Slik bruker du matgresskar Se video

Slik bruker du matgresskar

Gresskar er mer enn bare Halloween-lykter, og hos MENY får du spagettigresskar og hokkaidogresskar som passer perfekt i digge matretter. Hva er egentlig forskjellen på dem, hva smaker de og hvordan skal de tilberedes? Her er alle svarene!

Matgresskar har en nøytral smak og er svært anvendelige i mange ulike retter. Hos MENY finner du hokkaido og spagetti - to gresskartyper som egner seg svært godt i mat, og som enkelt kan erstatte kjøtt i mange tradisjonelle retter. 

  • I sesong: August - november
  • Smak: Mild og nøytral
  • Oppbevaring: 7-10 grader

Gresskar kan lagres i månedsvis takket være det tykke skallet, og tåler både å lagres i kjøleskap og i romtemperatur. 

Forskjellen på pyntegresskar og matgresskar

Noen gresskar brukes kun til dekorasjon, og er ikke til å spise. Heldigvis er det ikke mange typer det er snakk om, men skulle du finne små, søte gresskar med ruglete overflate og spennende farger er sannsynligheten stor for at disse er uspiselige og kun beregnet som pynt. 

  • Spiselige pyntegresskar: Store, oransje Halloween-gresskar er egentlig pyntegresskar, men kan fint spises. De har riktignok ikke den samme gode smaken og konsistensen som matgresskar.
  • Matgresskar: Butternut, hokkaido, spaghetti, muskatt og grey er gresskar som er velegnet til mat og varmebehandling.

Slik bruker du spagettigresskar

Spagettigresskar kan være gule eller lysegrønne med gulskjær. Den smaker mildt og nøtteaktig og har en veldig spesiell egenskap.

Når den varmebehandles deler fruktkjøttet seg i "tråder" som likner spagetti, og er dermed et perfekt alternativ til vanlig pasta eller spagetti. 

Slik tilbereder du spagettigresskar

  1. Del i gresskaret to og legg på et stekebrett med litt olje, salt og pepper. 
  2. Ovnsbak til det er mørt
  3. Skrap ut "spagettien" med en gaffel eller liknende.
Emblem
Spar på frøene og rist de i ovnen, perfekt som topping på enhver rett

Slik bruker du hokkaido

Hokkaidogresskar har en sterk oransjefarge. Fruktkjøttet er fast. Når den ovnsbakes blir den fløyelsmyk og får en søt og nøtteaktig smak.

Hokkaido passer godt som tilbehør eller hovedrett. Siden den er fyldig og mettende, egner den seg godt som erstatning for kjøtt. Prøv den ovnsbakt, kokt, syltet, dampet, i wok eller bakverk. Utmerket i suppe eller mos/puré.

Slik tilbereder du hokkaido

  1. Del i to og skrap ut frøene
  2. Del i båter med skallet på og legg båtene på et stekebrett
  3. Ha over litt olje, salt og pepper
  4. Ovnsbak til det er mørt
Emblem
Sitron, hvitløk, chili og friske urter fremhever den søte smaken på gresskaret.

Slik bruker du matgresskar

Gresskar kan brukes til så mangt, og her er noen av våre favorittoppskrifter som kan brukes med alle matgresskar. Erstatt gjerne kjøttet i oppskriften med gresskar for en digg grønnsaksrett!

Quinoasalat med gresskar

Prøv en enkelt og mettende middagssalat med grøsskar. Toppet med honning og kajenne blir det servert med krydret quinoa og grønnkål. En smaksbombe av en rett!

Bakt hokkaidogresskar til taco

Bakt hokkaidogresskar er supert i taco, og har en fyldig konsistens som kan minne litt om avokado. Prøv deg fram med vår enkle krydderblanding eller bruk ferdigblandet tacokrydder til å smaksette gresskaret.

Du trenger:

  • 1 hokkaidogresskar
  • 2 dl solsikkeolje
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ts malt koriander
  • 1/2 ss salt
Prøv gresskar i tacoen istedenfor kjøtt! Med godt tacokrydder blir dette en ny favoritt på fredagskvelden. Prøv gresskar i tacoen istedenfor kjøtt! Med godt tacokrydder blir dette en ny favoritt på fredagskvelden.

Slik gjør du

  1. Del gresskaret i to og skrap ut frøene med en skje
  2. Skjær gresskaret i terninger på 2 x 2 cm og legg i en ildfast form
  3. Tilsett krydder, salt og olje og bland godt
  4. Bak i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader

Server på vanlig vis med alt ditt favorittilbehør til tacokvelden. Trenger du flere tacotips, kan du prøve denne oppskriften på taco med søtpotet, og bytte ut søtpotet med gresskar. 

Syltet gresskar

Har du mye gresskar til overs? Syltet gresskar er godt som tilbehør til alt fra kjøtt til fisk og julemat. Krydret med ingefær får gresskaret litt ekstra kick.

Spagettigresskar bolognese

Prøv en ny vri på en klassisk spagetti bolognese med spagettigresskar! Her erstatter gresskaret pastaen, noe som er perfekt for deg som vil spise litt grønnere eller kutte ned på karbohydrater. I tillegg smaker det skikkelig digg! 

Dette trenger du

  • 1 spagettigresskar
  • 1 dl olivenolje
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Del gresskaret i to på langs og skrap ut frøene med en skje
  2. Hell over litt olje, og krydre med salt og pepper
  3. Legg gresskarene med snittflaten ned på et stekebrett
  4. Stek gresskaret i ca 25 minutter på 200 grader. La gresskarene hvile litt når de er ferdige. 
  5. Bruk en gaffel til å skrape opp fruktkjøttet og ha det over i en bolle, og hell over tomatsaus.

Enkel tomatsaus på 1-2-3

Gresskarsuppe med ingefær, chili og kokos

Lag en varmende gresskarsuppe til høstmiddagen. Denne oppskriften med hokkaidogresskar, søtpotet, løk, chili, ingefær og kokosmelk er kjempegod, og kan enkelt gjøres vegetarisk ved å bruke grønnsaksbuljong.

Emblem
Prøv hokkaido gresskar i terninger sammen med MENY's butter chicken base - kok gresskarterningene møre, varm basen, bland inn gresskarterningene og server med ris, raita og naan brød.

Gratinert spagettigresskar

Oppskrift på herlig gratinert spagettigresskar. En deilig vegetarrett med gresskar, fylt med en hjemmelaget tomatsaus og toppet med ost og urter. Passer perfekt til middag eller om du bare vil unne deg noe godt til kvelds.