Telemarkrøye: Fin fisk fra Fyresvatn Se video

Telemarkrøye: Fin fisk fra Fyresvatn

Røya er selveste urfisken og blir kalt Norges vakreste ferskvannsfisk. Du finner nydelig Telemarkrøye i ferskvaredisken hos MENY.

I den dype innsjøen Fyresvatn svømmer Telemarkrøya. Fisken er enda mer delikat og mildere på smak enn både ørret og laks, og det klare vannet her bidrar til den rene smaken.

Du kan ovnsbake hel røye i ovnen eller pannesteke fileter i godt smør. Perfekt når du har gjester eller bare vil få barna i huset til å elske fisk.

Jonny og Ingeborg Aketun driver oppdrett av Telemarkrøye av høy kvalitet. Jonny og Ingeborg Aketun driver oppdrett av Telemarkrøye av høy kvalitet.

- Vi har en fantastisk vannkvalitet, og det kjennes på fiskesmaken. Er du i båt utpå her, kan du bare ta koppen uti og drikke, sier Ingebjørg Aketun.

Hun og mannen Jonny Aketun driver oppdrett på Telemarkrøye i Fyresdal. Det er kortreist fisk, foreldregenerasjonene kommer i all hovedsak fra det samme vannet.

Slik tilbereder du røye og fjellørret

Slik tilbereder du røye og fjellørret

Små fisk som Telemarkrøye, ishavsrøye og fjellørret er fine å se på i fiskedisken - men hvordan kan man tilberede dem? Enten du vil ha dem helstekt, filet, grillet eller ovnsbakt er det enklere enn du tror. Her er våre beste tips!

Fisk fra istiden

Fyresvatn er 377 meter dyp og vår femte dypeste innsjø. Den er nærmest som et fjellvann å regne, der den ligger nesten 400 meter over havet.

Røya vandret inn i norske vassdrag etter den siste istiden, og var antakelig den første arten som kom, da isen trakk seg tilbake.

Robust og frisk fisk

Den robuste fisken tilhører laksefamilien, og er svært svært immun mot sykdommer. Telemarkrøya er bokstavelig talt frisk som en fisk.

Det har ikke vært snev av sykdom eller parasitter siden ekteparet startet med oppdrett i 2012. Det betyr at røya verken trenger vaksiner eller medisiner.

Telemarkrøye - Fyresdal

Telemarkrøye - Fyresdal

I over 15 år har ekteparet Aketun drevet med fiske og røyking av fisk fra Fyresvatn, men de varierende fangstene var en stor utfordring, og de valgte derfor å satse på ferskvannsoppdrett i stedet – med stor suksess.

Fiskeeventyret startet med foredling av fisk i 1999 før gründerne fant ut de ønsket tilgang på egen fisk.

- Først var vi bønder, så fiskebønder og nå også oppdrettere. Vi jobber døgnet rundt i perioder, men vi trives med å styre hverdagen selv, sier Ingebjørg. 

Vi er stolte over å skape arbeidsplasser og produsere et så bra produkt.

Slow food

Daglig leder Mads Dorenfeldt Jenssen forteller at Telemarkrøye er slow food i uttrykkets rette forstand. Ting tar tid.

- Fra Telemarkrøya får mat første gang til den slaktes, tar det nesten fire år. Sammenlignet er en laks slakteklar etter 9-16 måneder. Denne fisken er ikke avlet frem, den er i realiteten en villfisk. Og fordelen når ting vokser i sitt naturlige tempo, er at fisken utvikles veldig riktig og blir sterk, forklarer Mads.

Fisken først, er mottoet hos den lille bedriften i Fyresdal. Det første de gjør om morgenen, er å sjekke at fiskene har det bra. Røya er en stimfisk, som gjør den særdeles velegnet til oppdrett. Den trives best når den får gå ganske tett inntil andre.     

- Røya er selveste urfisken i Norge. Den er mildere enn både laks og ørret. Enda litt mer delikat. Det betyr at du må være litt forsiktig når du varmebehandler den, forteller Mads.

En hel fisk kan du bake i ovn på lav varme i 20 minutter, og fileter anbefaler jeg å pannesteke i rundt 7 minutter i godt smør med skinnsiden ned.

En bærekraftig fisk

Telemarkrøya er bærekraftig av flere grunner. Rogn klekkes og yngel fôres i et energivennlig resirkuleringsanlegg på land før den settes ut i den næringsfattige innsjøen.

Fyresvatn har svært lite tilsig av næringssalter fra gårdsdrift og lignende. Det betyr lite nitrogen og fosfor i vannet, og innsjøen er sterkt regulert, som betyr stadig utskifting av kaldt og friskt vann.

Alt dette bidrar til at vannet i Fyresvatn er klart med god sikt, og det bidrar til å gi fisken den rene smaken.

Fersk Telemarkrøye finner du i fiskedisken hos et stort utvalg MENY-butikker Fersk Telemarkrøye finner du i fiskedisken hos et stort utvalg MENY-butikker

Lekker Telemarkrøye i fiskedisken

Du får tak i fersk Telemarkrøye i mange MENY-butikker, og det er også mulig å bestille  gjennom din lokale MENY-forhandler. En røye i gytedrakt har fantastiske rødtoner og de karakteristiske røyefinnene med markerte sorte og hvite striper. Da er den lekker å se på i fiskedisken.

Planen nå er å øke produksjonen, slik at enda flere får smake den nydelige fisken, sier Ingebjørg.

Målet vårt er at du skal finne Telemarkrøye i fiskedisken hos MENY over hele landet.