Derfor bør du spise norske rotgrønnsaker i sesong
Norske grønnsaker er i særklasse
Fra sent august og til frosten setter seg, er de norske rotgrønnsakene på sitt aller beste.
Kamilla Berntsen, ferskvaresjef på MENY Albert i Kristiansand, er lidenskapelig opptatt av grønnsaker og for henne er dette den aller fineste tiden på året:
– Jeg er jo grønnsaknerd, så dette er definitivt min favorittårstid. Kvaliteten på de norske rotgrønnsakene er så sykt bra. Det er det beste vi får tak i nå på høsten. Best på smak, næring og konsistens, skryter Kamilla.
Langsom modning gir mye smak
Klimaet vårt her til lands er kanskje den viktigste suksessfaktoren. Det er lyst nesten døgnet rundt på våren og sommeren, og med kjølige netter gir en unik kombinasjon. Modningen skjer langsomt og fyller vekstene med smak.
I tillegg dyrkes grønnsakene der de trives best i landet. Noen trives best i et fuktigere kystklima, andre liker seg best innenlands, mens flere er mindre kresne på jordsmonn og klima.
Flere fordeler av å spise i sesong
Å spise norske rotgrønnsaker på høsten er bra både for deg og for miljøet. Det går nemlig bare noen få dager fra bonden høster grønnsakene til du kan kjøpe dem i butikken.
Den korte veien fra jord til bord gir lavere klimaavtrykk, samtidig som det støtter de norske bøndene. Det er med andre ord mer miljøvennlig å spise norske råvarer de er i sesong.
Nyplukket og næringsrik
Alle grønnsaker er mest næringsrike om man spiser dem nyplukkede. Om en grønnsak lagres lenge vil næringsstoffene sakte men sikkert forsvinne.
En fersk, spenstig og sprø grønnsak er dermed den mest næringsrike - og nå som de norske grønnsakene er i sesong, kommer de til butikken omtrent rett fra bonden. Ferskere blir det ikke!
Mindre matsvinn med norske rotgrønnsaker
Ferskvaresjefen peker også på at rotgrønnsakene kan bidra til mindre matsvinn:
– Siden rotgrønnsakene du får kjøpt nå er så ferske, holder de seg svært godt og lenge. Oppbevar dem gjerne kjølig i kjøleskapet til du har spist opp alt.
Og hvis grønnsakene har rukket å bli litt triste og slappe i kjøleskapet, anbefaler Kamilla å gi dem et nytt liv i en mos, suppe og saus.
Kan brukes til "alt"
Blant de fargerike rotgrønnsakene finner vi gulrøtter, jordskokk, kålrot, neper, pastinakk, persillerot, reddik, sellerirot og ulike typer beter. Og selv om hun synes det er litt vanskelig å velge bare én, trekker Kamilla frem gulrot som en personlig favoritt:
– Jeg elsker gulrot og må alltid ha det i kjøleskapet. Nå på høsten bruker jeg det til alt fra salater til suppe, gryteretter og i wok.
Grønnsaksentusiasten har mange gode tips for å få rotgrønnsakene til å smake ekstra godt. Prøv noen av Kamillas favorittoppskrifter og tilberedingstips for rå, ovnsbakte og pannestekte rotgrønnsaker:
Ovnsbakte rotgrønnsaker
- Ovnsbakte beter og gulrøtter med masse deilige urter og potemos til lam, så har du et komplett festmåltid, sier Kamilla.
Du kan også løfte hverdagsmiddagen ved å ovnsbake rotgrønnsakene med litt honning. Det gir dem ekstra god smak og sødme.
Flere gode oppskrifter med ovnsbakte rotgrønnsaker
Rotgrønnsaker i pannen
- Bruk de rotgrønnsakene du liker best, skåret i tynne skiver, stekt kjapt i pannen. Ikke stek for lenge, for da mister du litt av den gode crispheten. Tilsett kjøtt, kylling eller skalldyr – det du liker best. Og selvsagt woksaus, hvis du vil.
- Selv synes jeg grønnsakene i seg selv smaker så godt, så jeg trenger ikke noen saus. Bare litt godt salt og pepper, og kanskje litt chili og hvitløk, tipser Kamilla.
Gryte med rotgrønnsaker
Supper er deilige på kalde høstdager. Her er rotgrønnsaker ypperllige ingredienser. Du kan også lage ulike pureer, stapper og mos som tilbehør til både kylling, fisk og kjøtt.
Spis rotgrønnsakene rå
Rå grønnsaker og dipp er perfekt som kveldssnacks, eller i en frisk salat. Selv har hun for tiden dilla på thaisalat med peanøttdressing:
– Bruk de grønnsakene du selv liker, så kan bytte ut tofu med kylling eller biff. Risnudler er også godt i denne salaten, anbefaler Kamilla.