Slik lykkes du med grillmaten

Slik lykkes du med grillmaten

Det er høysesong for grilling, og det aller meste kan grilles. Med noen enkle og grunnleggende grilltips er det enkelt å grille og å få et perfekt resultat - hver gang.

Grilling handler vel om å legge maten på grillen og håpe det ikke brenner seg fast - eller? Med noen enkle tips og triks gjør du grillingen til en lek! 

Slik griller du sommerens beste biff

Slik griller du sommerens beste biff

Biff blir aller best på grillen. Få med deg disse tipsene for perfekt resultat – hver gang.

Grill med lokk

Visste du at det å bruke lokk på grillen kan være avgjørende for et godt resultat? Dette gjelder uavhengig av om du har gassgrill eller kullgrill.

Setter du på lokket beholder du varmen inne i grillen og du får et jevnere og bedre resultat. Da sirkulerer nemlig varmen rundt maten.

Emblem
Bruker du lokk har du muligheten til å grille ved lavere temperatur over lengre tid. Det er perfekt når du skal helsteke kjøtt og fisk, eller når du skal grille med indirekte varme.

Brun kjøttet, reduser varmen på grillen, sett på lokket og la kjøttet godgjøre seg over flere timer. Følg med og etterfyll med litt kull ved behov. 

- Entrecôte passer for eksempel perfekt til a bli tilberedt på denne maten, forteller MENY-Laugets Truls Waaktaar Schøne, kokk og ferskvaresjef hos MENY Sandvika.

Bruk steketermometer

Med en gang hele stykker av svinenakke, entrecôte og indrefilet ligger på grillen, skal steketermometeret frem. Da får du kontroll over kjernetemperaturen i kjøttet, og er sikret et saftig og godt resultat. Steketermometeret setter du i midten av kjøttet. 

Ta kjøttet av grillen 5 grader før det når kjernetemperatur og la det hvile i 20 minutter før du skjærer i det.

At kjøttet skal pakkes inn i aluminiumsfolie mens det hviler er en myte. Da fortsetter temperaturen i kjøttet å stige, og kjøttet blir mer gjennomstekt enn du hadde planlagt.

Kjernetemperaturen for de vanligste kjøttypene på grillen er:

  • Biff: 58 - 64 °C (medium)
  • Indrefilet av svin: 68-70 °C (lett rosa kjerne)
  • Svinenakke: 70 °C (medium stekt)

Husk dette når du skal fyre opp grillen:

Alt kan grilles! Fisk og grønnsaker passer like godt å grille som burger og biff. Alt kan grilles! Fisk og grønnsaker passer like godt å grille som burger og biff.

Bruk direkte og indirekte varme på riktige råvarer

Lærer du deg hvordan du skal kontrollere varmen på grillen i form av direkte og indirekte varme, er du på god vei til a kalles grillmester.

  • Direkte varme, det vil si grilling rett over glødende kull eller bluss, egner seg best til mindre stykker. Råvarer som tynne biffstykker, pølser, hamburger, grillspyd, fisk og grønnsaker tåler godt å bli grillet her.
  • Indirekte varme, det vil si grilling på den delen av grillen som ikke er direkte eksponert for varme, egner seg for større kjøttstykker. Her passer det å grille koteletter, kyllingfilet, hel kylling og andre store kjøttstykker.
Grillguide: tips og steketider

Grillguide: tips og steketider

Her finner du alt du trenger å vite til sommerens grillmåltider. Vi har samlet anbefalt grilltid og mengde per person for populær grillmat.

Gi grillristen en omgang med olje

Hvor mange grillmåltider har ikke blitt ødelagt av kjøtt, fisk og grønnsaker som har satt seg fast i grillristen? 

- Pensle grillristen godt med olje rett før du griller. Da unngår du at råvarene brenner seg fast, tipser Truls. 

Bruk pensel og en god smaksnøytral matolje. Truls understreker at det er viktig å ta vare på grillristen på samme mate som du ville tatt vare på din beste stekepanne.

Vask grillristen godt mellom hver gang du bruker grillen! Da er det lettere å få et godt resultat.

Bruk klype når du snur kjøttstykkene

Første rad for en god og saftig biff er å gi kjøttet en god stekeskorpe på direkte varme, før du flytter den over til indirekte varme. Dette gjør at smakene og saften «lukkes inne» i kjøttet, og kjøttet oppleves saftigere og mer smakfullt. 

Tar du i kjøttet med en grillgaffel vil du stikke hull på kjøttet, kjøttsaften med de gode smakene vil sive ut og etterlate en tørr og kjedelig biff. Bruk grillklype, så slipper du dette.

Bakst og brød som passer perfekt til grillmaten

Bakst og brød som passer perfekt til grillmaten

Et grillmåltid ville blitt tamt uten gode burgerbrød, pølsebrød og foccacia som tilbehør. Visste du også at du kan grille kaker og annen bakst? Her er våre beste tips til brød og bakverk du ikke bør glemme når du skal grille!