Grøstad - Undrumsdal Se video

Grøstad - Undrumsdal

Heldiggrisene på Grøstad.

Eventyret startet på 90-tallet i Undrumsdal i Tønsberg kommune i Vestfold da de nye, unge bøndene Hans Runar og Gry Beate Knapstad overtok en gård i Undrumsdal etter Hans Runars foreldre.

Gården ble drevet på helt tradisjonelt vis med drift av jorda, men ingen dyr. De to unge bøndene hadde ingen landbrukserfaring på hysdyehold, men ønsket å skape seg en arbeidsplass på gården.

På Grøstad kan grisene gå ute hele året, og få utløp for naturlige instinkter som å grave i jorda På Grøstad kan grisene gå ute hele året, og få utløp for naturlige instinkter som å grave i jorda

Slapp grisen ut i det fri

Valget falt på gris og produksjon av svinekjøtt. I begynnelsen satset de unge bøndene med konvensjonell svineproduksjon på gården, men det tok ikke lang tid før de så at denne driftsformen ikke passet dem. De begynte dermed å se seg om etter andre muligheter.

På gården stod det gamle hønsehuset med jorder rett på utsiden – en bygning med bare ett stort rom. De dro fram motorsaga, skar hull i veggen og slapp grisen ut av bingen og ut i det fri.

 - En gris som ikke hadde snust på annet enn betong og flis, var rask til å stikke trynet i jorda på let etter godsaker. For oss ble dette en skikkelig godfølelse, forteller gründer Gry-Beate Knapstad.

Gøy på landet hos Grøstad Gård

Gøy på landet hos Grøstad Gård

På Grøstad Gård får grisene leve ut sine naturlige instinkter. Her er det lov å rulle seg i gjørma, grave snuten ned i jorden eller ta seg en tur i skogen. Sånt blir det glade griser av.

Grøstad Gris ble etablert i 2000 og vokste til å bli landets fremste produsent av økologisk svinekjøtt. Det startet med den svært ettertraktede, økologiske juleribba. Andre ble det medisterkaker og senere pølser av, i et pølsemakeri i Larvik som Grøstad kjøpte i 2003.

Behovet for flere griser meldte seg, og flere bønder som driver etter samme konsept, knyttet seg til Grøstad.

Tilgangen på økologisk fôr til grisene er begrenset og mye av kraftfôret må importeres. Det ble stadig tydeligere for driverne at tilgang på  lokalt produsert fôr var viktig og i 2020 besluttet Grøstad å gå bort fra økologisk drift. Men grisene lever fremdeles like fritt ute og får rote jorda som før.

Grisene er nysgjerrige og vil ofte være med på det som skjer. Her er Gry Beate med grisen Gunda. Grisene er nysgjerrige og vil ofte være med på det som skjer. Her er Gry Beate med grisen Gunda.

Tar hånd om hele verdikjeden

Brått dør Hans Runar Knapstad på sykkeltur i september 2013, og gjengen står foran to valg; legge seg ned eller kjøre på? De valgte sistnevnte, og mandag morgen 05:00 var det bare å trekke pusten, brette opp ermene og gjøre jobben.

- Folk vil ha produkter produsert på ærlig vis, og er opptatt av at dyrene har hatt et godt liv.

I juli 2014 kjøper NorgesGruppen 49 prosent av Grøstadgris AS og i 2020 resten av selskapet. I dag har Grøstad produksjon av alle produktene sine hos Gårdsand på Linnestad. Alle produkter av av frilandsgris og holder høy kvalitet.

Å ha friheten til å rote i halm, gress og jord gir grunnlag for et lykkelig griseliv Å ha friheten til å rote i halm, gress og jord gir grunnlag for et lykkelig griseliv

– Siden vi har hånd om hele verdikjeden vet vi langt mer om råstoffet vi bruker i produktene våre. Dyrene får lokalt produsert fôr og har en helt klar konseptbeskrivelse på hvordan livet til en Grøstadgris skal være. Om du er på Grøstad Gård eller hos produsent Astrid Staurheim i Bø, så lever grisen det samme gode liv, sier Gry.

Frilandsgris kan umulig konkurrere på pris. Dyrevelferd er kanskje det beste argumentet for å velge frilandsgris fra Grøstad, og Gry er heller ikke i tvil om at kvaliteten blir en helt annen når grisene lever et naturlig liv. 

Kjøttet ble testet på kokker og enkelte fersvaresjefer som mente at dette var noe helt annet – et saftig smakfullt svinekjøtt

Lokalmat øker kvaliteten

– Det er viktig at vi produserer mat i Norge, av norske råvarer, og her er lokalmatproduksjonen den aller viktigste aktøren. Den er i stor grad med på å ivareta et godt norsk landbruk, og gir motivasjon til neste generasjon til å jobbe innen landbruket, mener Gry.

– Lokalmatproduksjon er også identitetsbyggende. Når innbyggere i Re forteller meg at de har vært på en butikk et annet sted i landet og funnet Grøstad, ønsker de å fortelle at «det produktet er fra der jeg bor».

Hun mener videre at lokalmatproduksjon er med på å øke kvaliteten på produktene fra de store aktørene innen norsk matproduksjon.

– Det er nå en gang slik at forbrukeren bestemmer hva som selger, og med alle de flotte matskattene i landet vårt må de aller største bare holde tritt. Med en slik synergi gir det oss mer kvalitetsmat.

Produkter fra Grøstad Gris finner du i alle landets MENY-butikker og i nettbutikk