Slik tilbereder du rype

Slik tilbereder du rype

Rype smaker fantastisk og er et mørt kjøtt med mye viltsmak. Her er våre beste tips til hvordan du deler rype, hva du kan servere til og hvordan du steker, damper, koker denne delikatessen. Her er alt du trenger å vite om rype!

Rype er kjempegod mat som egner seg spesielt godt i gryter, som forrett eller servert med høstens sopp, grønnsaker og bær til.

Med fyldig fløtesaus og tyttebær er rype noe som kan serveres både som selskapsmat eller søndagsmat.

Når får man tak i rype? 

Rype får du tak i året rundt i frysedisken hos MENY, og kan bestilles inn dersom ikke din nærbutikk har det inne. Det finnes både frosne rypebryst og hele ryper.

Jaktsesongen på rype begynner i september og varer til februar, men lenger nord kan jakten vare helt til mars. 

Porsjonsberegning av rype

  • Hel rype: 1 rype per person
  • Rypebryst: 2 bryst per person

Skal du servere rype til forrett bør du beregne halvparten av en porsjon. 

Hva smaker rype, og hva passer den til?

Rype er velsmakende, magert kjøtt med har mye viltsmak som kommer spesielt godt fram sammen med fett.

Tilbered den gjerne med smør og bacon, eller server den med fløte, rømme og bacon som tilbehør for å komplimentere den gode viltsmaken.  

Slik deler du rype

Har du en hel rype, men skulle gjerne delt den opp eller filetert den? Det er mye enklere enn du tror, og en veldig rask prosess. 

  1. Kutt eller klipp av vinger og ben på rypene. Kommer rypene med innmat, tar du dette ut av fuglen.
  2. Skjær ryggen fra fuglen, slik at du bare sitter igjen med brystfiletene på brystbenet.
  3. Skjær ben, vinger og ryggben i biter med en stor, skarp kniv og legg brystene til side.
Kok kraft på restene fra rypa, det blir kjempegod base for saus og gryter. Kraften kan fryses ned og brukes når du har behov for den.
Det beste tilbehøret til viltkjøttet

Det beste tilbehøret til viltkjøttet

Tilbehør er en viktig del av viltmåltidet, og sesongens sopp, bær og rotgrønnsaker er godt følge til viltmiddagen. Her er våre tips og oppskrifter på godt tilbehør til vilt!

Slik steker du rype

Rypekjøtt er mørkt og smaksrikt, men kan fort bli litt tørt om det stekes for lenge. Når rype skal stekes i pannen, er det ferdigfileterte rypebryst som egner seg aller best.

Emblem
Rype smaker ekstra godt om den er selvskutt og serveres med en god jakthistorie. Hvis ikke jakten har gått helt som planlagt, finner du også rype i frysedisken.

Slik ovnsbaker du rype

Både hel rype og rypebryst egner seg for ovnsbaking. Det viktigste å huske på er at rypekjøttet er veldig delikat og blir tørt og seigt hvis det overstekes. 

  1. Smør rypene med smør, salt og pepper.
  2. Legg dem i en ildfast form og ha noen rosmarinkvaster i formen.
  3. Stekes i ovnen på 225 grader i 10 – 15 minutter. Bruker du steketermometer, er perfekt kjernetemperatur 58 grader.
Smører du inn rypebrystene med smør, får du ekstra smakfullt skinn Smører du inn rypebrystene med smør, får du ekstra smakfullt skinn
Emblem
Uansett om du steker hel rype eller rypebryst, bør steketermometeret settes i den tykkeste delen.

Slik koker du rype

Hel rype egner seg godt til gryter og kokt hele sammen med gode råvarer, fløte og kraft. Og det beste av alt? Gryten gjør seg nærmest selv! Slik gjør du det:

  1. Krydre rypene med salt og pepper.
  2. Brun rypene i smør i en stor kjele til de er gylne rundt hele.
  3. Ha i løk, laurbærblad, timian og sopp. La steke i ytterligere 1 minutt.
  4. Ha så i fløte og kraft.
  5. La koke i ca 45 minutter til rypene er møre.