Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Det beste du kan lage av høstens frukt og bær

Høsten har meldt sin ankomst og med den kommer et bugnende utvalg frukt og bær proppfulle av smak. Bruk sesongens fristende frukt og bær til middagen, fristende kaker, paier og desserter.

I august og september er det høysesong for norske råvarer. Den korte og intense våren, de lange sommerdagene og de svært varierende temperaturene på høsten gjør norske frukt og bær til noe helt spesielt.

Har du kanskje hagen full av frukt uten å vite hva du kan bruke dem til? Norske epler, plommer, pærer og bær er nå på sitt aller beste. Slik bruker du dem!

Slik bruker du norske plommer

Slik bruker du norske plommer

Deilige, norske plommer er kjent for sin sursøte, milde og aromatiske smak. Enten de er blå, gule eller røde er de en fruktfavoritt hos nordmenn, men visste du at de også kan brukes til kyllingmiddagen, eller i en chutney?

Til middagen

De fleste tenker på desserter, kaker og syltetøy når man snakker om norske frukt og bær. Har du prøvd de norske godene til middagen? Kombinasjonen av sødme og syrlighet er en herlig kombinasjon i alt fra salater til tradisjonelle middagsretter.

Spennende middagsretter

Hva med å prøve helstekt kylling med stekte plommer og eplesirup? Denne passer både til hverdags og fest, og gjør seg nærmest selv i ovnen.

Varmende supper

På kalde og skarpe høstdager er det godt med varmende supper. Prøv eple og pære i suppene for ekstra sødme og syrlighet.

Prøv også denne oppskriften:

Selleri, gulrot eller litt ekstra spicy smaker er en spesielt god kombinasjon med sødmen og syrligheten fra epler.

Spennende tilbehør til middagen

Frukt egner seg også godt som smakssetter i tilbehør som puréer og lune salater. Prøv en ovnsbakt høstsalat til middagen - eller hva med en sellerirot og eplepuré?

Pærer er nydelig tilbehør til ost, både på egenhånd og syltet eller som marmelade. Prøv gjerne med nøtter og honning til!

Høstens søte fristelser med frukt og bær

Dette er kanskje det de fleste av oss forbinder med den norske høsten. Eplekaker, paier, plommekompott og mormors store samling nykokt syltetøy. Ingenting slår en herlig, fruktig dessert fra egen hage!

Saftige kaker

Lag gode kaker med frukt og bær fra egen hage! Epler, pærer og plommer gjør seg utmerket i kaker, gjør kakene enda saftigere smaker i tillegg utrolig godt!

Flere kakeoppskrifter du må prøve:

Lag en vaniljemuffinsrøre, fordel den i muffinsformer og ha ulike frukt og bær i! Server dem gjerne lune med iskrem.
Epledagen 27. september - feire dagen med norske epler

Epledagen 27. september - feire dagen med norske epler

27. september er det eplenes festdag! Feire epledagen med norske epler i søte desserter, eller bare på egenhånd. De fristende og saftige eplene fortjener å feires!

Pai med høstens godsaker

En skikkelig god pai er det lite som topper. Enten det er en klassisk eplepai, blåbærpai eller kanskje en gresskarpai - disse passer like godt til hverdag som til fest! Serveres aller helst med en kule fløyelsmyk iskrem.

Visste du  at forskjellen på pai og terte er rett og slett om du velger å bake paien med eller uten lokk? En pai har lokk over fyllet, en terte har ikke har et lokk som dekker hele paien - og er dermed åpen ned til fyllet.

Likevel kaller de fleste av oss slike bakverk - både med og uten lokk - for pai. 

Prøv disse gode oppskriftene:

Husk god iskrem til paien:

Plommer har kort holdbarhet, så du bør du spise dem raskt når de er modne. Hvis du har mye plommer til overs kan du sylte dem - da har du plommer hele vinteren gjennom!

Frukt til overs?

Har du mye epler i hagen du ikke vet helt hva du skal bruke til, kan du tilby dem til Epleslang. Epleslang er en Oslobasert bedrift som plukker og samler hageepler i hele Oslo som deretter blir presset på Dyre gård til naturlig eplemost - helt uten tilsetningsstoffer.

Epleslang - Oslo

Epleslang - Oslo

Epleslang eplemost er en prisvinnende eplemost av epler høstet av en arbeidsom gjeng i 700 av Oslos hager.