Slik bruker du mørbradbiff
Hva er mørbrad?
Mørbrad går også under navnet "rump steak", derav er det lett å skjønne fra hvor på dyret dette kjøttet kommer fra.
Det sitter midt mellom låret og ryggen, og er det møreste biffkjøttet på låret, der ytre- og indrefileten ender.
Kjøttet er mørt, magert og finfibret, og er ett godt alternativ for de som velger bort entrecôtepga fettmarmoreringen. Mørbrad er også et godt alternativ til retter hvor ytrefilet er anbefalt som råvare.
Bruksområde og tilberedning
Nettopp fordi mørbrad er smaksrik, mager og mør biff, foretrekkes den av mange framfor både entrecôte, indre- og ytrefilet til biffmiddagen!
Men visste du at mørbrad i tillegg er svært godt egnet til roastbiff, oksestek, finere gryteretter og fondue?
Mørbrad passer utmerket til biffstykker, men kan også strimles, skjæres i terninger til ulike kjøttgryter eller stekes hel. Bare pass på at du skjærer vekk den tykke senen i kjøttet for den kan være seig og ikke særlig god.
Se vårt utvalg av mørbradbiff:
Slik tilbereder du mørbrad som:
Biff: Stek mørbradbiff i panne på sterk varme til kjøttsaft pipler ut på oversiden. Snu biffen og vent til det pipler, for medium stekt biff.
Oksestek: Stek oksestek i ovn på 120 °C. 1,5 kg oksestek trenger ca. 2,5 times steketid. Mindre steker på under 1,5 kg brunes først. Kjernetemperatur for medium stekt: 65 °C (medium), og 70 °C for gjennomstekt. Ønsker du å lage roastbiff er steketid ca. 1 time og kjernetemperatur 60°C.
Gryteretter/sauté: Skjær mørbrad i store strimler (0,5 x 6 cm) og brun kjøttet i små porsjoner i en varm stekepanne med smør. La gjerne kjøttet være rosa i midten. Tilsett de ferdig stekte biffstrimlene i gryteretten.
Fondue: Stek biter av kjøtt i olje i 1-2 minutter.
Oppskrifter hvor mørbrad passer perfekt:
I gryteretter:
Biff stroganoff: En kjent klassiker som aldri går av moten! Fordi biff stroganoff gjerne skal tilberedes raskt, bør du bruke en mør biff som mørbrad. Biff stroganoff smaker ekstra godt med tilbehør som hjemmelaget potetmos.
Som biffkjøtt:
Mørbrad er en hverdagsbiff som går raskt å lage. Mørbraden kan brukes til mange retter, men her serveres den med enkelt og rent tilbehør som fremhever kjøttsmaken.
- Mørbradbiff med nøttebrunt soyasmør - se oppskrift her
Som roastbiff:
Roastbiff er en favoritt for mange, spesielt oppskåret på koldtbordet. Du får alltid kjøpt nyskåret roastbiff i ferskvaredisken hos MENY, men hva med å lage den selv? Det er enkelt og gir svært smakfullt resultat ved bruk av mørbrad.
På pizza:
Pizza med biff og løk er den ultimate helgepizzaen. Prøv denne pizzaen som er toppet med sterke smaker av spicy bbq-marinade og chilimajones.
I taco:
Fajitas med biff og krydret tomatsalsa - se oppskrift her
Dette er gourmet-taco på høyt nivå! Bifftaco med mør biff og heftige smaker på et fat, server gjerne med guacamole og rømme.
I biffsandwich:
En ekte "steak sandwich" er digg helgemat. Her har vi tatt med oss béarnaisesausen fra den klassiske fredagsmiddagen, men byttet ut potetene med ferskt brød. Stek biffen i ekte smør for god smak, og deretter brødskivene i den samme pannen.
Fondue
Hvis du ønsker å holde en liten og intim sammenkomst med god mat for gode venner, da skal du velge fondue.
Måltidet kan vare lenge og lenger enn langt, men det vil garantert bli en hyggelig sammenkomst. Og det beste av alt er at gjestene tilbereder maten selv.
Slik gjør du:
- Varm oljen i fonduegryten på platen. Gryten bør ikke være mer enn 3/4 full. Varm oljen til 180 °C.
- Prøv med en brødterning, temperaturen er riktig når brødet blir brunt i løpet av 1 minutt.
- Flytt gryten over på varmestativet. Reguler brenneren slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
- Kjøtt og grønnsaker som er skåret i terninger stikkes inn på fonduegaflene og settes i den varme oljen. Hvor lenge det skal stå i er avhengig av hvor godt man liker kjøttet stekt.
Anbefalt tilbehør: baguetter, sursyltede grønnsaker som for eksempel pickles, oliven, fruktchutney eller piccalilly. Cherrytomater og marinerte hvitløk passer også godt til.