Slik spiser du dragefrukt

Slik spiser du dragefrukt

Pitahaya, eller dragefrukt som den også kalles, er en eksotisk frukt med et helt spesielt utseende. Dragefrukt er en utrolig morsom frukt å lage mat med, og har en mild, søt smak som gjør den til en favoritt for mange. Bli inspirert til hvordan du kan bruke den her og lær mer om den rare frukten.

Pitahaya har et tykt skall og et saftig, søtt og friskt fruktkjøtt. Frukten finnes i flere varianter med rødt og gult skall og hvitt, rødt eller rosa fruktkjøtt.

I dag har pitahaya flere navn og kalles både for jordbærpære, dragefrukt og pitaya. 

  • Smak: Søt, saftig og lett syrlig.
  • Oppbevaring: I kjøleskap (6-10 grader)

Pitahaya kan bli påvirket av matvarer i kjøleskapet. For å unngå dette burde du oppbevare den i en tett plastpose. 

Lag noe godt med fersk eller frossen dragefrukt

Hva smaker dragefrukt?

Den eksotiske pitahayaen har en søt, delikat og tropisk smak som kan minne om en blanding av kiwi, pære og jordbær. Det hvite fruktkjøttet er lett kremet, og har små sorte frø, mye likt som de vi finner i kiwi.

Hvorfor heter den dragefrukt?

Pitahaya blir kalt for dragefrukt på grunn av sitt unike utseende. De spisse bladene på skallet ser ut som flammer og skjell man gjerne forbinder drager fra kinesisk mytologi.

Emblem
Pitahaya vokser på en plante i kaktusfamilien, noe som kan være med på å forklare det merkelige utseende.

Slik skreller og skjærer du dragefrukt

Det finnes ulike måter å kutte pitahayaen på – det kommer gjerne litt an på hva du skal bruke den til.

  • Smoothie: Del den i to og skrap ut fruktkjøttet
  • I biter: Del den på langs, fjern skallet, og del den i biter

Velg en moden dragefrukt

Pitahaya er en ganske ukjent frukt for mange, og det kan derfor være litt vanskelig å vite når den er moden.

  • Umoden pitahaya er hard og fast. Da kan du la den ligge på kjøkkenbenken et par dager for å modne.
  • Moden pitahaya skal ha en sterk, jevn farge og et glatt skall.

Hvis stilkfestet er tørt, eller frukten har mørke flekker, er den mest sannsynlig overmoden. Da kan du for eksempel bruke den i smoothie.

Emblem
Om du har ferdig kuttet pitahaya du ikke får spist opp kan det lønne seg å fryse bitene. Ferdig oppkuttet har pitahaya svært kort holdbarhet.

Dette kan du bruke dragefrukt til

Pitahaya er en veldig enkel frukt å lage mat med siden den er så mild og saftig. Den er spesielt godt egnet i drinker, smoothie og juice, der den gir god konsistens og søt smak.

Prøv den også til krydrede retter, som base for salsa eller som et friskt innslag i en salat eller pokebowl.

Den passer også utmerket i desserter som kaker, terter og gele, men kan også fryses og bli til en lekker sorbet.

Tropisk smoothie med pitahaya

Prøv en frisk smoothie med dragefrukt, blåbær og bringebær. Denne tropiske smoothien gir en søt og god start på dagen eller en smakfull og lett lunsj. Topp den gjerne med granola eller kokosflak.

Fruktsalat med pitahaya

En klassisk måte å servere frukt på, er i en lekker fruktsalat. Skal du servere gjester? Bruk det fargerike skallet fra dragefrukten som serveringsskål.

Salat i flaggets farger

Skal du feire noe? Det hvite fruktkjøttet til pitahayaen passer perfekt når du skal lage noe i de norske fargene. Bruk gjerne blåbær, jordbær og bringebær til og server som en fristende dessert eller salat i rødt, hvitt og blått.

Emblem
Imponere gjestene? Bruk melonkuleskje for å lage kuler av dragefrukt til salat eller fruktsalat.

Søt fruktdrink med dragefrukt og vannmelon

Prøv dragefrukt i en avkjølende, alkoholfri fruktdrink. Passer perfekt som velkomstdrink eller som kos på ekstra varme sommerkvelder. 

Kyllingsalat med dragefrukt og granateple

Salat med saftig kylling og frisk dressing med sitron og honning. En vakker, frisk og smakfull salat du kan servere gjester

Hvor kommer pitahaya fra?

Dragefrukt kommer opprinnelig fra Mexico og Sentral-Amerika, men i dag dyrkes den over hele verden. 

Hos MENY får du kjøpt pitahaya hele året og de kommer fra Thailand, Vietnam, Israel, Guatemala, Honduras og Colombia.

Kjøp dragefrukt hos MENY