Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Høsten har meldt sin ankomst og med den kommer et bugnende utvalg frukt og bær proppfulle av smak. Bruk sesongens fristende frukt og bær for å heve smaken til middager, kaker, paier og desserter.

I august og september er det høysesong for norske råvarer. Den korte og intense våren, de lange sommerdagene og de svært varierende temperaturene på høsten gjør norske frukt og bær til noe helt spesielt.

Er du heldig og har epler, plommer, pærer eller bær i hagen? Da skal du få noen gode tips.

Søtt tilbehør

Søt frukt kan tilføre noe spennende og uventet til velkjente middagsretter. Som mango til laks, appelsin til kylling eller friske bær i en salat. Høstens epler og plommer får en rund og god sødme når de varmebehandles. Prøv lune epleskiver til kylling, hvit fisk eller i en gryterett. Plommer passer perfekt til viltkjøtt, eller i en ovnsbakt blanding av høstens rotgrønnsaker med litt honning. 

Helstekt kylling med plommer

Vi anbefaler helstekt kylling, bakt med perlepoteter og norske plommer. Her kan du gjerne supplere med flere rotgrønnsaker, og toppe med eplesirup eller honning.

Slik bruker du norske plommer

Slik bruker du norske plommer

Deilige, norske plommer er kjent for sin sursøte, milde og aromatiske smak. Enten de er blå, gule eller røde er de en fruktfavoritt hos nordmenn, men visste du at de også kan brukes til kyllingmiddagen, eller i en chutney?

Varmende suppe med eple

Når det blir kaldere i været går vi gjerne over til mer varm mat, som supper og gryter. Se vår oppskrift på kyllingsuppe med eple, gulrot og chili. 

Kombiner frukt og rotgrønnsaker i sesong

Høstens epler og plommer kan gjerne kombineres med rotgrønnsaker, i ovnsbakt form, som puré eller lune salater. 

Plommer har kort holdbarhet, så du bør du spise dem raskt når de er modne. Hvis du har mye plommer til overs kan du sylte dem - da har du plommer hele vinteren gjennom!

Høstens søte fristelser med frukt og bær

Det er bare å glede seg til tradisjonelle, fruktige desserter og kaker som saftig eplekake, lune bær med smuldretopp, paier, tilslørte bondepiker og mormors nyrørte syltetøy. 

La barna putte ulike bær i muffinsformer, før du topper med røre til klassiske vaniljemuffins. server med litt melis og desserten er klar.
Epledagen 26. september - feire dagen med norske epler

Epledagen 26. september - feire dagen med norske epler

26. september er det eplenes festdag! Feire epledagen med norske epler i søte desserter, eller bare på egenhånd. De fristende og saftige eplene fortjener å feires!

Pai med høstens godsaker

Paier og terter er som skapt for høstens frukt og bær. Server en klassisk eplepai, blåbærpai med smuldretopp eller en terte med bær og vaniljekrem. Serveres aller helst med en kule fløyelsmyk iskrem.

Visste du  at forskjellen på pai og terte er rett og slett om du velger å bake paien med eller uten lokk? En pai har lokk over fyllet, en terte har ikke har et lokk som dekker hele paien - og er dermed åpen ned til fyllet.

Likevel kaller de fleste av oss slike bakverk - både med og uten lokk - for pai. 

Prøv disse gode oppskriftene:

Husk god iskrem til paien:

Pærer er nydelig tilbehør til ost, både på egenhånd og syltet eller som marmelade. Prøv gjerne med nøtter og honning til!

Frukt til overs?

Har du mye epler i hagen du ikke vet helt hva du skal bruke til, kan du tilby dem til Epleslang. Epleslang er en Oslobasert bedrift som plukker og samler hageepler i hele Oslo som deretter blir presset på Dyre gård til naturlig eplemost - helt uten tilsetningsstoffer.

Epleslang - Oslo

Epleslang - Oslo

Epleslang eplemost er en prisvinnende eplemost av epler høstet av en arbeidsom gjeng i 700 av Oslos hager.

Saftige kaker

Epler, pærer og plommer gjør seg utmerket i kaker, og tilfører både sødme og saftighet.