Eidsmo slakteri - Oppdal

Eidsmo slakteri - Oppdal

Fast og kjærkomment innslag på norske matbord.

Det er ikke mye norsk mat som har så lange tradisjoner som spekemat. I mer enn tusen år har spekematen vært et fast og kjærkomment innslag på norske matbord.

Opprinnelsen var mangelen på muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden ble kjøttet saltet eller røkt og deretter hengt til tørk på stabburet. Navnet har også en enkel forklaring som kanskje ikke så mange vet om. Å speke betyr rett og slett å tørke.

Oppdal Spekemat holder naturligvis til på Oppdal, i en av Norges tørreste kommuner – men også landets største sauekommune. I hovedsak produserer de spekemat, men leverer også ferske lammedeler i sesong.

Spekemat bygd på erfaring

Det hele startet i 1994 da Norsk Spekemat ble grunnlagt. Fabrikken ble flyttet fra Kristiansund, og et nedlagt meieri på Oppdal ble kjøpt opp og bygd om til spekematfabrikk. I dag heter bedriften Oppdal Spekemat, og produksjonen foregår etter gamle metoder. Den er bygd på erfaring, hvor de har fått maksimal smak og minimum av salt.

Spør du folk fra andre land hva som kjennetegner god norsk mat, er det sannsynlig at spekematen blir nevnt. For i mer enn tusen år har spekematen vært et kjærkomment innslag på norske matbord.

I Oppdal produseres spekemat med basis i lokale råvarer. Klimaet og luften i fjellet gir unike forutsetninger for å lage førsteklasses spekeprodukter. 

Oppdal Spekemat har slagordet «fjelltørket» under logoen sin, da fjelluft har mye å si for tørkeprosessen selv om de har klimastyring. De lager alt av spekemat, og bruker mest mulig lokale råvarer.

Oppdal spekemat får du kjøpt hos utvalgte MENY-butikker i Trøndelag.