Epledagen 26. september - feire dagen med norske epler Se video

Epledagen 26. september - feire dagen med norske epler

26. september er det eplenes festdag! Feire epledagen med norske epler i søte desserter, eller bare på egenhånd. De fristende og saftige eplene fortjener å feires!

Den siste tirsdagen i september feirer vi epledagen, og hva er vel mer perfekt enn å lage frokost, lunsj, middag eller en god dessert med epler på denne dagen?

Eplesesongen varer fra august til oktober, men du kan finne norske epler i butikken helt fram til jul - såfremst lagrene ikke går tomme.

Historien bak norske epler

Epler har faktisk vært i Norge i over 1000 år, men på den tiden var det lite disse villeplene hadde til felles med eplene vi kjenner til idag.

Villeplene var små, svært syrlige og trengte en frostnatt for å bli søte. De var likevel regnet som eksklusive godbiter.

Her til lands var det først munkene som begynte med å eksprimentere ved å pode frukttrær. Da tok de en gren fra et tre og festet den til et annet slik at den grodde fast.

Slik kunne man få mange frukttrær med lik smak på frukten - og dermed var det norske epleeventyret var såvidt i gang!

Fristende kaker og desserter med epler

Fristende kaker og desserter med epler

Epler er gode på egenhånd, men spesielt gode i bakst og desserter. Her er noen søte fristelser du kan lage med eplene du har i hagen.

Epler kan brukes til det meste

Epler passer godt til alle måltider - men de er kanskje mest kjent i kaker, paier og som syltetøy og eplemost.

Prøv epler i middagen

Sødmen og syrligheten til eplet passer svært godt til både svin og kylling. Eplet er også en perfekt partner til selleri, og kan brukes i sellerirotpurè eller suppe.

Epler som tilbehør

Epler er også svært godt ved siden av middagsmaten eller lunsjen som tilbehør. Prøv epler i puré, i friske salater eller i en god coleslaw!

Emblem
Det engelske ordtaket «an apple a day keeps the doctor away» kan faktisk ha noe for seg, ifølge forskere fra Ohio State University. En gjeng middelaldrende forsøkspersoner som knasket i seg et daglig eple i fire uker, fikk nemlig en nedgang på hele 40 prosent i nivåene av skadelig kolesterol i blodet.

Norske epler er perfekte til eplemost

Det har kommet mange, unike eplemosttyper på markedet de siste årene - i et stort utvalg av eplesorter og smaker.

Eplesorten man bruker til eplemost har faktisk enda mer å si enn hvilken druetype man bruker til vin! 

De norske eplene gir nemlig både mosten friskhet, sødme og syre - og passer dermed utmerket til middagen.

Prøv en god eplemost til maten:

Bruk epler i søte desserter

Eplene er kanskje mest kjent som dessertfrukt, og siden den kler de aller fleste smaker i desserter, kaker og søte retter er det ikke rart den er populær!

Fysen på noe søtt og godt? Prøv også en av disse oppskriftene:

Prøv epledipp! Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel. Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt. Nydelig!
Dette er de norske eplesortene

Dette er de norske eplesortene

Det finnes mange forskjellige sorter epler, og hver eneste sort har unik konsistens, smak, syrlighet og sødme. Her er en oversikt over de vanligste sortene du finner i sesong!

Epler i bakst og kaker

I kaker og bakst er eplet en fantastisk ingrediens. Enten som fyll i eplepai, eller på toppen av en eplekake er eplene aller best. Server gjerne med vaniljeis og nytes nybakt og varm.

Eplekaker og annen bakst er perfekt å servere nybakte og lune - gjerne med stivpisket krem eller vaniljeis.

Eplemuffins med vaniljekrem

Nydelige, saftige muffins med epler, brunet sukker og innbakt vaniljekrem. Eplemuffins er perfekt å bake om høsten når eplene er på sitt beste. 

Server en god vaniljeis til eplebaksten:

Klassisk eplepai

Klassisk eplepai med sukker og kanel smaker ekstra godt med sprø syrlige epler, da får du en fantastisk pai som passer like godt til hverdag som til fest.

Lag en god pai:

Epler som snacks og syltetøy

Lag spennende snacks som søte, sprø og chips av epler eller en eplechutney med chili som passer perfekt både til middagen og ostekvelden. 

Prøv også disse sprø fristelsene:

Har du alt du trenger til eplebaksten?