Dette kan du bruke blomkål til

Dette kan du bruke blomkål til

Så mye godt du kan lage med blomkål! Den kan stekes, bakes, kokes eller spises rå. Vi gir deg våre beste tips og oppskrifter til hvordan du kan tilberede og servere blomkål.

Blomkålen er mager kost, men mettende, fiberrik og enkel å tilberede. Du kan bruke den som middagsrett, eller som godt tilbehør til kjøtt eller fisk.

Rå blomkål har en sprø konsistens, en anelse peppertoner balansert med sødme. Varmebehandlet forsvinner peppertonene og blomkålen får tydelig kålaroma og sødme. 

 • I sesong: Mai - oktober
 • Smak: Mild og søt med en anelse peppertoner.
 • Oppbevaring: I kjøleskap (2-4 grader). Bør oppbevares i en plastboks eller plastpose.

Fersk blomkål levert rett hjem

Så lenge holder blomkål

En blomkål holder lenge, så lenge den oppbevares riktig. Den mister fuktighet fort, og blir rynkete og skrumper inn med en gang den ligger ubeskyttet i kjøleskapet.

Blomkål holder ca. 1 måned i kjøleskapet om den er pakket i plast.

 

Slik ser du om blomkålen er dårlig

En blomkål som er for dårlig til å brukes, er ofte myk, muggen eller har tørket helt inn. En litt myk blomkål kan fremdeles brukes, og er fin i gryter og retter hvor den kokes, og man ikke trenger sprø konsistens på grønnsakene. 

Hva er de brune flekkene på blomkålen?

Blomkål får ofte brune flekker, og oftest er dette kun et blåmerke etter en slagskade, eller at den har fått litt lite næring på jordet. Blomkål er en ganske sart grønnsak som krever forsiktig behandling - også hjemme i kjøleskapet.

Dersom flekkene er brune og myke, kan den derimot være angrepet av eggsporesopp. Skjær vekk flekkene med minst 1-2 cm margin, resten kan trygt brukes. 

Slik tilbereder du blomkål

Blomkål er enkel å tilberede, og er vanligst å koke eller dampe - men kan også ovnsbakes, spises rå, grilles eller stekes. 

Bryt eller skjær blomkålen i mindre buketter. Tilberedingstiden avhenger av størrelsen på bitene. 

 • Koke blomkål
  Blomkålbukettene kokes i ca 7-9 minutter til blomkålbukettene er møre. 
 • Ovnsbake blomkål
  Rens blomkålen og krydre etter ønske. Stek midt i ovnen på 200 grader i cirka 15–20 minutter.
 • Steke blomkål
  Del blomkål i jevne, små buketter. Bruk en stor stekepanne og stek bukettene knapt møre i litt olje eller smør på middels høy varme.
 • Smørdampet blomkål
  Del blomkålen i buketter. Ha vann i en kjele eller panne, men ikke ha i mer enn at det akkurat dekker bunnen. Kok opp, og legg oppi bukettene med en klatt smør. Damp i cirka 5 minutter.
Den tykkeste delen av stilken kan skrelles, og deles opp i mindre biter.

Blomkål passer perfekt både som tilbehør og hovedrett. Trenger du litt inspirasjon til hva du kan gjøre med blomkålen? Her er noen av våre favorittoppskrifter:

Blomkålris med granateple og appelsin til kyllingbryst

Blomkålris er enkelt å lage selv. Tilsett granateple og appelsin, og server til stekt kyllingbryst for en lett og sommerlig rett.

Blomkålpizza med mozzarella og squash

En spennende vegetarisk pizza med bunn av blomkål, egg og parmesan, toppet med blant annet squash, ruccola og frisk basilikum.

Vegetartaco med stekt blomkål, guacamole og mango

Oppskrift på en kjøttfri taco hvor blomkål spiller hovedrollen. Blomkålen krydres med kokosmasse som sammen med guacamole og mango gjør denne retten frisk og eksotisk.  

Ovnsbakt "spicy" blomkål med pistasjraita

Blomkål kan utgjøre et vegetarmåltid i seg selv. Her har vi marinert den i en krydret blanding av hvitløk, ingefær, garam masala, gurkemeie og yoghurt, og bakt den hel i ovn. Tilbehøret er hjemmelaget raita med pistasjnøtter.

Flere oppskrifter med blomkål