Spennende tilbehør og småretter med grønnsaker

Spennende tilbehør og småretter med grønnsaker

Friske rotgrønnsaker er godt til middagen, men kan de brukes til noe annet? Prøv disse enkle oppskriftene på småretter - perfekt som snacks eller til tapas!

Hva med å servere fargerike småretter fra høstens spiskammer? Her er våre beste tips til småretter som passer til tapas, som tilbehør til middagen - eller bare som litt ekstra kos en kald høstkveld.

Få ferske grønnsaker levert hjem

Råkostsalat

Del brokkoli, gulrøtter, sukkererter og tomater i passende biter som tilbehør til middag eller bare som snacks med en god dipp til.

Grønnsakdipp

Bruk gresk yoghurt og smak den til med noen dråper sitronsaft, litt finhakket hvitløk, salt og kvernet pepper.

Bland inn hakket dill og noen dråper olivenolje. Pynt med finstrimlet eller revet sitronskall.

Rotmos

Fin mos av for eksempel kålrabi, gulrot og pastinakk smaker nydelig til både kjøtt og fisk - i tillegg er det superenkelt å lage.

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Høsten har meldt sin ankomst og med den kommer et bugnende utvalg frukt og bær proppfulle av smak. Bruk sesongens fristende frukt og bær for å heve smaken til middager, kaker, paier og desserter.

Hvitløkstekt rettich

Skrell og skjær rettich i tynne skiver. Bruk en varm stekepanne og stek skivene gylne i smør sammen med litt finsnittet hvitløk.

Krydre med salt og pepper og dryss over hakkede urter som kjørvel, persille eller gressløk.

Råkostsalat

Finsnitt rødbet, gulbet, gulrot og rettich. Press over litt lime og tilsett litt olje og pynt med friske urter.

Friskt og godt tilbehør til fisk og kylling.

Pesto av bladpersille

En klassisk pesto lages med basilikum, men hvorfor ikke prøve noe nytt med smakfull bladpersille? En perfekt partner til pastaen!

Du trenger:

  • Ca. 30 g persilleblader
  • 1 håndfull basilikumblader
  • 2 hvitløkfedd
  • 3 ss pinjekjerner, gjerne ristede
  • 3 ss revet parmesan
  • Revet skall av ½ sitron
  • 1 dl mild olivenolje
  • ½ dl solsikke- eller rapsolje

Slik gjør du:

  1. Skyll og tørk persillebladene på kjøkkenpapir.
  2. Skrell og hakk hvitløken.
  3. Kjør persille, basilikum, hvitløk og pinjekjerner med en stavmikser eller i en hurtigmikser.
  4. Spe med olje og bland til slutt inn parmesan og revet sitronskall.
  5. Smak pestoen til med salt og pepper.

Har du alt du trenger?

Rødbetpuré

Kjør bakte rødbeter (sammen med all saften som er i formen) i en hurtigmikser til en jevn mos. Juster smaken med salt og pepper om nødvendig.

Honningstekt kålrot 

Skjær kålrot i jevne biter og kok dem knapt møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet og damp kålrotbitene tørre. Bruk en varm stekepanne og stek kålroten raskt i en blanding av smør og litt flytende honning.

Tilsett gjerne finrevet ingefær og hakket chili etter ønske. Press over noen dråper limesaft og krydre med litt ekstra salt.

Appelsinkokte gulrøtter

  • 400 g gulrøtter
  • 4 dl ferskpresset appelsinsaft,1 ss smør

Skrell gulrøttene og del dem i jevne staver. Kokgulrøttene møre i appelsinsaften. La gjerne en stjerneanis eller en bit kanelstang få koke med for ekstra smak.

Løft ut gulrøttene og kok saften inn til sirupskonsistens. Smak til med salt og pepper og visp inn smøret. Legg gulrøttene tilbake i sausen og dryss over litt hakket persille.

Kremet grønnkål

  • 200 g grønnkål
  • 2 dl fløte eller matfløte
  • Salt, kvernet pepper og revet muskat

Skyll kålbladene, fjern den grove stilken og riv bladene i små biter. Kok inn fløten til halv mengde og smak kremen til med salt, pepper og revet muskat.

Kok grønnkålen knapt mør i fosskokende lettsaltet vann i ca. 2 minutter. Hell av kokevannet og la grønnkålen dryppe godt av seg. Bland kålen sammen med den innkokte kremen.

Stekte grønnsaker

Del blomkålen i minibuketter, del reddiker i skiver eller båter og del sukkerertene. Stek alle grønnsakene raskt i en varm stekepanne med litt smør eller olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

Grønnsakchips

Jordskokk, gulrot, pastinakk, sellerirot, rødbeter og potet egner seg godt som chips.

Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Dette er veldig enkelt med en mandolin (grønnsakskutter), men du kan også bruke en ostehøvel eller en bred potetskreller. Friter skivene gylne i varm solsikkeolje.

Løft de gylne skivene opp av oljen med en hullsleiv og la de dryppe av seg på kjøkkenpapir. Dryss over salt med det samme.

Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø.