Rørosbaker'n - Røros

Rørosbaker'n - Røros

Takkebakt flatbrød har lange tradisjoner i Rørosregionen, og i dag produserer Rørosbaker’n flatbrød basert på gamle oppskrifter.

Det startet som en liten familiebedrift, hvor Terje Lien hentet frem morens gamle kokebok og begynte å bake flatbrød på gamlemåten. I 2005 startet han Rørosbaker’n, hvor ideen var å tilby et kvalitetsutvalg av produkter, solid forankret i matkulturen på Røros.

- Vi er den største produsenten av høykvalitets flatbrød i Norge. Alle råvarene er norskproduserte. Vi har også et godt utvalg med andre kvalitetsbakevarer som Røros Lemse, Røros Pjalt og Røros Lapper, sier daglig leder Erik Lien.

Oppskriftene som brukes har Terje arvet av sin mor, og er i all hovedsak de samme som har vært brukt i over 100 år

Videreføring av baketradisjoner

Det var mange ”bakst-kjerringer” i Rørosregionen som gjennom baking hjemme tok vare på oppskrifter som gikk i arv fra tidligere generasjoner, men hvor det var langt fra alle oppskriftene som ble skrevet ned med innhold, mengder og fremgangsmåte.

Etter hvert som kvinner fikk seg arbeid utenfor hjemmet, ble det mindre tid til baking, og mange av oppskriftene forsvant med menneskene.

Siste årene har ildsjeler ivaretatt tradisjonen med takkebakst gjennom kurs og temakvelder for både barn og voksne.

- Vårt bidrag blir å ta vare på kulturen gjennom en tilpasset industriell produksjon som kombineres med nødvendig håndverk. Dette bidrar til å videreføre baketradisjonene og skape produkter som knasende sprøtt Røros Flatbrød, forteller Erik.

Produktene fra Rørosbaker’n får du i utvalgte MENY-butikker.