Avler Angus av første klasse

Avler Angus av første klasse

Espen er et bevis på at du kan bli bonde uten å være odelsgutt. Nå har han et par hundre Angus, og har aldri angret.

- Jeg utdannet meg til fengselsbetjent, men da jeg fikk sjansen til å forpakte Nedre Hovin Gård, var jeg ikke i tvil. Og jeg har aldri angret, forteller Espen Krogstad i Tyristrand.

Espen er et bevis på at du kan bli bonde uten å være odelsgutt. Han vokste opp i en villa i nabolaget til Nedre Hovin og kjente folka på gården.

Når de ønsket å trappe ned etter noen år med Angus, fikk Espen sitt livs sjanse. Nå omtaler han seg selv som «villabonde» og avslører en glødende interesse for avl på Angusrasen.

- Salg av livdyr er hovedvirksomheten her på Hovin Angus, sier Espen, og forteller stolt at Angusdyr over hele landet stammer fra Hovin.

Gode avlsokser er viktig for næringen. Det avles på en rekke kriterier som sikrer at dyret får et godt liv, at bonden får en god hverdag og at MENY-kjeden får førsteklasses, marmorert kjøtt i sine ferskvaredisker.

Prøv MENY Angus til helgen:

Får betalt for kvalitet

Angus er en rase med relativt lette dyr. Likevel kan en fullvoksen okse veie opptil 900 kilo. Da er det forståelig at godt lynne er en egenskap som verdsettes høyt av Angusbøndene.

Lette kalvinger uten behov for assistanse eller veterinær er også viktig, både for dyra og bøndene. Ikke minst er kjøttkvaliteten et kriterium det avles på.

- Godt mørt kjøtt, med mye intramuskulært fett er tross alt det viktigste, sier Espen.

Det er marmorert og mørt kjøtt som har gitt Angus posisjonen som kjøttferase nummer én i verden. Han er glad for at MENY har laget «Angus-avtalen» med Nortura og Prima Jæren.

Med avtalen får vi betalt for å strekke oss etter kvalitet, ikke bare kvantitet. Og kundene får skikkelig gode biffer de kan legge på grillen.
Espen Krogstad driver Hovin Angus på Tyristrand. På gården han forpakter har han rundt 70 mordyr, som betyr cirka 70 kalvinger hvert år. Da er det godt at Angus er en robust rase som stort sett klarer kalving på egenhånd. Espen Krogstad driver Hovin Angus på Tyristrand. På gården han forpakter har han rundt 70 mordyr, som betyr cirka 70 kalvinger hvert år. Da er det godt at Angus er en robust rase som stort sett klarer kalving på egenhånd.

Tusler i utmark

Fra mai til ut i september går dyrene fritt i Holleia, et utmarksområde i nærheten. De passer seg selv mens de gresser seg store og flotte. Det betyr ikke at Espen ligger på latsiden gjennom sommeren. 700 mål med gress skal slås to til tre ganger og pakkes i rundballer til vinteren.

- Det går med mange rundballer til en angusflokk, så det blir mange timer på traktoren. Men da bruker vi tilsvarende lite kraftfôr med importert innhold. Det er bærekraftig produksjon, slik som jeg ser det, sier Espen.

Med kone, tre barn og et par hundre Angus er Espen er en travel mann. Det er alltid noe som skal gjøres og han kunne jobbet 24 timer i døgnet.

Men han trives med arbeidet og lever og ånder for Angus. Derfor finner han også tid til å engasjere seg i Angusforeningen, der han sitter i styret.