Dette gjør MENY for å redusere matsvinn

Dette gjør MENY for å redusere matsvinn

Publisert 2. juli 2020
Matsvinn er et stort miljøproblem. Alle i verdikjeden har et ansvar. I MENY har vi innført en rekke tiltak med mål om å kaste 50 prosent mindre mat innen 2025.
I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris. I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris.

Vi kaster 417 000 tonn mat i året i Norge, ifølge Matvett. Dagligvarebransjen står for 15 prosent, mens husholdningene står for 55 prosent. Å kaste mat er et stort miljøproblem. Matproduksjonen krever ressurser, og står for 30 prosent av verdens klimagassutslipp. For å bidra til redusert matsvinn, har MENY innført en rekke tiltak i butikk.


HER ER SVINN-TILTAK I MENY-BUTIKKENE:

Kortest holdbarhet foran

Butikkene sørger for at varene med kortest holdbarhet står lengst frem i hylla - for å sikre god varerullering. Her kan også kundene bidra. Skal du bruke noe samme dag, så velg varen med kortest holdbarhetsdato. 

Nytt datovarslingssystem: MENY tester ut et datovarslingssystem der holdbarhetsdatoen er en del av strekkoden på varene. De ansatte varsles automatisk når varen er i ferd med å gå ut på dato. Les om pilotprosjektet her


Presise innkjøp

Butikkene jobber med data- og innkjøpsrutiner, for å sikre at de ikke tar inn for mye av varer med små salgsvolumer. MENY ser også på mer fleksible bestillingsmuligheter: som at butikkene kan bestille en kartong med 12 stk. fremfor 24 stk. varer, og et brød fremfor minstevolum på fem brød.

Nedprising av varer

Vi selger varer med kort holdbarhet til redusert pris, fra 20-50 prosent avslag. Varene ligger ofte i egen disk, og de vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt. Vi merker økt interesse for disse varene, både fra miljø- og prisbevisste. Tiltaket har ført til langt mindre matkasting.

En del av våre butikker priser også ned varer i varmeskapet like før stengetid. 

Omplassert frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er blant varene med høyeste matsvinn, blant annet pga. kort holdbarhet. De angripes av mugg og råte. Varene pakkes ofte i flepakninger for økt holdbarhet og enkelhet. I MENY fjerner vi det ene stygge eplet i pakken, og plasserer resten i stativet for omplassert frukt og grønt. Her koster alt kr. 10 pr. kilo, og passer for prisbevisste og dem som ikke ønsker å kjøpe så mye. Tiltaket førte i 2020 til en reduksjon i matsvinn på ca. 312 tonn.
 
Single bananer er like gode! Vi oppfordrer kunder til å velge single bananer. De har en tendens til å bli liggende igjen. Dessuten blir kvaliteten på bananklasen fortere dårlig, om du river av en banan.

Gårsdagens brød

Brød er blant varene med høyest matsvinn, blant annet fordi kundene forventer ferske brød og fulle hyller, både tidlig eller seint. Vi har derfor «Gårsdagens brød» frem til ca. kl. 11.00 neste dag for kr. 15, dvs. over halv pris. Brødene er populære, og har ført til stor reduksjon i matsvinn.

I 2020 ble 850 000 brød solgt som "Gårsdagens brød".

Redusert pris på små bakervarer

For å kutte i matsvinn i bakeriet, selger vi små bakervarer til redusert pris siste halvtimen før stenging. Enkelte småvarer selges også frem til kl. 11.00 neste dag. Poser med tre småvarer, som wienerbrød, boller o.l., selges for 15 kroner.

"Syltebær" til svært god pris

Vi har innført "Syltebær". Dette er bærene vi ikke fikk solgt i går, eller bær av noe dårligere kvalitet. Disse selges for kr. 15 pr kurv. Les mer her.

Billige matposer via Too Good To Go

I kampen mot matsvinn, har vi inngått et samarbeid med Too Good To Go. Overskuddsmat legges ut i en app, og kundene henter maten like før stengetid. Tilbakemeldingene fra butikkene og kundene er veldig gode. Nær 120 MENY-butikker er med i ordningen. 

Redd overskuddsmat hos MENY med Too Good To Go

Redd overskuddsmat hos MENY med Too Good To Go

Hver dag gjør våre butikker en innsats for å unngå matsvinn og matkasting. MENY samarbeider derfor, som første dagligvarekjede, med Too Good To Go, for å redde mat som er til overs.

Lager ferdigretter 

Ferskvareavdelingene har fokus på å utnytte råvarene. Ferskvarer som har 1-2 dager igjen av holdbarhet er like gode, men velges sjeldnere av kundene. Disse utnytter vi så langt som mulig til å lage ferdigretter, slik som lapskaus og pytt-i-panne.

Gir til veldedighet

Varer som ikke blir solgt, ønsker vi at skal komme samfunnet til gode. Mange av MENY-butikkene gir mat til veldedige organisasjoner i sitt nærmiljø. Flere har faste, ukentlige avtaler om henting.

Matavfall til biogass og dyrefôr

Vi skiller mellom matsvinn og matavfall. Å kutte i matsvinn, handler om å redde spiselig mat ved å prise ned, gi bort o.l før det nærmer seg utløpdato. Matavfall er mat som normalt ikke spises; som gammelt brød,varer utgått på dato og avskjær fra fisk, kjøtt og grønnsaker.

Vi har som mål å ha ha minst mulig matavfall, og at dette utnyttes til dyrefôr eller biobrensel. Eksempelvis tar Bakehuset med alt overskudd av industribakt brød for levering til bønder. 

  • Her kan du lese om det vi kaller ressurspyramiden.