Slik lager du ekte italiensk antipasti

Slik lager du ekte italiensk antipasti

"Antipasto" betyr "før måltidet" på italiensk, og består av en rekke kalde retter som oliven, oster, kjøttpålegg, grønnsaker og marinerte eller syltede delikatesser. Bli inspirert og sett sammen din eget fat med italiensk antipasti.

Hensikten med antipasto er å stimulere appetitten og sette tonen for resten av måltidet. Et fat med Antipasti bør inkludere noe for enhver smak. Lag et større fat som alle forsyner seg av, eller legg smårettene  opp på individuelle asjetter.

Skap feriefølelsen hjemme med spanske og italienske oster

Skap feriefølelsen hjemme med spanske og italienske oster

Manchego har blitt en populær ost også her i Norge, men har du prøvd Iberico, Provolone og Queso de Cabra? Les hvordan du enkelt setter smak på sommeren med disse fantastiske ostene.

Hva bør antipasti inneholde?

En god antipasti bør inneholde en kombinasjon av ost, spekeskinke og spekepølse, grønnsaker, oliven og brød – og noe friskt som melon eller bær.

En variasjon av italienske oster

Mozzarella

Mozzarella er en vanlig antipasto, gjerne i kombinasjon med solmodne tomater og frisk basilikum. Denne myke osten er en av de mest kjente italienske ostene. Mozzarella kommer i to hovedvarianter: buffalo mozzarella, laget av bøffelmelk, og fersk mozzarella, laget av kumelk.

Har du smakt Burrata? Den har bløtere, smøraktig konsistens, derav navnet Burrata. 

Parmigiano-Reggiano

En fastost med en nøtteaktig smak, kjent som Parmesan på norsk. Parmigiano-Reggiano blir ofte servert i tynne flak, i biter eller raspet  over pasta eller salater.

Pecorino Romano

En fastost laget av sauemelk. Den har en kraftig og salt smak som fungerer godt med honning eller syltetøy. Serveres i biter eller skiver.

Gorgonzola

Blåmuggost med en kremaktig konsistens og skarp smak. Gorgonzola passer godt til nøtter, honning eller frukt som pærer eller fiken.

Spekemat og salami 

Her er noen vanlige typer skinker og pølser som ofte serveres som antipasti:

Parmaskinke

Prociutto Parma er kjent for sin delikate smak og møre tekstur. Skinken serveres vanligvis i tynne skiver og kan nytes alene eller sammen med frukt, ost eller brød.

Coppa-skinke

Også kjent som "capocollo", en lufttørket skinke laget av svinenakke. Den har en rik smak og serveres vanligvis i tynne skiver eller i biter.

Salame

Salame er en type italiensk pølse laget av hakket kjøtt og krydder eller urter. Vanlige smaker er Fennikel, chili eller trøffel.   

Få kombinasjoner passer bedre sammen enn sødmen fra vannmelon og saltsmaken fra spekeskinke. Få kombinasjoner passer bedre sammen enn sødmen fra vannmelon og saltsmaken fra spekeskinke.

Lag ferdig antipastien på forhånd! Da slipper du å stresse på kjøkkenet når gjestene kommer.

Bruschetta

Ristet brød skiver som er gnidd inn med hvitløk og toppet med en blanding av tomater, olivenolje, basilikum og andre krydder. Det finnes flere varianter av bruschetta, noen ganger med tillegg av sopp, bønner eller ost.

Grønnsaker til antipasti

Grønnsaker kan serveres marinerte, rå eller grillede. Bruk for eksempel paprika, aubergine, sopp eller artisjokk og oliven.

Tomater brukes i utstrakt grad på bruschetta, i caprese-salat, grillede eller bare spises hele. Italienerne elsker dem søte og solmodne.

Flere oppskrifter som passer godt til antipasti

Ikke glem godt brød

Focaccia, grissini, små bruchetta eller annet godt brød er et must når du skal lage antipasti. Lag fra bunnen av, eller kjøp ferdig. 

 

Bruk gjerne sesongen som inspirasjon! Til jul kan du for eksempel bruke dadler, nøtter og klementin.