Rørosmat

Rørosmat

At vesle Røros har seilt opp som et av våre stolteste matregioner, og ikke tilfeldig. I år fyller andelslaget Rørosmat 20 år – og har grunn til å feire. Suksessoppskriften er kort og godt samarbeid.

– Vi har alltid satt pris på varer fra Røros, en region med lange tradisjoner og matinteresserte folk, som leverer svært gode produkter, sier laugsmedlem og ferskvaresjef ved MENY Solsiden i Trondheim, Ståle Sandvik.

Han er glad i rømmen og smøret fra Rørosmeieriet.  

– Rømmen er fet, frisk og svært anvendelig. Osten Fjellblå fra Eggen Gårdsysteri er også nydelig, for ikke å snakke om det magiske Røros-flatbrødet, spekemat av rein og Fjellurt – te og vakre, spiselige blomster, sier Sandvik. 

Postkortvakre Røros ligger 600 meter over havet og er ikke skapt for matproduksjon i stor skala, med dyrkbar jord mellom bergknatter, vidde og snaufjell. Men, kanskje nettopp derfor får de lokale produsentene det til. 

Gode oster, elgpølser, reinkjøtt, honning, lam, melk, byggmel – området er nær selvforsynt med alt. Og gjennom Rørosmat blir småprodusentene sterkere, samtidig som produktene får et kvalitetsstempel.

– Produsentene jobber hardt, de unner hverandre suksess og løfter i lag, sier daglig leder i Rørosmat SA, Kristin Bendixvold, og legger til:

– Vi tuller ikke med verdiene våre.

 

 

Rørosmajones ligner den du lager hjemme på kjøkkenet. Majonesen er rik på eggeplommer fra Galåvolden gård, som ligger 720 meter over havet sørvest for Røros. Majonesen lager de selv på gården, som drives av niende og tiende generasjon lokalmatgründere.

En perfekt majones når du ikke har tid til å piske selv, men vil ha den ekte smaken.

Bland majonesen med finhakket chili, limesaft og en klype salt for mer punch!

Flatbrød til spekemat 

Terje Lien i Rørosbaker’n hentet frem mors gamle kokebok i 2005 og begynte å bake flatbrød på gamlemåten. Siden han startet med det, har de knasende gode flatbrødene sust ut fra butikkhyllene. Bakeriet er blitt den største produsenten av kvalitetsflatbrød i Norge, og med god grunn. Røros flatbrød er perfekt tilbehør til høsten, til lapskaus eller grøt, til kjøttsuppe, lammelår eller som forrett, toppet med spekemat, rømme og blåmuggost.

– Jeg spiser gjerne flatbrødet med Røros-rømme, gjerne litt løyrom (rogn), med rakfisk, rødløk og litt dill, sier Ståle Sandvik.

Fyrtårnet Rørosmeieriet

Rørosmeieriet er matregionens fyrtårn. Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var første norske matprodukt som fikk en geografisk merkebeskyttelse.

Siden fulgte Røros smør og Røros rømme. I tillegg til standard økologisk melk finner du Økologisk Gårdsmjølk fra Røros i våre butikker, som ikke er homogenisert – en prosess som fordeler fettet jevnt melken. Det er bare å snu Gårdsmelk-kartongen opp ned slik at fløten blander seg – og melken smaker så godt! 

Spis tjukkmjølk til frokost med gryn eller granola toppet med friske bær!

Terroir Røros

Alle steder har sin egen blanding av geografi, geologi og klima; terroir. Noen områder er mer unike enn andre, og får mat og drikke med en helt spesiell karakter. Terroir Røros er en garanti for at produktet kommer fra Røros, og målet er å lage rene og unike produkter fra Rørosområdet som har en økologisk kjerne. Under Terroir Røros produserer vi eksklusive og økologiske produkter basert på det som vokser naturlig her i Rørostraktene.

Terroir Røros har perlende tyttebærdrikk, blåbærdrikk og bjørkedrikk samt flytende tyttebærsaus og kreklinggelé i sortimentet sitt. Tyttebærsausen har kommet til delfinalen som årets godbit i Det Norske Måltid, og kreklinggelé ble på sin side kåret til årets økologiske produkt på Oi! Trøndersk matfestival i 2016.