Bidos

Bidos, også skrevet biđos eller biđus, er samenes nasjonalrett. Det er en samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, og serveres gjerne som festmat. Du kan bruke flere typer reinsdyrkjøtt i denne retten, f.eks. flatbiff, bog eller stek. Reinsdyrskav kan også brukes, men det er ikke helt korrekt.
Bidos

Tid

Tidsforbruk 40 - 60 min

Ingredienser

Tips!

Server gjerne nykokt rosenkål og tyttebærsyltetøy ved siden av Bidsosen for ekstra farge og god smak.

Slik gjør du

  1. Brun reinsdyrkjøttet og løken i olje. Ha på vann og kok opp. Skum av med en skje, slik at kraften blir klar. La koke til kjøttet er mørt. Tiden dette tar kommer an på hvilken del av reinsdyret du bruker. Skav og bog trenger lenger koketid enn for eksempel flatbiff.
  2. Skrell og del potetene og gulrøttene i biter og purren i ringer. Ha grønnsakene i kjelen og kok til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.
  3. Hvis du ønsker en tykkere saus, så kan du gjerne jevne Bidosen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.
  4. Strø over finhakket persille like før servering.