Hekta på Angus Se video

Hekta på Angus

– Jeg er stolt, sier angusbonde Svein Eberhard Østmoe på Koppang. Her driver han og familien besetningen Høystad Angus. Han lever og ånder for dyrene, og med en bærekraftig avtale ser han lyst på fremtiden.

Vi trasker to kilometer opp i lia. Det er helt stille her, bare en svak lyd av bjelleklang. Plutselig står de der i en klynge og stirrer på oss: Førti digre, kullsvarte dyr. Hvor kom de fra?

– De går og tusler her oppe ved setra hele sommeren, sier Svein Eberhard.

De kunne trampet deg rett ned, om de ville. Men denne gjengen er ikke mye amper. Svein Eberhard kjenner de godt, de står godlynte rundt ham og venter på en kos. Når han går, dilter de etter.

Etter kalvingen i januar kommer de ut på grønt beite i mai. Kalvene går med mødrene, og rundt 1. juli drar de sammen til setra. Her gnasker de i seg urter og gress og vokser seg svære. Først i september tas de ned til gården, hvor livdyr blir skilt fra slaktedyr.

– Du blir glad i dem. De har fått navn, alle sammen.

Garantert kvalitet

Svein Eberhard Østmoe er leder av Norsk Aberdeen Angus. Han er glad for det tette samarbeidet med MENY-kjeden og for avtalen han har vært med å forhandle frem.

– Angusen er veldig i medvind, godt hjulpet av avtalen vår med MENY, Nortura og Prima Jæren. Avtalen sikrer bøndene en ekstra god pris for kjøttet – et rent angustillegg, forteller han.

Nortura tar seg av slaktingen før kjøttet går til Prima Jæren, som klassifiserer og godkjenner hvert stykke. Alt kjøtt som holder ønsket kvalitet, sendes til MENY, som dermed kan garantere kundene sine lik kvalitet hver gang. Det gir biffkjøtt i verdensklasse.

Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Indrefilet, ytrefilet og entrecôte vet du kanskje hva er, men har du hørt om culotte, tri tip, hanger steak eller dragebiff? Her er de beste og mest smakfulle biffene du ikke visste om!

– Det er utrolig tilfredsstillende å gå på MENY og se at produktet ditt ligger i butikken merket med Norsk Angus. At det ikke går i den samme kverna som alt annet. Du blir stolt som bonde, når du kan levere inn den kvaliteten, sier Østmoe.

Angus er nysgjerrige og godlynte Angus er nysgjerrige og godlynte

Han og kona overtok Høystad gård av foreldrene hans i 2006. Opprinnelig en gård med sauedrift, før faren hans startet med Angus i tillegg, mest på grunn av dyrenes fantastiske evne til å holde styr på kulturlandskapet. Svein Eberhard økte besetningen betraktelig og satset hundre prosent på Angus.

– Som angusbonde får du veldig mye tilbake. Å se at dyrene har de godt og vite at du produserer norsk kjøtt av aller beste kvalitet på norske beiteressurser – og at du samtidig bidrar til matsikkerhet i landet vårt, det føles bra.

Slaktermester René går god for biffen din

Slaktermester René går god for biffen din

Det er få som vet like mye om kjøtt som slaktermester René Nielsen. Da er det godt å vite at det er nettopp han som garanterer at biffen er saftig, mør og smakfull – hver eneste gang du velger norsk Angus fra MENY.

Angusdilla

Kona Siv Anita Gundersen har hundre prosent jobb utenom, men er med på større operasjoner som når dyrene veies og flyttes.

De har to dyreglade døtre, Gina på 13 og Frida 16, et par bråkete bikkjer og trampolinepark på låven. Svein Eberhard liker det frie cowboy-livet, og det beste han vet er å være på setra, i skauen.

– Når jeg reiser opp for å se etter dyra, setter meg på en stubbe med et strå i munnen og bare er sammen med dem, da har jeg det fint. For meg er god dyrevelferd at dyra har det bra, at de er sykdomsfri og uten smerter. Vi bruker veldig lite antibiotika i Norge, som er en stort fortrinn, og Angus som rase har generelt god helse og godebein, sier han.

At dyrene har de godt og vite at man produserer norsk kjøtt av aller beste kvalitet på norske beiteressurser, synes Svein føles bra. At dyrene har de godt og vite at man produserer norsk kjøtt av aller beste kvalitet på norske beiteressurser, synes Svein føles bra.

Sterke bein gjør Angus svært godt egnet for utmarksbeite, for fjell og ulendt terreng. De utnytter beiter som ellers ville grodd igjen, og bøndene bruker svært lite kraftfor. Det varmer cowboyhjertet og la dyrene valse rundt i sitt naturlige element.

Når de slippes ut på våren, når de får komme opp på setra og du ser gleden – det fins ikke noe finere. 

- Jeg har angusdilla, uten tvil. Det er ikke mange timer jeg ikke har Angus i hue, i en eller annen form.