Dette gjør MENY for å redusere matsvinn i butikk

Dette gjør MENY for å redusere matsvinn i butikk

Publisert 2. juli 2020
Matsvinn er et stort miljøproblem. Alle i verdikjeden har et ansvar. I MENY har vi innført en rekke tiltak med mål om å kaste 50 prosent mindre mat i butikkene våre innen 2025.

Vi kaster 390 000 tonn mat i året i Norge, ifølge Matvett. Dagligvarebransjen står for 16 prosent, mens husholdningene står for hele 58 prosent. Å kaste så mye mat er et stort miljøproblem. Matproduksjonen krever ressurser, og den står for 30 prosent av klimagassutslippene i verden. For å bidra til redusert matsvinn, har MENY innført en rekke tiltak i butikk.


HER ER SVINN-TILTAK I MENY-BUTIKKENE:

Kortest holdbarhet foran

Ved varepåfylling sørger butikkene for at varene med kortest holdbarhet står lengst frem i hylla - nettopp for å sikre god varerullering. Her kan også kundene bidra. Vi oppfordrer våre kunder, som vet at de skal bruke varer samme dag, til å velge dem med kortest holdbarhetsdato. 

Nytt datovarslingssystem: MENY tester nå ut et nytt datovarslingssystem der holdbarhetsdatoen er en del av strekkoden på varene. På den måten blir ansatte automatisk varslet når varer er i ferd med å gå ut på dato. Les om pilotprosjektet her


Presise innkjøp

Butikkene jobber løpende med data- og innkjøpsrutiner for å sikre at de ikke tar inn for mye av varer med små salgsvolumer.
MENY ser også på mer fleksible bestillingsmuligheter: som at butikkene kan bestille en kartong med 12 stk. varer, fremfor 24 stk. varer, og ett brød fremfor et minstevolum på 5 stk. brød.

Nedprising av varer

Vi selger varer med kort holdbarhet til redusert pris, fra 20-50 prosent avslag. Varene ligger ofte i en egen disk, og de vanligste varene er kjøttdeig, ost, melk og yoghurt. Vi merker økt interesse for disse varene, både fra miljø- og prisbevisste. Tiltaket har ført til at butikkene kaster langt mindre mat.

En del av våre butikker priser også ned varer i varmeskapet like før stengetid. 

I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris. I en egen kjøledisk selger vi ut varer med kort holdbarhet til redusert pris.

Omplassert frukt og grønt

Frukt og grønnsaker er blant varene med høyeste matsvinn, blant annet fordi de har kort holdbarhet. De angripes av mugg og råte. Varene pakkes ofte i flepakninger for økt holdbarhet og enkelhet, men det er ulikt hvor fort de blir r ødelagt. I MENY fjerner vi det ene stygge eplet i pakken, for så å plassere resten i vårt stativ for omplassert frukt og grønt. Alt i stativet koster kr. 10 pr. kilo, og passer for prisbevisste og singelhusholdninger. Tiltaket førte i 2019 til en årlig reduksjon i matsvinn på ca. 250 tonn.
 
Single bananer er like gode! På plakater oppforder vi våre kunder til å velge den single bananen. Den har en tendens til å bli liggende igjen. Det er dessuten slik, at om du river av en banan fra en klase, blir kvaliteten på bananklasen fortere dårlig.

Gårsdagens brød

Brød er blant varene med høyest matsvinn, blant annet fordi kundene forventer ferske brød og fulle hyller enten de handler tidlig eller seint.

I dag tilbyr flesteparten av MENY-butikkene «Gårsdagens brød». Brødene selges frem til ca. kl. 11.00 neste dag for kr. 15, dvs. over halv pris. Brødene er blitt populære, og har ført til stor reduksjon i matsvinn.

I 2019 ble 800 000 brød solgt som "Gårsdagens brød".

Redusert pris på små bakervarer

For å kutte i matsvinn i bakeriet, selger vi små bakervarer til redusert pris siste halvtimen før stenging. Enkelte småvarer selges også frem til kl. 11.00 neste dag. Poser med tre småvarer, som wienerbrød, boller o.l., selges for 15 kroner.

"Syltebær" til svært god pris

Et av våre siste svinntiltak er konseptet "Syltebær". Dette er bærene vi ikke fikk solgt i går, eller bær av noe dårligere kvalitet. Disse selges for kr. 15 pr kurv. Les mer her.

Billige matposer via Too Good To Go

I kampen mot matsvinn, har vi inngått et samarbeid med Too Good To Go. Overskuddsmat legges ut, til en fast lav pris i en app, og kundene henter maten i butikken like før stengetid. Tilbakemeldingene fra både butikkene og kundene er veldig gode. Over 100 MENY-butikker samarbeider med Too Good To Go. 

Redd overskuddsmat hos MENY via TGTG

Redd overskuddsmat hos MENY via TGTG

Vi tar kampen mot matsvinn alvorlig og hver dag gjør våre butikker en innsats for å unngå og kaste mat. Derfor har MENY som første dagligvarekjede inngått et samarbeid med Too Good To Go (TGTG) for å redde tonnevis av mat som er til overs.

Lager ferdigretter 

I MENY har ferskvareavdelingene fokus på å utnytte råvarene. Ferskvarer som har 1-2 dager igjen av holdbarhet er like gode, men velges sjeldnere av kundene. Disse utnytter vi så langt som mulig til å lage ferdigretter, slik som lapskaus og pytt-i-panne.

Gir til veldedighet

Varer som ikke blir solgt til kunde, ønsker MENY at skal komme samfunnet til gode. Mange av MENY-butikkene gir mat til veldedige organisasjoner i sitt nærmiljø. Flere butikker har lokale, faste ukentlige avtaler om henting av mat.

Matavfall til biogass og dyrefôr

Vi skiller mellom matsvinn og matavfall. Å kutte i matsvinn, handler om å redde spiselig mat ved å prise ned, gi bort o.l før det nærmer seg utløpdato. Matavfall er derimot mat som normalt ikke spises, det kan være avskjær fra fisk, kjøtt og grønnsaker, men også gammelt brød og varer utgått på dato. 

Vi har som mål å ha ha minst mulig matavfall, og at dette utnyttes til dyrefôr eller biobrensel. Eksempelvis tar Bakehuset med alt overskudd av industribakt brød for levering til bønder som dyrefôr. 

  • Her kan du lese om det vi kaller ressurspyramiden.