Slik bruker du småpoteter

Slik bruker du småpoteter

Perlepoteter og småpoteter har blitt svært populære, men hvordan kan man bruke dem? Her er våre beste tips til oppbevaring og smakfulle oppskrifter for de små, lekre potetene.

Poteten er nærmest en nasjonalskatt å regne, og kan brukes til det aller meste. Allikevel er vi ikke så flinke til å variere potettilbehøret til hverdags. Er du litt lei av de tradisjonelle, skrelte og kokte potetene, bør du teste ut småpoteter!

Hva er småpoteter?

Småpoteter er - som navnet tilsier - ekstra små, delikate poteter. Men det er ikke bare størrelsen som skiller dem fra sine større søsken. Småpoteter smaker også mye mer, noe som gjør dem til perfekt tilbehør til alt fra vanlige hverdagsmiddager til overdådige festretter.

De vokser sakte, blir gjødslet lite og da modner poteten langsomt. Til gjengjeld er den proppfull av smak!

Vi skiller gjerne mellom perlepoteter og morenepoteter:

  • Perlepotet er poteter av sorten Solist og Folva. De er små - bare 2-2,5 cm i diameter - har et gult, tynt skall og er nærmest kulerunde.
  • Små morenepoteter kommer med to skallfarger - rødt og gult. De røde er litt friskere og søtere enn de gule. De er større en perlepotetene, men fremdeles små og delikate.
Småpoteter fra Bjertnæs og Hoel

Småpoteter fra Bjertnæs og Hoel

To brødrepar gjør suksess med småpoteter, som stortrives i solrike åkre. Å dyrke perfekte poteter er en aldri så liten vitenskap.

Like god med skallet på

Noen foretrekker alltid potetene uten skall, men det kan bli tungvint å skrelle småpoteter. Heldigvis er skallet tynt og delikat, og smaker veldig godt - noe som gjør dem svært gode, selv med skallet på. 

I skallet sitter det også både kostfiber og næringsstoffer som kalsium og magnesium. Det er dermed bare positivt å spise småpoteten akkurat som den er!

Tilbereding av småpoteter

Noe av det beste med småpotetene utenom smaken, er at de tar mye kortere tid å tilberede enn tradisjonelle poteter. Siden de er så små, krever de heller ikke like lang tilberedingstid.

  • Koking: ca. 15 minutter
  • Ovnsbaking: ca. 30-45 minutter på 200 grader

I tillegg kan småpotetene tilberedes på akkurat samme måte som vanlige poteter. Du kan lage potetmos, saltbake dem, koke, ovnsbake, marinere eller grille dem. Her er det bare fantasien som setter grenser. 

Enkel potetsalat med småpoteter

Potetsalat er lekkert tilbehør til alt fra middag, koldtbord eller julemat. Med en deilig, hjemmelaget sennepsdressing er dette tilbehør som passer året rundt. Denne potetsalaten smaker ekstra godt som tilbehør til svin eller kylling.

Stekte parmesanpoteter

Ovnsbakte parmesanpoteter er godt tilbehør til biff, lyst kjøtt og grillmat. Når de stekes i ovenen får de en sprø og gyllen parmesanskorpe. Disse er også helt perfekt til tapas, eller bare som kveldssnacks når du har lyst på noe digg. 

Bruk småpoteter i gryter

Siden småpoteter smaker mye og ikke krever lang koketid, er de perfekte i alt fra hverdagsgryter til helgematen. Prøv dem i en en lekker, kremet kyllinggryte!

Tapaspoteter med topping

Denne tapasretten med roastbiff, poteter og cherrytomater ser ikke bare lekker ut men smaker deilig! Perfekt innslag til koldtbord eller som en enkel kveldssnacks om du har kokte poteter til overs.

Emblem
Småpoteter er spesielt populære blant kokker? Siden de smaker mye og både er allsidige og delikate, er de en av kokkenes favorittpoteter!