Sommermaten du ikke må gå glipp av

Sommermaten du ikke må gå glipp av

Vi skal nyte sommeren, og kan se fram til gode matopplevelser. Grillsesong, makrell, norske bær og skalldyr på bryggekanten. Her er maten og anledningene du kan glede deg til!

Sol, sommer og lange, lyse kvelder setter den gode stemningen for sommerens gode måltider og råvarer. Den lange vinteren og noe kjølige våren gjør at mange råvarer får tid til å utvikle en unik smak.

Her er de viktigste matdagene og sesongene i sommer:

MAI 

Kom mai du skjønne milde, synger vi i kor. Det er ikke rart - mai måned har med seg mange godsaker som virkelig lokker fram sommerfølelsen!

 • 9. mai - årets første grilldag!
  Mange har kanskje fyrt opp grillen for første gang lenge før 9. mai, men etter denne dagen kan man offisielt si grillsesongen har startet. Hvorfor ikke feire dagen med en saftig angusburger eller to på grillen, spareribs eller helgrillet indrefilet av svin?
 • Grønn og hvit asparges
  Hvit og grønn asparges er den første grønnsaken som dukker opp hos oss, og er et herlig vårtegn! Den norske aspargessesongen er kort, men god, og heldigvis får vi også asparges fra andre land.
Norges første hvite asparges

Norges første hvite asparges

I slutten av april nådde Hvasser Asparges i Vestfold en milepæl: Da høstet de inn de første hvite aspargesene i Norge! Heldige kunder hos MENY Tolvsrød fikk kjøpe de første testbuntene.

 • Makrell
  Sommerfisken over alle sommerfisker. Denne begynner å komme i fiskedisken tidlig i mai, og du får tak i spenstig, fersk markell gjennom hele sommeren.
 • 17. mai
  Nasjonaldagen er også en kulinarisk begivenhet. Her fyller vi bordet med eggerøre, spekemat, pavlova og andre fristende desserter med fokus på friske bær og sommerlige smaker.
 • Hamburgerens dag 28. mai 
  Vi feirer burgerens dag med en skikkelig digg Angusburger toppet med smeltet ost og spicy saus. Du finner vår beste angusburger i ferskvaredisken.

JUNI

Endelig kan vi kalle det sommer. De sene, varme og lyse kveldene vitner om at sommerferien er rett rundt hjørnet. Friske smaker, avkjølende og lettvinte måltider er det vi går for - og selvfølgelig skal det meste grilles.

 • Hval
  Du får tak i frossent hvalkjøtt hele året hos MENY, men fra starten av juni og til august får du også tak i ferskt hvalkjøtt i fiskedisken. Denne delikatessen stekes som biff og er aller best med en medium-rå kjerne. Nydelig!
 • Sjømatens dag 13. juni
  Skalldyr er perfekt sommermat, og blåskjell tilbereder du på 1-2-3, både i gryta eller på grillen. Verdt å feire! Husk nystekt loff ved siden av.
 • Sushidagen 18. juni
  Livet er for kort til å kun spise sushi på restaurant. 18. juni markerer vi den internasjonale sushidagen, så hvorfor ikke prøve deg på hjemmelaget sushi?
 • Sankthans
  23. juni er det Sankthans, da feirer vi den lengste og lyseste dagen i året! Feire dagen med tradisjonsrik rømmegrøt med spekemat til.

Få fersk sjømat levert hjem:

I juni kommer også rabarbra! Sesongen er kort, så bruk rabarbraen i syltetøy, kompotter og paier mens du kan - det er et helt år til neste gang.

Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Alt om sommergrønnsaken rabarbra

Har du rabarbra i hagen? Sommergrønnsaken passer perfekt til enkle sommerretter, enten det er i desserter, supper, pai, salater eller saft.

JULI

Fellesferien er i gang, og vi kan endelig kose oss med varme dager, bading, sol og lange kvelder på terrassen. Juli er også den tiden vi kan nyte godt av en mengde frukt og grønt - alt fra bær til salater og agurk høstes nå. 

 • Norske bær
  De begynte å komme i juni, men i juli er det høysesong for de aller fleste norske bærene vi har. Jordbær, bringebær, rips, moreller, solbær, stikkelsbær og blåbær finner du nå i hagen - og i butikken. Nyt dem mens du kan!
 • Olsok - 28. juli
  Olsok er feiringen av Olav den helliges dødsdag 29. juli, og begynner kvelden i forveien - på samme måte som sankthans. Dagen kan du feire med Olsokgrøt - bedre kjent som rømmegrøt.
 • Norsk salat og grønnsaker
  Du får nå tak i norsk salat i alle farger og fasonger. Prøv norsk hjertesalat, isbergsalat, kinakål, nykål, crispisalat, rapid, romano eller ruccola for eksempel. Du finner også norsk blomkål, artiskokk og årets neper i frukt- og grøntavdelingen.
Slik bruker du bærene du har plukket

Slik bruker du bærene du har plukket

Enten du har bær i hagen eller går på bærtur i skogen, er det mye godt man kan lage av det man sanker. Rips, blåbær, solbær, stikkelsbær, tyttebær er fantastiske råvarer. Slik bruker du både hagebær og skogsbær!

Visste du at du kan finne de første kantarellene allerede i juli? Det er ikke så mange av dem enda, men du kan være heldig og snuble over dem på sommerturen i skogen.

AUGUST

Sommeren er på hell, men har fremdeles mange sommerlige dager igjen. Høsten nærmer seg, men det betyr også at vi får et enda større utvalg av sommerens frukt og grønnsaker.

Det nærmer seg tid for krabbe, lam og sopp!

Mot slutten av august kan du starte fårikålsesongen! Om det er for tidlig med fårikål, bør du prøve noen saftige lammekoteletter på grillen. Mot slutten av august kan du starte fårikålsesongen! Om det er for tidlig med fårikål, bør du prøve noen saftige lammekoteletter på grillen.
 • Krabbe
  Taskekrabbe er svært kjøttrik og krabbekjøttet er hvitt, søtlig og fullt av smak! I slutten av august begynner de første krabbene å komme i fiskedisken, og du kan nyte fersk krabbe helt fram til oktober. 
 • Lam
  I slutten av august kommer også de første ferske lammene i kjøttdisken. Nyt en saftig lammecarrè, lammekoteletter eller en god fårikål. Husk også norsk hodekål til!
 • Plommer, epler og pærer
  Saftige og smakfulle - det er de alle tre. Nå begynner de norske, saftige plommene å dukke opp, sammen med sommerens epler og pærer. En god eple- eller plommepai er på sin plass! Prøv også krydderkokte pærer med luftig vaniljeis - eller spis de som de er. 
Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!