Slik tilbereder du steinbit
Steinbit er en fantastisk matfisk som kan tilberedes enkelt på utallige måter. Damping, steking, baking - valget er ditt!
Før i tiden ble steinbit ansett som en ufisk, og ble slengt over bord om man fikk den på kroken. Dette har heldigvis endret seg - i dag regnes steinbit for å være en delikatesse, med sitt faste, velsmakende kjøtt.
-
Smak: mild, med et hint av sødme. Kan minne om skalldyr.
-
Sesong: mai - september
Steinbit finnes langs hele norskekysten, og trives i kaldt og dypt vann. Den lever av bløtdyr som muslinger, kråkeboller og snegler!
Få fersk steinbit levert på døren:
Steinbit eller annen hvit fisk?
Smaksmessig kan steinbit minne om både torsk, kveite og breiflabb.
- Alle de ulike fiskene er milde, mens torsken er noe mer nøytral.
- Breiflabb har i likhet med steinbit en skalldyraktig smak.
- Både steinbit, breiflabb og kveite har en svak sødmesmak.
- Steinbit er enklere å steke enn torsk, i og med at den har fastere kjøtt og ikke flaker seg på samme måte.
Slik bruker du steinbit
Steinbit kalles gjerne for kotelettfisk, på grunn av sitt safte og faste kjøtt. Fisken kler mange ulike smaker, og du kan bruke den i alt fra asiatiske retter, til middager med mer klassiske smaker som bacon, spekeskinke, hvit saus og gulrøtter.
Steinbit passer også ypperlig til matretter med middelhavspreg, som en smaksrik tomatsaus.
Lag rask middag med ferdig tilbehør:
Slik tilbereder du steinbit
Steinbit selges som oftest som filet eller porsjonsstykker i fiskedisken, men ikke vær redd for å filetere på egenhånd! Det er nemlig ikke så vanskelig - metoden er lik som annen hvitfisk. Det kan likevel være lurt å flå steinbiten før du fileterer, da skinnet er vanskelig å få av.
Slik steker du steinbit
Steinbitfilet er fast og og henger godt sammen, så litt oversteking vil ikke gi så store utslag. Det skal heldigvis ganske mye til før kjøttet blir tørt.
- Krydre fileten med salt og pepper.
- Stek på middels varme i smør eller olivenolje, i 2-3 minutter på hver side.
Slik griller du steinbit
Steinbit er topp å grille, siden den tåler mye varmebehandling godt! Og hvor perfekt er det ikke at den er i sesong om sommeren?
- Om fileten har skinn, stekes den med skinnsiden ned.
- Om fileten ikke har skinn, kan du smøre den inn med olje først. Ikke flytt på fisken før den har fått skorpe.
- Grill i ca. 3-4 minutter per side, og ha over på indirekte varme.
Slik trekker du steinbit
Fisken skal ikke kokes, men kun ligge i varmt vann i noen minutter. Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk.
- Ha i 2 ss salt og 1 ts eddik per liter vann, og kok opp.
- Ha i fisken, og la den trekke med lokk på.
- La fisken trekke i 8-10 minutter.
Slik ovnsbaker du steinbit
Ovnsbaking av steinbit er en lettvint, rask måte å tilberede fisken på. Sleng gjerne i noen grønnsaker i den ildfaste formen sammen med fisken, og du har et helt måltid som er ferdig på 1-2-3.
- Krydre steinbitfileten med salt, pepper, og gjerne noen skiver urtesmør.
- Ha fileten i en ildfast form, og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.