Alt om biff Se video

Alt om biff

I kjøttdisken finner du mange ulike biffer å velge mellom, og det er lett å ende opp med det samme hver gang. Vi guider deg gjennom alt du finner i kjøttdisken, så du vet hvilken biff du kan prøve neste gang.

Biff er ikke bare biff! De fem filetene er de møreste stykkene fra storfe, men alle har ikke lik mørningsgrad. Felles for dem alle er at de ikke trenger å tilberedes lenge for å bli møre, det er de allerede. 

Hvorfor er biff mørt?

Mørhet handler i stor grad om hvor på dyret kjøttet befinner seg. Kjøtt er muskler, og muskler som blir brukt mye får sterkere, grovere muskelfibre. Dette betyr at kjøttet må tilberedes lenge slik at muskelfibrene mykner. Bog, høyrygg og bibringe er typiske eksempler på slikt kjøtt.

Forskjellig kjøtt kommer fra forskjellige deler på dyret - det gir det også ulike egenskaper. Forskjellig kjøtt kommer fra forskjellige deler på dyret - det gir det også ulike egenskaper.

Mørt kjøtt er dermed muskler som befinner seg steder som ikke brukes like aktivt, og her finner vi de typiske biffene våre - indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff.

Det finnes også møre kjøttstykker som teres major, tri-tip og denver steak. Disse er krevende å skjære ut og havner ofte i kverna, men du finner dem i kjøttdisken hos MENY.
Slik blir kjøttet mørt og saftig

Slik blir kjøttet mørt og saftig

Alt kjøtt kan bli så mørt at det smelter på tungen, men det må tilberedes riktig. Her er en enkel oversikt over hva slags kjøtt du bør se etter til ulike retter.

Hvilken biff er den beste?

Ja, hvilken biff skal man egentlig velge? Aller først er det lurt å tenke på hva du selv liker med biffen du vanligvis velger. Liker du best at den er mør, skal den helst smake mye eller skal den være så mager som mulig?

Dette er de vanligste biffene:

Indrefilet

Sitter på insiden, helt bakerst på filetkammen. Dette er det absolutt møreste kjøttet på dyret og et godt valg for deg som ønsker det møreste av det møre.

Det er magert og egner seg like godt til helsteking som til biff i skiver.

Ytrefilet

Ytrefileten sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt fram på ryggen. Egner seg godt til både helsteking og skiver, men er halvparten så mør som indrefileten. 

Ikke la deg skremme av den grunn, ytrefileten er fremdeles svært mør og velegnet som biff!

Entrecôte

Dette er den eneste bifftypen som kommer fra forparten av dyret. Den har ofte fin marmorering, som kan ses ved de mange hvite fettstripene i kjøttet.

Dette fettet smelter under stekingen og gir ekstra god smak, og gjør entrecôten til den saftigste og mest smaksrike biffen. Egner seg godt til helsteking.

Mørbrad

Mørbraden kommer fra den øverste delen på låret, og er et finfibret og ganske mørt kjøtt.

Den passer utmerket til biffstykker, men kan også strimles eller stekes hel. En kjempefin allrounder!

Kjøttfe - garantert mør og smakfull

Kjøttfe er storfe spesielt avlet for kjøtt. Her finner du raser som limousine, charolais og vår egne MENY Angus.

Kjøttet kjennetegnes som svært mørt og smakfullt. Limousine og charolais gir magert kjøtt, mens MENY Angus har mye intramuskulært fett (marmorering) - noe som gjør biffen svært saftig og smakfull.

God marmorering er et kvalitetstegn. De hvite stripene i kjøttet er intramuskulært fett som smelter under tilbereding og gjør kjøttet saftig og smakfullt. God marmorering er et kvalitetstegn. De hvite stripene i kjøttet er intramuskulært fett som smelter under tilbereding og gjør kjøttet saftig og smakfullt.

Spennende biffer av MENY Angus

Har du lyst på noe litt annet enn den vanlige entrecôten? Prøv en av disse biffene:

  • Flank steak
    Flank steak er en god og smaksrik hverdagsbiff som hentes fra siden av dyret. Den har noe mer bindevev og er noe mindre mør, men er likevel et lekkert stykke biffkjøtt og velegnet som helstekt og skåret i tynne strimler til fajitas og biffsalater.

  • Teres major
    Også kalt shoulder tender på engelsk, er blant de møreste biffstykkene som finnes. Det krever ekstremt dyktige slaktere for å hente ut en teres major uten å ødelegge kvaliteten, og du finner den i utvalgte kjøttdisker hos oss. Teres major kan også bestilles.

  • Culotte
    Culotte ligger som et lokk over mørbraden, og har et fettlokk som gir fantastisk smak til kjøttet. Ofte havner flank steak og culotte i karbonadedeigen fordi folk ikke vet hvordan kjøttet skal tilberedes.
Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Indrefilet, ytrefilet og entrecôte vet du kanskje hva er, men har du hørt om culotte, tri tip, hanger steak eller dragebiff? Her er de beste og mest smakfulle biffene du ikke visste om!

Spør i kjøttdisken om de har biffkjøtt som nærmer seg utgangsdato. Ikke bare sparer du miljøet ved å redde mulig matsvinn - du får også en helt fantastisk mør biff!