Saus som passer til pinnekjøtt

Saus som passer til pinnekjøtt

Hva slags saus skal man ha til pinnekjøtt, spør mange. Sjysaus, pinnekjøttkraft, ferdigsaus eller finnes det en egen pinnekjøttsaus? Les hva som er vanlig å servere til pinnekjøttet.

Når det kommer til tilbehør til pinnekjøtt er vi ganske tradisjonelle. Noen drister seg til fransk dijonsennep for å bryte med det fete, mens andre bruker tyttebær til, men når det kommer til sausen er vi ganske enkle.

Det er tre varianter av saus til pinnekjøtt som går igjen:

Sjy fra pinnekjøttet

De fleste bruker sjyen til pinnekjøttet som «saus» til pinnekjøttmiddagen. Sjyen fra kjelen inneholder kokekraft og fett og den trenger ikke smaksettes.

Mange syns at sjyen nederst i pinnekjøttgryta er sausen som trengs. Den trenger som regel ikke annet enn å siles. Mange syns at sjyen nederst i pinnekjøttgryta er sausen som trengs. Den trenger som regel ikke annet enn å siles.
Husk at pinnekjøttet er salt, så ikke fall for fristelsen å salte sjyen uten å smake den til først.

Sjyen smaker godt som den er og trenger kun å siles før servering, men ønsker du å pimpe den litt ekstra er det ofte nok å tilsette litt nykvernet pepper og litt hakket persille eller gressløk rett før servering.

Sjyen er også perfekt å tilsette i rotmosen som en smakstilsetter sammen med litt smør.

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut, hva slags saus bruker man og hvor mye trenger man til 4 personer? Her finner du svarene på de mest stilte spørsmålene i forbindelse med tilberedning av pinnekjøtt.

Jevnet sjy til pinnekjøtt

Å jevne sjyen er populært for de som ønsker en fyldigere saus til pinnekjøttmiddagen.

Dette er en enkel saus som smaker godt til pinnekjøttet, og brukes av mange som "bare må ha" saus til.

Slik gjør du:

  1. Lag en lys jevning av smør og hvetemel
  2. Spe med sjyen fra pinnekjøttet
  3. kok opp og la koke i ca. 10 minutter. Smak til med litt pepper. 
Tilsett gjerne litt finhakket persille eller gressløk rett før servering.

Hvit saus til pinnekjøtt 

Noen ønsker å servere pinnekjøttet med en lys saus til. Den er ofte så enkel som hvit saus av smør, hvetemel, melk og pinnekjøttkraft. 

Hvit saus er en klassisk grunnsaus, gjerne kalt béchamel på kokkespråket. Den kan smakes til med ulike smaker, avhengig av hva den skal brukes til.

Til pinnekjøttmiddagen er det mange som har i frisk persille i tillegg til pinnekjøttkraft, og dermed har man en persillesaus. 

Du kan også tilsette litt gressløk, løk eller malt ingefær i den hvite sausen for mer smak.

To spennende sauser til pinnekjøtt

De tre overnevnte er de mest brukte sausene til pinnekjøtt, men vi ønsker å tipse om sennepsaus og kremet champagnesaus som er to spennende alternativer. 

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt til jul - dette er utvalget du finner hos MENY

Pinnekjøtt er tradisjonsmat i jula for mange, og de fleste har sin favorittprodusent som de vender tilbake til år etter år. MENY har et stort utvalg av ulikt pinnekjøtt, hvilken er din favoritt?

Prøv sennepsaus til pinnekjøtt

Dette er en hvit saus tilsmakt med tre typer sennep - Colemans tørrsennep samt grov og fin dijonsennep.

Dette gir sausen et deilig sting og masse smak, og anbefales deg som til vanlig er avhengig av sennep til pinnekjøttet.

Sennepsaus er vanlig å servere til lutefisk, torsk eller som tilbehør til røkt lammelår eller røkt svinekam. Men det passer perfekt til pinnekjøtt også, spesielt godt til den røkte varianten.

Denne sausen kan raskt bli en fast del av pinnekjøttmiddagene fremover, og det beste av alt; Du kan kjøpe den ferdig hos MENY.

Lag selv eller kjøp ferdig

Kremet lys saus - champagnesaus

Skal man gjøre noe helt utenom det vanlige, kan man også lage en god saus på kyllingkraft, fløte, musserende vin og sjalottløk. 

Kyllingkraften er en mild og god kraft som gir en nøytral og god smaksbase mot det smaksrike pinnekjøttet.

Men med litt fløte og deilig syre fra den musserende vinen passer dette utmerket godt sammen. Sausen passer best til urøkt pinnekjøtt og gir en delikat finish til måltidet. 

God jul og godt pinnekjøttlag!