Dette er de norske eplesortene Se video

Dette er de norske eplesortene

Det finnes mange forskjellige sorter epler, og hver eneste sort har unik konsistens, smak, syrlighet og sødme. Her er en oversikt over de vanligste sortene du finner i sesong!

Ikke alle eplesorter trives i vårt kalde klima, men de som gjør det er til gjengjeld svært smaksrike. Nyt de ulike norske eplene på høsten - da er de på sitt aller beste. 

Visste du at nesten alle de kommersielle eplesortene i dag er røde? Folk flest vil helst ha røde epler, og dermed har sorter som gul gravstein og original aroma som kun har et rødt kinn har sakte forsvunnet til fordel for røde varianter.

Epler bør oppbevares i kjøleskap, men kan også ligge i romtemperatur– da kommer de gode smakene ekstra godt frem.

De norske eplene er veldig ulike, både når det kommer til konsistens og smak. Les mer om de ulike eplesortene:

Rød Aroma

Rød aroma er et godt spiseeple, men passer også godt i salater, juice, grøt og i smoothies.

  • Smak: Friskt med god aroma og sødme
  • Konsistens: Sprø og fast

Rød aroma er et allsidig eple som egner seg er spesielt godt til varmebehandling, blant annet til grilling. 

Epledagen 28. september - feire dagen med norske epler

Epledagen 28. september - feire dagen med norske epler

28. september er det eplenes festdag! Feire epledagen med norske epler i søte desserter, eller bare på egenhånd. De fristende og saftige eplene fortjener å feires!

Summerred

Med sin syrlige og friske smak har summerred raskt blitt et av de mest populærte eplene i Norge.

  • Smak: Syrlig og frisk
  • Konsistens: Middels fast

Et middels stort, aromatisk, allsidig og fantastisk eple til alt av matlaging og passer utmerket til juice.

 
Epler er naturlig rike på et fiberstoff som heter pektin. Dette stoffet gjør at fruktmassen stivner, og gjør enkelt å lage en god eplegelé.

Gravstein

Gravenstein har blitt i dyrket i Norge i over 200 år, og er et av de mest kjente og viktigste eplene i norsk fruktdyrking.

  • Smak: Syrlig med fin aroma
  • Konsistens: Saftig og fast

Disse eplene passer like godt som spiseepler, som i matlagingen og i juice.

Rubinstep

Rubinstep er en tsjekkisk eplesort som også dyrkes i Norge. Eplene finnes i butikkene mot slutten av oktober.

  • Smak: Friskt eple, med balansert syre
  • Konsistens: Fast og sprø

 De er middels store, faste og sprø, og har en balansert syre. Rubinstep er fantastiske spiseepler, men kan også brukes i matlaging.

Åkerø

Åkerø et tradisjonsrikt og lekkert eple og omtales av flere som eplenes Rolls-Royce. Eplet er stort med lysegult fruktkjøtt.

  • Smak: Rund og mild smak
  • Konsistens: Fast

Eplet er godt til matlaging, men aller best som spiseeple.

Eplechutney perfekt til ost:

Discovery

Discovery er en relativt ny eplesort i Norge. Eplet er middels stort, runde og skinnende rødt.

  • Smak: Syrlig og aromatisk
  • Konsistens: Middels fast

Discovery er godt som spiseeple, men passer også utmerket i salat, som juice, grøt eller i smoothies. 

Hva er forskjellen på de ulike epletypene?

Hva er forskjellen på de ulike epletypene?

Vi pleier bare å skille mellom røde, gule og grønne epler, men i butikken finner du mange ulike sorter med både likt og ulikt farge på skallet. Dette er forskjellen på de ulike eplene, og slik finner du din favoritt!