Meze - koldtbord fra Midtøsten

Meze er en viktig del av matkulturen i Tyrkia og Midtøsten, og består av mange kalde og varme småretter. Tradisjonelt sett inneholder et mezebord dipper, salater, varm og kald mat - og ikke minst brød.

Alle rundt bordet deler på rettene, og for at det skal finnes noe for alle er det viktig å servere forskjellige smaker, farger og konsistenser. 

Her er noen av rettene du bør servere for et vellykket mezebord:

  • Dipper - yoghurt, hummus, aubergine- og hvitløksdipp (baba ghanoush) og paprika- og valnøttdipp (muhammara).
  • Snacks - oster, nøtter, oliven, granateplekjerner
  • Småretter - fylte paprika, syltede grønnsaker, grillede grønnsaker, grillet aubergine 
  • Salater - tabbouleh eller salater bestående av aubergine, squash, kikerter og andre godsaker.
  • Brød - lag selv, eller server med brød som pita, naan eller hjemmestekte tortillachips.
Hvis du skal invitere til helaftens mezebord, bør du beregne ca. 5-6 retter.

Köfte - tyrkernes svar på kjøttboller

Köfte er avlange tyrkiske kjøttboller fulle av smak fra Midtøstens krydder. Her har vi laget en vegetarisk variant med VegMe vegodeig, som er like god. Köfte passer godt sammen med tzatziki eller hummus.

Baba Ganoush

Baba ganoush er en populær libanesisk rett med grillet aubergine, olivenolje, sitron og tahini. Det er en aubergine dipp som gjerne serveres med godt brød, og som en del av et større bord med småretter kalt meze.

Sprek rødbethummus

Rødbethummus er et populært valg til mezebordet med den friske fargen og gode smaken. Bruk den som vanlig hummus, sammen med salat eller som en dipp.

Varm festmat til Eid

Det er ikke bare dipper og småretter som står på bordet når man skal feire. En rekke gryter og annen varmmat er selvskrevent på ethvert festbord. 

Smakfull biryani

Biryani er en kjent gryterett og en av favorittene for mange til Eid-feiringen. Biryani er persisk og betyr stekt eller ristet, og retten lages ved å legge ris og kjøtt eller grønnsaker lagvis. Retten kommer opprinnelig fra Midtøsten, men er i dag mest kjent fra Pakistan og India.

Nordafrikansk tangine 

En tagine (eller tangine) er en nordafrikansk matrett som vanligvis består av langsomt tilberedt kjøtt, ofte lam eller kylling, sammen med en blanding av friske grønnsaker, tørket frukt, krydder og urter.

Retten har navn etter det keramiske kokekaret som den tilberedes i. Formen på kokekaret gjør at dampen sirkulerer under tilberedningen, noe som bidrar til å holde maten saftig og smakfull. 

Klassisk samosa

Samosa er en populær og smakfull rett fra det indiske subkontinentet, men er også vanlig i Midtøsten, Sentral-Asia og Afrika. Samosaen består av en tynn deig fylt med krydrede poteter, erter, løk og typiske krydder som koriander, spisskummen og garam masala.

Kjøttfylte varianter er også vanlige. De stekes til de er gylne og sprø, og serveres vanligvis med sauser som tamarind, mynte eller mango chutney. 

Gode desserter til feiringen

Under Eid-feiringen serveres det en rekke deilige desserter som en viktig del av festlighetene. Baklava er en populær kake som består av lag med filodeig, nøtter (som pistasjnøtter, valnøtter eller mandler) og sirup eller honning.

Andre populære desserter er melkedesserten Sheer Kurma og Halwa laget av semulegryn og kokt i melk og sukker.

Persisk lavashak

Lavashak er en smakfull søtsak! Det er en persisk fruktrull, og lages av frukt som kokes opp, smøres utover et bakebrett og tørkes i ovn på lav varme, eller ute i solen. Toppet med en god, søt fruktsirup er dette en perfekt dessert til ethvert selskap.

Bli med på festen! 

Selv om du verken faster eller feirer Eid, anbefaler vi deg å lage rettene eller smake på dem neste gang besøker en restaurant som serverer tradisjonsrik mat og nasjonale retter.

Opplev den kulturelle rikdommen i denne viktige muslimske høytiden, og prøv nye retter med spennende krydder, nye råvarer og tilberedingmetoder som gjør rettene helt unike. 


Eid Mubarak! 🎇