Hvitvinsdampede blåskjell

Blåskjell dampet med hvitvin og hvitløk kan serveres både som hovedrett og forrett. Det er enkelt, raskt og ikke minst veldig godt. Server gjerne nystekt brød og pommes frites til. Denne retten kan også fint lages i folie på grillen.
Hvitvinsdampede blåskjell

Tid

Tidsforbruk Under 20 min

Ingredienser

Tips!

Damp alle blåskjellene med unntak av dem som er knust. Alle skjell som åpner seg etter damping er friske og klare til å spises!

Slik gjør du

  1. Skyll og rens skjellene godt i rennende kaldt vann. Kast kun blåskjellene som er knust, resten skal brukes. Mange har lært at skjell som ikke lukker seg når du "kakker" på dem er døde, eller at du må kaste dem som ikke flyter. Sannheten er at blåskjell som har ligget kaldt, enten i butikk eller i kjøleskap, blir litt trege i bevegelsen og vil derfor ikke lukke seg like lett når du "kakker" på dem. I tillegg vil enkelte skjell flyte fordi de har lite kjøtt og mer luft i skjellet.
  2. Finhakk løk, purre, selleri og hvitløk. Surr alt i kjelen med olivenolje til løken blir myk (ikke brun).
  3. Hell i hvitvin og tilsett blåskjellene. Legg på lokk og damp i 3-4 minutter.
  4. Rist på kjelen så skjellene får omrokkert seg litt. Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg. Pass på at skjellene ikke blir dampet for lenge, da blir de "melete". Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
  5. Dryss over hakket persille og server gjerne med ferskt brød og pommes frites til.
  6. Denne retten kan også fint lages på grillen. Bruk en aluminiumsbakk eller et dobbelt lag med aluminiumsfolie som pensles med smør. Ha alle ingrediensene i folien og lukk igjen eller sett på lokk, om du bruker en bakk. Sett pakken/formen over god varme, og la det dampe til alle skjellene har åpnet seg. Luk ut skjell som ikke har åpnet seg.