Slik bruker du opp urtene Se video

Slik bruker du opp urtene

Friske urter visner fort. Her får du gode tips til oppbevaring av friske krydderurter og smarte tips til tilberedning slik at du får nyte smakene lenger.

Har du noen gang kjøpt urter du ikke rakk å bruke før de visnet? Du er ikke alene. Heldigvis er det noen enkle grep du kan ta for å bevare urtene litt lenger eller bruke opp restene av urter. 

Krydderurter - hva passer de til?

Krydderurter - hva passer de til?

Få ting er så appetittvekkende som duften av friske urter, men kan du forskjell på alle urtene? Krydderurter gir maten et løft, men det er ikke alltid lett å vite hvilke urter som passer til hva. Her får du noen tips!

Slik oppbevarer du urtene

Urter har begrenset holdbarhet og visner eller tørker ut fort. Urter i potte holder lenger enn urter i bunter. 

  • Plant gjerne om urtene i større krukker eller potter for å bevare dem lenger.
  • Vann urtene jevnlig, men pass på å ikke overvanne eller la dem tørke ut. Vann dem gjerne ved å sette potten oppå en skål med vann.
  • Har du en solrik plass de kan stå, trives de godt der. 

Stort utvalg krydderurter levert hjem

Emblem
Om våren kan du også plante dem ute i hage, kasser, potter og bed.

Slik bruker du urtene før de visner

En hel potte urter kan fort bli mye når man bare trenger noen kvaster her og der til matlagingen, og etter kort tid er en frodig urtepotte et trist syn.

Skal du ikke bruke så mye urter i maten? Her er et par tips til hva du kan gjøre med restene av urtene - før de visner: 

  • Tørk urtene i bunter 
    Heng med bladenen ned på et tørt sted. Når bladene er helt tørre river du dem av stilken, og oppbevarer dem på tett boks eller glass. De må tørke i ca. 2-4 uker. Urten skal smuldre mellom fingrene når den er tørr nok.
  • Frys ned urtene i fryseposer
    Vask, tørk og legg i fryseposer. Fjern så mye luft som mulig. Ved bruk knuser du urtene mellom fingrene mens de ennå er frosne.
  • Frys ned urtene i isterningsform
    Finhakk urtene og frys de ned med litt vann eller olje i isterningsformer. Enkel måte å porsjonere ut urter til middagsretter som trenger en liten piff!

Lag ditt eget urtesalt

Urtesalt er en rask og enkel måte å forlenge både holdbarhet og de gode smakene på. Alt du trenger er grovt salt og urtene dine.

Slik gjør du:

  1. Miks favoritturtene dine med grovt salt. Beregn ca 1 del salt til to deler urter.
  2. Kjør salt og urter i en blender, mikser eller knus i en morter.
  3. Spre utover et bakepapir på et stekebrett og la tørke til det er helt tørt.
  4. Når urtesaltet er tørt, knuser du resten med baksiden på en sleiv om det skulle være klumper.
  5. Hell det over på en lufttett beholder som et krydderglass eller liknende.

Tilsett flere smaker i urtesaltet

Lag dine egne favorittkombinasjoner! Her er noen tips til hva du kan tilsette i urtesaltet:

  • Paprika, chili, løk
  • Sitron- eller limeskall
  • Pepperot
  • Parmesan
Emblem
Saltet har lang holdbarhet hvis det oppbevares mørkt og tørt, men litt av friskheten vil gradvis forsvinne.

Lag en rask og enkel urtedressing

Verdens enkleste måte å bruke opp urter på som passer perfekt i en hektisk hverdag. Frisk dressing som passer det aller meste.

Slik gjør du:

  1. Hakk opp urtene du har til overs
  2. Bland i rømme eller kesam.
  3. Tilsett en skvis sitron eller lime.
  4. Bruk det som tilbehør til fiskeretter, pizza, pasta, kylling eller kjøtt. Denne dressingen passer til nesten alt!
Emblem
Finhakkede urter kan også tilsettes i naturell yoghurt eller naturell kremost. Bruk yoghurten til fisk- og kyllingretter mens kremosten passer perfekt til svin eller som pålegg på brødskiven.

Lag ditt eget urtesmør

Urtesmør passer godt til kjøtt, fisk og kylling og forbindes kanskje mest med grillmat. Men urtesmør og kryddersmør kan brukes hele året rundt og er en enkel måte å tilføre god smak på maten.

Har du alt du trenger?