Historiefortelleren Roar

Historiefortelleren Roar

Roar Sjåvåg holder orden på alle de hvitkledde i MENY. Blant hans viktigste oppgaver er ansvaret for at kunden får historiene om de små produsentene.

MENY-Lauget består av matarbeidere med et glødende engasjement for sitt fag. Roar er utdannet diplomkokk og brenner for lokalmat.

Roar Sjåvåg

Ferskvarekonsulent, Oslo

  • Utdannet diplomkokk ved Gastronomisk institutt, tidligere ferskvaresjef for Jacob’s Holtet
  • På fritiden liker jeg å snekre, seile og være med familien

Jeg startet med matlaging tidlig. I syvende og åttende klasse lagde jeg middag til mamma og pappa hver dag. I tillegg var bestefaren min stuert.

Da jeg var 16 hadde jeg bestemt meg – Jeg sa «ha det!» til moren min og flyttet ut for å ta kokkeutdannelse. Hun synes det var litt tidlig, men jeg stod på mitt.

Finnmark Rein

Finnmark Rein

Utsøkt kjøtt utvalgte dyr som beiter fritt i vill natur, der reinen trives best. Alt det reinen spiser fra naturens ville spisskammere, setter en fantastisk smak på kjøttet - smak forskjellen.

Hva er rollen din som ferskvarekonsulent?

Det er jeg som følger opp de hvitkledde i butikkene våre. Jeg gir støtte der det trengs, ris der det trengs, og ros der hvor det er på sin plass.

Men først og fremst er jeg her for å motivere de som jobber i ferskvarediskene.

Du er diplomkokk - hva er det?

Det var et opplegg de hadde på Gastronomisk institutt i Stavanger, hvor jeg studerte.

Det er en videreutdanning etter fullført kokkeutdannelse og tilsvarer et slags mesterbrev for kokker. Der lærte jeg mer om mat, mennesker og økonomi.

Roar og Kjartan Skjelde lager grillet vårløk fra Skjærgaarden Gård Roar og Kjartan Skjelde lager grillet vårløk fra Skjærgaarden Gård

Hva er det beste med jobben din?

Det må være menneskene. Alle interaksjonene med kunder og medarbeidere er det beste, tenker jeg. Rett etter kommer variasjonen, leverandørene og råvarene vi jobber med.

Hva betyr arbeidet med Matskatter for deg?

MENY hjelper de små leverandørene å lykkes, til å komme på hyllene og selge varene sine – og til å fortelle historien sin.

Enten det er familiehistorien, om miljøet produktet kommer fra eller om det er snakk om en nyvinning, så er det viktig å dele disse historiene med kundene våre.

Hvis du skulle tatt med tre Matskatter til en øde øy?

Reinsdyr fra Finnmark Reinsdyr, solbærsirup fra Røyland gård, og både flatbrød og rømme fra Rørosmeieriet.

Prøv en av Roars Matskatt-favoritter:

Har du noen gode kokketips?

Nesten alt av kjøtt og fisk blir bedre med litt syre. Ta litt sitron, lime eller grapefrukt over for å virkelig løfte friskheten i retten. 

Apropos fisk - jeg har et tips som kan forbedre matlagingen din for resten av livet: mål kjernetemperaturen på fisk! Mange kjøper dyr fisk og steker den i stykker fordi de lar den stå for lenge.

Bruk heller kjernetemperaturmåler når du steker eller baker fisken. 55 grader for hvit fisk og 48 - 45 grader for rød fisk. Da blir den perfekt.