Dette er den eksotiske frukten mangostan

Dette er den eksotiske frukten mangostan

Ikke la deg lure av et beskjedent ytre. Denne friske og søte frukten er et fyrverkeri av spennende smaker. Her er våre beste tips til hvordan du enkelt åpner og bruker mangostan.

Med unntak av navnet har mangostan ingenting til felles med mango. Mangostan er en tropisk frukt som opprinnelig kommer fra Malaysia, men dyrkes nå i alle tropiske områder.

Frukten er svært populær i hele Asia, og det er kanskje ikke så rart. Har du først fått en smakebit må du være forberedt på å legge den til listen over dine favorittfrukter!

Slik åpner du mangostan

Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene. Det inneholder i tillegg en bitter saft som kan sette flekker og smak på det hvite, delikate fruktkjøttet. Derfor er det mye lettere å åpne mangostan ved å bruke kniv, enn å skrelle den med hendene.

Slik gjør du:

  1. Bruk en kniv og skjær gjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet.
  2. Vri de to halvdelene hver sin vei
  3. Løft av skallet på den øverste halvdelen.

Du kan enten servere den med fruktkjøttet i skallet sitt, eller ta ut fruktkjøttet med en skje eller fingrene.

Mangostan ser ikke veldig spennende ut på utsiden, men inni skjuler det seg kritthvitt, saftig og mykt fruktkjøtt Mangostan ser ikke veldig spennende ut på utsiden, men inni skjuler det seg kritthvitt, saftig og mykt fruktkjøtt

Slik bruker du mangostan

Mangostan spises naturell og passer perfekt i en fruktsalat eller som snacks. Den er veldig anvendelig der man ønsker sødme og friskhet, og går godt som tilbehør til ost, i limonader eller i deilige desserter.

I Asia elsker kokkene frukten, og de bruker den i kaker, drinker og desserter. Prøv den for eksempel i en fløyelsmyk panna cotta eller en smakfull terte.

Emblem
Ved å la det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen av skallet, kan den enkelt serveres til ost.

Velsmakende, delikat og saftig

Mangostan er på størrelse med et eple og har rødbrunt, læraktig skall. På utsiden ser den ikke spesielt spennende ut, men et kjedelig ytre skjuler et delikat indre. Frukten har et saftig, hvitt og mykt fruktkjøtt som er delt inn i 4-6 båter.

Mangostan har en søt og frisk smak og beskrives av mange som en blanding av villbringebær, fersken og ananas.

Den har en fyldig sødme og en forfriskende syrlighet, og mange anser denne frukten for å være den mest velsmakende og eksklusive tropiske frukten som finnes. På sitt beste er den nærmest uimotståelig!

Inni det tykke, læraktige skallet finner man en søt og frisk delikatesse! Inni det tykke, læraktige skallet finner man en søt og frisk delikatesse!

En eksotisk skatt i din lokale butikk

Mangostan har blitt dyrket i hundrevis av år i Malaysia, men dyrkes nå i alle tropiske områder. Trærne bærer derimot bare frukt i 10-15 år, og mangostan i norske butikker kommer stort sett fra India og Thailand. Her er frukten tilgjengelig hele året.

Mangostan oppbevares best i kjøleskap. Ved riktig oppbevaring kan den holde seg i flere uker!

Let etter den eksotiske mangostan i din MENY-butikk. Finner du den ikke? Spør våre dyktige matarbeidere om de kan bestille inn for deg!