Seks innovative finalister til Norges største lokalmatpris

Seks innovative finalister til Norges største lokalmatpris

Oppdatert 1. juli 2019
Seks kandidater av MENYs 450 lokalmatprodusenter, står igjen som finalister til årets Matskattstipend 2019. Alle bidrar til innovasjon og mangfold i norsk dagligvare. Vinneren offentliggjøres 6. september i forbindelse med Matstreif.

- Vi brenner for lokalmat og er hele tiden på jakt etter nye matskatter slik at vi kan sikre et bredt og unikt vareutvalg. De seks finalistene tilbyr særegne produkter av svært høy kvalitet og har spennende utviklingsplaner, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

Bidrar til reell innovasjon

Hovedvinneren av Matskattstipendet 2019 tildeles 250 000 kroner. I tillegg deles maksimum 250 000 kroner ut til to eller flere av de andre finalistene. 

- Vi støtter lokale matgründere økonomisk slik at de kan iverksette sine utviklingsprosjekter. For MENY handler satsingen på lokalmat om å ta vare på norske mattradisjoner og lokale arbeidsplasser, og samtidig stimulere til økt innovasjon og produktutvikling, sier Gundersen.

Han er imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene, og sier at det i stor grad er de som bidrar til reell innovasjon, mangfold og lokale variasjoner i norsk dagligvarebransje.

Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene. Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene.

Ta for eksempel delikatesse-potene fra Bjertnæs & Hoel, den saktevoksende Lerstang-kyllingen, Sigdal knekkebrød, ostene fra Himmelspannet, norsk Angus-kjøtt, de økologiske produktene til Grøstad Gris, spekemat fra Tind og Hvasser Asparges.

Sistnevnte vant Matskattstipendet i fjor med sine planer om å produsere Norges første hvite asparges.

Hovedjuryen består av eksterne fagfolk, matentusiaster, matpolitiske premissgivere, inkludert landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

De 6 finalistene i Matskattstipendet 2019 er:


JURYENS BESKRIVELSE AV FINALEKANDIDATENE:

Den sorte havre, som har lanserte verdens første havregryn av svarthavre (dyrket i Norge siden før vikingtiden), treffer en tydelig trend i tiden. Kornsorten har ca. 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Flere hundre år gamle metoder kombineres med innovasjon.

På gården i Våler har familien utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). Den sorte havre åpnet nylig gårdsbutikk og cafe, har startet salg inn mot storhusholdning, testselger i USA og legger om til økologisk drift. Nå ønsker selskapet å utvikle blant annet en frokostblanding.

Gangstad Gårdsysteri, var i 1998 første gård som fikk autorisasjon for ysting av gårdens kumelk. I over 20 år har gården på Inderøya laget fantastiske oster og delt sin kunnskap gjennom samarbeidet «Den gylne omvei» og Inderøymat».

Gangstad har investert i utbygging for å økt produksjon: bl.a. pasteur, et ekstra modningsrom, ioniseringsmaskin og ny melketank. Med to melketanker har gården alltid mulighet til å ha fersk melk, noe som trolig forbedrer smaken på osten.

Som innovasjoner kan nevnes Nideleven Blå, som oppnådde gull-nivå i oste-VM i 2018. Gangstad tester nå blant annet ut en hard sveitserost, en gauda og ulike typer kittost.

Grøndalen Gårdsysteri produserer økologisk ferskost (Nýr) fra gårdens egen melk, fra kuer som har beitet i ravinedaler hvor det er rikt artsmangfold av gras, kløver, urter og blomster – som gir særegen og god smak på melka. Med lav fettprosent og høyt proteininnhold, er Nýr et sunt og unikt produkt – smidig, friskt og velsmakende. Nýr fikk sølvnivå under oste-VM i 2018.

Nytt utstyr kombinert med svært gammel produksjonsmåte (lages som i vikingtiden) gir nytt liv til en smaksrik ferskost. Nýr fås også som myse og som is.

Alle produktene er et resultat av god dyrevelferd og er dyrevernsmerket. Målet fremover er en dobling i salg og blant annet utvikle tre nye salatblandinger med ferskost.

Nyr - Nes

Nyr - Nes

Finnes det lykkelige kuer? På Nes i Akershus mener de det.

Finnmark Rein er kjøttprodukter av rein; indrefilet, ytrefilet, mørbrad, biff, stek og skav. Kjøttet har smaksegenskaper som sannsynligvis er i verdensklasse. Slaktingen skjer etter gammel samisk slaktefilosofi hvor man utnytter hele dyret og sørger for at ingenting går til spille. Reineierne klarer seg da med mindre flokker; færre dyr betyr sunnere dyr og bedre kjøttkvalitet.

Finnmark Rein forvalter aktivt sin regions unike arv, og bygger kvalitet, historiefortelling og stolthet. I hver pakke ligger en beskrivelse av hvilket reindistrikt dyret kommer fra, og om menneskene bak.

Finnmark Rein ønsker å videreutvikle historiefortellingen ved å vise filmer som viser hvor kjøttet (fra hver enkelt pakke i butikk) kommer fra, hva reinen har spist, hvor den har gått og hvem som har passet den.

Finnmark Rein

Finnmark Rein

Utsøkt kjøtt utvalgte dyr som beiter fritt i vill natur, der reinen trives best. Alt det reinen spiser fra naturens ville spisskammere, setter en fantastisk smak på kjøttet - smak forskjellen.

ASK gård er en økologisk produsent av spekemat og andre kjøttvarer som jobber ut fra "nose to tail"- prinsippet om at hele dyret skal brukes. Alle produktene er håndlagde, fri for kunstige tilsetningsstoffer og kun med de beste ingrediensene - noe som gir fantastiske produkter.

Dyrevelferd, bærekraftig produksjon og økologi står i sentrum. Produktene har rene, unike smaker hvor råvarene får skinne, og kanskje er nettopp dette grunnen til at produktene vinner internasjonale priser.

Ask er innovative og har planer om å etablere nye lokaler, samt utvikle en økologisk skivet hverdagssalami.

ASK Spekehus

ASK Spekehus

På ASK Spekehus ved Jevnaker, et lite steinkast fra gården hvor alt startet lages deilig spekemat inspirert av italienske tradisjoner, mild og sterk pizzasaus og frossenpizzaene Slegge og Jåla som holder restaurantkvalitet.

Nøisom Bryggeri, som var en av de første mikrobryggeriene med nasjonal distribusjon i MENY, lager flere fantastiske og unike øl-produkter av høy kvalitet. Kandidaten er god på innovasjoner og nyheter.

I 2018 kom de blant annet «Vill, vakker og våt» og «Tigergutt» i samarbeid med CC Cowboys. Nøisom har flere ideer til nye øl-varianter, har nylig utviklet kaldbrygget kaffe og tonic. Spenstige innovasjoner og fremtidsplaner, kombinert med en meget positiv omsetningsøkning, gjør Nøisom Bryggeri til en finalekandidat.