Dette kan du bruke mandelmel til Se video

Dette kan du bruke mandelmel til

Kvernet du litt mye mandler, eller har du kjøpt med deg en pose mandelmel? Det kan brukes til mer enn bare kransekake! Her er våre beste tips til hva du kan bruke kvernede mandler og mandelmel til.

De fleste tenker umiddelbart på kransekake og marsipan når man snakker om kvernede mandler, men visste du at mandelmel kan brukes til mye annet godt? Har du litt til overs, kan du lage alt fra makroner til gule bomber og suksesterte.

Forskjellen på mandelmel og kvernede mandler

Så like, og samtidig så forskjellige - for å få et godt resultat er det lurt å vite forskjellen på mandelmel og kvernede mandler.

  • Mandelmel er et finmalt mel av skåldede mandler. Passer best til marsipan, makroner og tilsetning i f.eks muffins og pannekakerøre.
  • Kvernede mandler er kvernet med skall og er grovere malt enn mandelmelet. Perfekt til mandelbunn og kransekake.

Lag selv, eller kjøp ferdig

Det finmalte mandelmelet har litt for lite fett for en kransekakedeig - den vil falle fra hverandre når den blir stekt. Bruk heller restene av mandelmelet til pannekakerøre enn kransekakestenger.
Hos MENY finner du mandelmel og kvernede mandler i bakevare-hyllen. Hos MENY finner du mandelmel og kvernede mandler i bakevare-hyllen.

Slik bruker du mandelmel

Det finmalte mandelmelet passer utmerket i kakerøre, til muffins, pannekaker og vafler. I tillegg er det en enkel måte å lage makroner på! 

Mandelmelet er laget av skåldede mandler, så om du har en oppskrift som krever finmalte, skåldede mandler og vil spare noen timers forberedelse med skålding, tørking og maling, er mandelmel et godt valg. 

Emblem
Mandelmel er proppfullt av vitaminer og mineraler som hjelper kroppen med å holde cellene våre friske. Faktisk så inneholder mandelmel dobbelt så mye proteiner som hvetemel, og holder deg mett lenger.

Småkakene gule bomber

Disse søtsakene har blitt en nymotens julekake, men denne er så god at du kan lage den året rundt! Med deilig gul krem i midten mellom to kaker av mandelmel er dette noe som passer både store og små anledninger. 

Rask marsipan med mandelmel

Hjemmelaget marsipan har aldri vært enklere! Skal du lage marsipan på den tradisjonelle måten må du selv skålde mandler, fjerne skallet, tørke og deretter male dem til mel. 

Her er jobben gjort for deg, og alt du trenger å gjøre er å blande sammen eggehvite, mandelmel og melis. Enklere blir det faktisk ikke. 

Dette trenger du:

  • 1 eggehvite
  • 250 g mandelmel
  • 250 g melis

Bland alt godt sammen til en god deig. Pakk marsipanen i plast og legg en i kjøleskapet i minst en time før du former den. 

Hjemmelagde makroner

De franske fristelsene kan enkelt lages hjemme, og om du vil spare deg selv for litt arbeid kan du enkelt bruke ferdig mandelmel.

Saftig appelsinkake med ricotta

Lyst på noe godt? Lag en deilig appelsinkake med ricotta og mandelmel. Som en ekstra bonus er kaken helt glutenfri. Topp den med melis eller syrlig ostekrem. 

Slik bruker du kvernede mandler

Kvernede mandler er ikke like finmalte som mandelmel. Med de grove bitene blir baksten ofte saftig og smakfull, spesielt siden vi gjerne lar skallet være på. Grovkvernede mandler er det man gjerne bruker i en klassisk kransekake og kaker med mandelbunn.

Klassisk suksessterte

Med mandelbunn og gul krem er dette en kake som passer like godt til kaffen som til større feiringer. Hvem kan vel si nei til en saftig kake med den karakteristiske, tykke gule kremen? Lag den selv med ferdigkvernede mandler.

Kransekake

Vi kommer ikke utenom kransekake. Om du ikke vil lage en kransekake med de klassiske 18 ringene, kan du lange kransekakestenger, kransekaketopper eller kransekakemakroner.

Lag selv, eller kjøp ferdig:

Sarah bernard

Sarah Bernard er nydelige småkaker med kransekakebunn toppet med myk smørkrem og dyppet i smeltet sjokolade. Mest populær rundt juletider, men dette er en småkake du enkelt kan servere til kaffen året rundt. Glad i Sara Bernard? Lag den i langpanne da, vel! 

Bringebærkrem på nøttebunn

Denne kaken av mandelbunn med krem og bær er en nydelig og imponerende kake. Bruk friske eller fryste bringebær og lag en deilig bringebærkrem, toppet med dine favorittbær.

Har du litt til overs, kan du blande både mandelmel og kvernede mandler i pannekake- og vaffelrøre.