Slik griller du grønnsaker
Grønnsakene er proppfulle av gode næringsstoffer i tillegg til å tilføre friske farger og gode, varierte smaker til middagen. Men la kokeplaten få hvile litt i sommer, grønnsaker er nemlig supergodt på grillen!
Grill grønnsakene for ekstra god smak
Grilling fremhever grønnsakenes sødme, og gjør dem ekstra saftige. I tillegg er det er også en glimrende måte å få i seg de anbefalte fem om dagen på. Ta det du har i kjøleskapet - alt kan grilles!
Slik griller du grønnsakene
- Rens grønnsakene. Du kan også del dem i grove biter eller skiver om du ønsker.
- Pensle med litt olje og legg dem på grillen.
- Når grønnsakene er møre er de ferdige! Pensle gjerne med litt olje eller marinade etter grilling. Da tørker de ikke ut
- Ha på krydder eller urter rett før servering.
Pensle grønnsaker med hjemmelaget urteolje
For litt ekstra spennende smak kan du også lage din egen urteolje som du pensler på grønnsakene underveis.
Dette trenger du:
- 1 dl olivenolje
- 2 finhakkede hvitløksfedd
- 1 håndfull hakkede, friske urter (f.eks oregano, basilikum, timian, persille eller rosmarin)
Bland alt sammen og pensle på grønnsakene eller grillspydene. Enkelt og proppfullt av gode smaker!
Prøv disse på grillen
Grillspyd med grønnsaker
Grønnsaksspyd er en god idé dersom du ønsker mindre biter med grønnsaker, samtidig som du kan blande flere smaker sammen.
Lag rene grønnsaksspyd eller ha en miks av spennende grønnsaker og kjøtt eller fisk på spydene. Pensle godt med olje eller marinade før spydene legges på grillen. Perfekt både som tilbehør og hovedrett!
Grønnsaker grillet i folie
Ved å bruke aluminiumsfolie kan du lage spennende grønnsakspakker. Lag enten rene grønnsakspakker eller ha oppi fisk eller kjøtt sammen med god marinade og krydder - enkel middag som gjør seg selv.
Gode kombinasjoner i grønnsakspakkene:
- Brokkolini, rødløk, hvitløksfedd og timian med litt olje, salt og pepper.
- Squash, cherrytomater, paprika og mais - en favoritt hos barna!
- Brokkolini, tomater, gulrot og sukkererter
Slik griller du hele grønnsaker
Grillede gulrøtter, mais, tomater eller kål er god sommermat og ikke minst godt tilbehør til det meste av grillmat!
- Gulrøtter er godt grilltilbehør! Er gulrøttene små og tynne kan de legges rett på grillen. Hvis gulrøttene er litt større bør de enten legges i folie eller forkokes før de legges på grillen.
- Maiskolber er klassisk tilbehør på grillen og er alt forkokt om du kjøper dem ferdige i butikken. Disse trenger med andre ord kun å varmes kjapt på grillen.
- Tomater får en unik sødme når de grilles. Velg små tomater, de blir raskest ferdig. Pensle lett med olje og legg dem på grillen. Er de veldig små kan du legge dem i en ildfast form.
- Spisskål deles i to før den legges på grillen. Den blir rund og nøtteaktig i smaken - perfekt til grillmåltidene! Server gjerne med urtesmør.
- Aspargesbønner blir raskt både sprø og saftige på grillen, og er kjapt ferdige. Grilles i aluminiumsform, og gjerne med et par hvitløksfedd. Snu blandingen underveis.
Bakt potet med ditt favorittfyll
Perfekt både som middag og tilbehør - den bakte poteten er et populært valg om du liker at middagen gjør seg selv. Den trenger litt god tid, så ca 1 time på indirekte varme gjør susen!
Topp den bakte poteten med ditt favorittfyll. Prøv med klassiske toppinger som rømme, ost og skinke eller prøv noe helt nytt som kremost og reker. Her er det kun fantasien som setter grenser!
Prøv noe nytt på grillen
Frisk opp de klassiske grønnsakene til å bli spennende delikatesser, som for eksempel grillet agurk med vårløk og gressløk.