Romantisk kveld med ostefat og godt tilbehør

Romantisk kveld med ostefat og godt tilbehør

Et ostefat er sosial mat som gjør at man sitter lenge og koser seg. Fine samtaler og gode smaker setter rammene for en romantisk date. Ost og annen fingermat er perfekt til stevnemøter – da kan du mate både deg selv og den andre.

Et ostefat tar kort tid å tilberede og anrette og det et eneste du må huske på er å temperere ostene i forkant. Gjør klart ostefatet og sett det på kjøkkenbenken et par timer før daten kommer, da viser osten seg fra sin beste side med både smak og konsistens.

Emblem
La ostefatet være innpakket - også når du tempererer ostene. Ost tørker lett ut på kjøkkenbenken!

Oster for enhver smak

Uansett om du er en dreven osteelsker eller såvidt har begynt å smake på oster, finnes det alltid en ost du vil like. Et tips er å sette sammen et fat med klassiske, trygge oster du vet du liker og ha en eller flere nye.

Ostefat kan by på mange spennende smaker Ostefat kan by på mange spennende smaker

Liker du milde oster, er en moden brie eller camembert bra å ta utgangspunkt i. Liker du oster som smaker mye uten å være for skarpe, finnes det mange gode rødkittoster. Vil du ha oster som sparker litt ekstra har vi et stort utvalg blåmuggost som for eksempel en spenstig og salt Roquefort.

Spør gjerne våre dyktige matarbeidere om tips til å sette sammen et ostefat! Vi kan også anrette ostefatet for deg.
Alt om de syv ostefamiliene

Alt om de syv ostefamiliene

Lurer du på hva forskjell mellom blåmuggost, hvitmuggost og faste oster er? Ostene deles hovedsakelig inn i syv typer etter produksjonsmetode og ulike egenskaper. Her er alt du trenger å vite om de ulike ostetypene!

Tips til ostefatet

Det finnes ulike typer oster; milde, modne og sinte. Her har du tre ostefar sammensatt av våre favoritter i de ulike typene.

Fanaost fra Ostegården i Bergen ble i 2018 kåret til verdens beste ost. To år tidligere klarte norske Kraftkar det samme. Fanaost fra Ostegården i Bergen ble i 2018 kåret til verdens beste ost. To år tidligere klarte norske Kraftkar det samme.

Prøv lokale oster

Det finnes nå mange spennende lokale oster. Ekstra gøy er det å kunne fortelle daten sin om ostens opphav eller hvorfor den heter akkurat det den gjør. 

Visste du at...

  • Flere av ostene til Himmelspannet er oppkalt etter fjell og topper i fylket?
  • Gruveosten fra Eiker Gårdsysteri blir modnet i gruvene til Blaafarveverket?
  • Blåmuggosten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost i 2016?
  • Munkeby blir laget av munker på Mariaklosteret i Levanger?

Prøv disse marmeladene:

Det beste tilbehøret til ost

Det beste tilbehøret til ost

Selv de aller beste ostene kan løftes til nye høyder ved å tilføre smaker som komplimenterer osten. Her er våre beste tips for å få den gode osten til å bli enda bedre.

Det gode tilbehøret til ost

De aller fleste oster kler det samme tilbehøret, men dersom du ønsker å finspisse smakskombinasjonene, finnes det marmelader som er skreddersydd for enkelte ostetyper. Her står det ofte på glasset hva marmeladene er spesielt godt egnet til - men det betyr ikke at de ikke passer annen ost.

Gode allroundere er fikensyltetøy, eple- og pæremarmelade. Hvis du eller daten din elsker kirsebær, prøv en kirsebærmarmelade. Eller hva med en frisk og søt mandarinmarmelade?

Prøv disse kjeksene til:

  • Ulike typer nøtter er også smakfullt tilbehør - både naturelle, ristede og saltete. Har du prøvd brente mandler til brie eller camembert? En nydelige smakskombinasjon.
  • Fersk fiken, pære, eple og druer passer med nesten alle oster. Tørket frukt som aprikos, dadler og tranebær gir fin sødme til skarpe og modne oster.
  • Friske bær tilfører både syre, friskhet og sødme, og er dessuten nydelig å pynte med. 
  • Flytende akasiehonning er god på all ost, og smaker spesielt godt med nøtter.
  • Unngå salt tilbehør som saltkjeks og salte nøtter til blåmuggost. Saltet i kjeksen og saltsmaken i osten blir ofte for overveldende. Vil du bare ha èn kjekstype til mange ulike oster, velg en kjeks uten for mye smak.

Hvis du er i ekstra romantisk humør kan du servere pepperkakehjerter med blåmuggost. Et annet godt tips er faktisk sprøstekte vaffelhjerter!

Vafler uten for mye sukker passer veldig godt med ost. Disse kan stekes på forhånd og smaker like godt kalde. Dander vaflene i en kurv sammen med kjeks.