God høstmat - dette er kokkens favoritter

God høstmat - dette er kokkens favoritter

Når sjefen for MENY-lauget, Espen Schøning Lie, får fatt i høstens krabber, er det fest. Han blir heller ikke trist av en perfekt pizza.

– Etter en sommer der maten har gått fort, liker jeg å bruke tid. Jeg baker rotgrønnsaker i ovnen, lager potetmos med en god ost, kjøtt som koker lenge og blir mørt og saftig.

Og jeg elsker krabbe! En krabbe er en umami-pakke i seg selv, og jeg liker den best med aioli, chili, godt brød og en frisk salat, forteller Espen.

Hva synes Espen er det beste med høsten? Vi har spurt Lauget-lederen hvordan han utnytter sesongens råvarer.

 

- Hva har du i sekken på tur?
- Vi bor rett ved skogen og tar ofte med hunden på skogstur. Høst betyr mye mat på bålet. Grønnsaker i folie, fisk i folie og kaffe på bålpanne. Jeg er absolutt ingen friskus, og jeg drar ikke langt, men jeg liker at ting lager seg selv – og liker å bli sotete på hendene.

Dette er MENY-Lauget

Dette er MENY-Lauget

MENY-Lauget består av våre egne kokker og eksperter, som har fått i oppdrag å lete, lukte og smake seg frem til særegne lokale matskatter.

- Er du en sanker og høster?
- Jeg er en periodesanker. En skapsanker. Jeg er ikke fast ute på tokt, men blir veldig tilfreds når jeg finner sopp. Frua plukker endel blåbær og jeg får rips av naboer og familie, som jeg koker til saft hver høst.

Jeg skulle gjerne vært en ivrig soppsanker, for jeg elsker sopp. Men, så blir det ekstra stas de gangene jeg innser at jeg er på sopptur.

Krabbe, kantarell og ulike skogsbær er noe av de lekre råvarene høsten kan by på. Krabbe, kantarell og ulike skogsbær er noe av de lekre råvarene høsten kan by på.

– Hva har du i skapet nå, som du ikke klarer deg uten?
– Muskat! Det bruker jeg mye av og ofte. Laurbærblad har jeg også alltid i skapet. Laurbær av kvalitet gir utrolig god smak, og er en viktig ingrediens i gryter, sauser og kraft.

– Hva er ditt beste høst-matminne? 
– Jeg husket første gang jeg lærte meg å sette pris på det brune krabbekjøttet. Da var jeg en lykkelig kar.

Det bugner av norske grønnsaker på høsten - perfekt tilbehør til lam- og viltkjøtt! Det bugner av norske grønnsaker på høsten - perfekt tilbehør til lam- og viltkjøtt!

- Hva er høstmaten som varmer kroppen?
- En skikkelig god suppe som ikke er fløtetung, men likevel har en deilig konsistens. Gulasjsuppe kokt til perfeksjon. Du må ha veldig god paprika, og det må det være litt fett i kjøttet så det ikke blir tørt, gode grønnsaker og litt karve – men ikke for mye, da smaker det fort av nøkkelost og akevitt.

- Hva drikker du helst til høstmaten?
- Alt ifra veldig god vin til vann. Jeg er ikke så fancy i ølveien og liker mat som passer til pils eller hveteøl.

Til krabbe bør det være hvitvin, og jeg synes det er gøy å bli overrasket. For eksempel med vin som er litt for fruktig i seg selv, men som blir nydelig til for eksempel asiatisk mat. Som en fruktig Riesling.

Det beste av vilt

Det beste av vilt

Norske skoger, fjell og vidder huser noen av våre ypperste delikatesser: Viltkjøtt. Sett elg, rype, hjort eller reinsdyr på menyen og vinn alle matglade hjerter rundt bordet! Her finner du gode oppskrifter med høstens beste råvarer.

- Hvilken mat får deg i humør på en grå dag?
- En perfekt pizza! Det er så utrolig godt. Jeg blir aldri trist av en god pizza. Bunnen må være tynn og ha riktig mengde saus. En god saus. Jeg er glad i tomatsaus som ikke er kokt, med smakfulle bokstomater, frisk basilikum, frisk oregano og en god olivenolje kjørt i blender. Og kvalitetsost!

- Da kan det godt være slutt der, men jeg topper den likevel med italiensk spekemat og oliven.