Det beste du kan lage av høstens frukt og bær
I august og september er det høysesong for norske råvarer. Den korte og intense våren, de lange sommerdagene og de svært varierende temperaturene på høsten gjør norske frukt og bær til noe helt spesielt.
Har du kanskje hagen full av frukt uten å vite hva du kan bruke dem til? Norske epler, plommer, pærer og bær er nå på sitt aller beste. Slik bruker du dem!
Til middagen
De fleste tenker på desserter, kaker og syltetøy når man snakker om norske frukt og bær. Har du prøvd de norske godene til middagen? Kombinasjonen av sødme og syrlighet er en herlig kombinasjon i alt fra salater til tradisjonelle middagsretter.
Spennende middagsretter
Hva med å prøve helstekt kylling med stekte plommer og eplesirup? Denne passer både til hverdags og fest, og gjør seg nærmest selv i ovnen.
Flere spennede oppskrifter:
Varmende supper
På kalde og skarpe høstdager er det godt med varmende supper. Prøv eple og pære i suppene for ekstra sødme og syrlighet.
Prøv også denne oppskriften:
Spennende tilbehør til middagen
Frukt egner seg også godt som smakssetter i tilbehør som puréer og lune salater. Prøv en ovnsbakt høstsalat til middagen - eller hva med en sellerirot og eplepuré?
Flere gode oppskrifter:
Høstens søte fristelser med frukt og bær
Dette er kanskje det de fleste av oss forbinder med den norske høsten. Eplekaker, paier, plommekompott og mormors store samling nykokt syltetøy. Ingenting slår en herlig, fruktig dessert fra egen hage!
Saftige kaker
Lag gode kaker med frukt og bær fra egen hage! Epler, pærer og plommer gjør seg utmerket i kaker, gjør kakene enda saftigere smaker i tillegg utrolig godt!
Flere kakeoppskrifter du må prøve:
Pai med høstens godsaker
En skikkelig god pai er det lite som topper. Enten det er en klassisk eplepai, blåbærpai eller kanskje en gresskarpai - disse passer like godt til hverdag som til fest! Serveres aller helst med en kule fløyelsmyk iskrem.
Visste du at forskjellen på pai og terte er rett og slett om du velger å bake paien med eller uten lokk? En pai har lokk over fyllet, en terte har ikke har et lokk som dekker hele paien - og er dermed åpen ned til fyllet.
Likevel kaller de fleste av oss slike bakverk - både med og uten lokk - for pai.
Prøv disse gode oppskriftene:
Husk god iskrem til paien:
Frukt til overs?
Har du mye epler i hagen du ikke vet helt hva du skal bruke til, kan du tilby dem til Epleslang. Epleslang er en Oslobasert bedrift som plukker og samler hageepler i hele Oslo som deretter blir presset på Dyre gård til naturlig eplemost - helt uten tilsetningsstoffer.