Dette er kje og slik bruker du det

Dette er kje og slik bruker du det

Kje er i sesong på våren og er en fantastisk delikatesse, og du kan finne kje hos MENY i sesongen. Men hva er egentlig kje, og hvordan kan du bruke denne gode råvaren? Her får du svaret!

Fersk, norsk kje er en eksklusiv råvare som kun er tilgjengelig noen få uker hvert år, og gjerne rundt påsketider. Hvorfor ikke prøve kje til årets påskemiddag?

Kjekjøttet ble ofte kastet tidligere, men i dag er det på vei tilbake som en flott mattradisjon. Og godt er det, for smaken er fantastisk.

5 nye måter å bruke lam på

5 nye måter å bruke lam på

Lam er så mye mer enn lammestek, lår og koteletter. Hent inspirasjon fra våre oppskrifter, og la lam bli en hverdagsklassiker.

Hva er kje?

Du har kanskje sett kjelår i butikken og lurer på hva slags dyr det egentlig kommer fra? Kje er en ung geit - eller geitekilling om du vil. Kje er for geit som lam er for sau, og kjøttet er derfor mørt og smakfullt uten å være for kraftig i smaken. 

 

Kjært barn har mange navn; geitekje, geitekilling eller geitekidd om du vil. Ofte er de forkortet til kje, killing eller kidd i butikkene.

Kort sesong for kje

Mens lammet har sin sesong om høsten, er det sesong for kje på våren. Geitekillingene fødes i perioden november til februar og slaktes i perioden januar til april. 

Du finner kje i utvalgte MENY-butikker i sesongen
Spør i din lokale MENY-butikk, eventuelt kan det kan skaffes ved forespørsel.

Finn din nærmeste MENY-butikk


Dette kan du bruke kje til

Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og supper. I tillegg er kjebog og kjelår perfekt til langtidssteking på lav varme. 

Hva smaker kje? 

Kjeet har en delikat, mild smak som kan minne om en kombinasjon av kylling og lam. Siden kje har en så delikat smak, er det dermed lett å bruke i matlaging og kan brukes til de fleste retter du ville brukt lam til. 

Kjebog og kjelår er perfekt til langtidssteking i ovn Kjebog og kjelår er perfekt til langtidssteking i ovn

Godt tilbehør og saus til kje

Kjøttet egner seg godt til mye av det samme tilbehøret som lam.

Du vil sjeldent gå feil med ovnsbakte rotgrønnsaker, urter som rosmarin og timian eller mos og pureer av sellerirot, persillerot eller pastinakk.

En frisk sennepssaus, rødvinssaus eller sjysaus passer også godt til kje.

Lyst til å prøve en annerledes påskemiddag? Bytt ut lammelåret med kjelår!

Prøv kje med spennende krydder og marinader

Kjøttet egner seg godt til marinering. I tillegg er det et enkelt og tilgivende kjøtt å bruke for de som er glad i å eksperimentere på kjøkkenet med ulike krydder og smaker.

Takket være den milde, runde smaken passer kje nemlig til de fleste smaker.

Populær mat i resten av verden

Visste du at geit og kje er blant de vanligste kjøttslagene? Spesielt i Midtøsten og Afrika er både geit og kje å finne i mange spennende og godt krydrede oppskrifter. Du kan med andre ord fint prøve spennende, sterke krydder og marinader til både geit og kje. 

Her i Norden bruker vi først og fremst geita i melk- og osteproduksjon, og mye god mat går derfor til spille. Pass på å kjøpe geit og kje når det er tilgjengelig.

 

Lite tid? Vi har tilbehøret du trenger: