Alt du trenger å vite om skalldyr
Skalldyr innebærer alt fra blåskjell, kamskjell og hjerteskjell til hummer, reker, krabber og sjøkreps. I disken finner du ofte disse, men sesong og god fangst kan gi deg mange spennende andre varianter å velge mellom.
Har du prøvd hitrakrabbe eller hva med saftig norsk hummer? Du kan finne dem i fiskedisken når de er i sesong. Er det noe du savner, kan du alltid spørre matarbeiderne i disken om de kan bestille inn for deg.
Blåskjell
Blåskjell er kjapt å lage, og smaker utrolig godt. Det viktigste å huske på er at blåskjell skal dampes svært kort, bare 3-4 minutter. Pass på å ikke dampe dem for lenge, da blir de smakløse og seige.
Du får tak i dem hele året, men skjellene er best fra oktober til april når det er kaldt i vannet og lite alger. Da er de både kjøttfulle og velsmakende. Blåskjell finnes langs hele kysten, og kan bli opp til 10 cm lange.
Når blåskjellene har åpnet seg er de ferdige. Det er stort sett alltid noen få blåskjell som ikke åpner seg, disse skal du ikke spise. Det betyr at de var døde før de gikk i kjelen.
Døde blåskjell også kjennetegnes ved at kjøttet ikke har trukket seg sammen til en liten ball, men henger igjen ved kanten av skjellet.
Husk dette når du skal ha blåskjell:
- Blåskjell bør tilberedes så fort som mulig, men kan oppbevares i kjøleskap. De bør spises innen 1-2 dager.
- Blåskjell skal ikke fryses fra fersk tilstand.
- De skal lukte friskt av sjø.
Få ferske blåskjell levert hjem:
Reker
Ferske reker er noe de fleste forbinder med varme sommerdager, loff og majones. Reker passer til utrolig mye, og saftige, smakfulle reker finner du i fiskedisken.
Du finner reker hele året i fiskedisken, men visste du at ferske reker er best på vinteren? Det kalde vannet gjør dem faste i kjøttet og de smaken er på sitt beste.
Du finner vanlige ferske reker, men også Lyngenreker både i løsvekt og håndpillet i lake. Disse rekene kommer fra Lyngenfjord i Nord-Norge og rekene er spesielt friske i smaken og har en fast konsistens. Dette er førsteklasses reker og anbefales på det sterkeste.
Du finner også alltid singelfryste, smakfulle reker i frysedisken. Ettersom ferske reker har varierende størrelse, kan dette være et alternativ om du vil pille færrest mulig reker for å fylle et smørbrød.
Kjøp reker hos MENY:
Sjøkreps
Sjøkreps er eksklusiv delikatesse. Sjøkrepsen kan bli opptil 25 centimeter lang, og har en mild skalldyrsmak som minner om hummerkjøtt. Sjøkreps er i sesong fra oktober til april.
I fiskedisken finner du både rå og ferdigkokt kreps. De rå er perfekt til gratinering, og de ferdigkokte er klare til å nytes umiddelbart.
Ferdigkokte sjøkreps trenger du bare å dele i to, og kan for eksempel serveres med fersk loff, majones og frisk salat. Press litt sitronsaft over sjøkrepsen like før servering, så har du en rask og enkel skalldyrrett.
Sjøkreps finner du både i butikk og på nett:
Hummer
Hele året finner du canadisk hummer i fiskedisken. Hummer har en søtlig smak og en unik konsistens som gjør den til en eksklusiv råvare.
Fra oktober og ut november er det også sesong for norsk hummer, og hummerelskere mener dette er en av de beste hummerne du kan spise, så sørg for å bestille tidlig i din butikk!
Husk å fjerne paven (magesekken) som sitter i hodet på hummeren. Det er ikke farlig å spise den, men den smaker ikke spesielt godt.
Hummerkjøtt er delikat, lyst og magert og er mest populær å servere som den er med majones. Den kan også ovnsbakes, gratineres eller grilles. Griller du hummeren kommer sødmen i kjøttet ekstra godt fram.
Få hummer og kongekrabbe levert rett hjem:
Kongekrabbe
Kongekrabbe er regnet som en delikatesse og kongekrabben som fanges i Barentshavet er de største i verden. Kjøttet er søtt og aromatisk, og kan minne om en krysning av krabbe og hummer. Kjøttet er lyst, delikat og fast.
Det er svært lite kjøtt i kroppen (skjoldet), og derfor brukes man utelukkende krabbeklørne. Kongekrabbe får man tak i året rundt, både rå og ferdig kokt.
Kongekrabbe serveres gjerne naturell, det delikate kjøttet trenger lite ekstra for å spille hovedrollen i en rett. Du kan også steke, grille eller ovnsbake kongekrabbeklør med krydder, kryddersmør eller marinader.
Krabbe
Krabbe finner du i flere varianter i disken; hel, klør og ferdigrenset i skjell. Du finner klør og krabbeskjell hele året, men sesongen for hel krabbe er på høsten - nærmere bestemt i september og oktober. Da er taskekrabbene velfylte, har fast, delikat kjøtt og mye rogn.
Kjøp krabbe hos MENY:
Østers
På sitt beste har østersen en markant sødme, kraftig skjellsmak og en litt mineralaktig ettersmak. De fleste trenger litt tid på å bli vant til smaken på østers – men det er lett å bli hekta!
Østers bør brukes innen noen dager etter at de er høstet. De serveres oftest rå, gjerne med sitron, pepper og eventuelt en dipp eller saus, smør og mørkt brød. Du kan varmebehandle østers på ulike måter, men de må da ha svært rask tilberedningstid for ikke å bli seige.
Østers og kamskjell levert rett hjem:
Kamskjell
Dette er en delikatesse med hvitt, fast kjøtt og en mild, frisk smak. Kamskjell kan spises rå, lett dampet, stekt eller gratinert, og serveres gjerne med skallet rundt.
De tåler ikke tørrlegging og begynner å dø kort tid etter at de er tatt opp av vannet. Oppbevart kjølig holder de seg levende i ca 4 dager, og har derfor kort holdbarhet. Skal du oppbevare de lenger må de renses og fryses.
Siden kamskjell har såpass mild og delikat smak, er det er viktig å unngå sterke smaker som overdøver den gode skjellsmaken. Varmebehandlingen gjør sødmen mer framtredende og det er viktig å ikke vamebehandle kamskjell for lenge - det vil gi seigt kjøtt.
Andre skalldyr og skjell du kan finne i fiskedisken
Siden ulike skalldyr har ulike sesonger og er avhengig av godt fiske, finnes det flere typer skalldyr og skjell som dukker opp i disken fra tid til annen. Disse er ikke alltid tilgjengelige i alle butikker, men hør med din lokale butikk om de kan bestille inn for deg!
- Vongoleskjell er Middelhavsvarianten av hjerteskjellene, og brukes til den berømte italienske retten Pasta Vongole. De er litt glattere i skjellet og har horisontale riller, men smaken er veldig lik hjerteskjell.
- Knivskjell er ganske vanlig langs kysten, men ikke så ofte brukt i det norske kjøkken. Det har en lett søtlig smak og dampes på samme måte som blåskjell. Serveres varme.
- Hjerteskjell kan spises rå, men det vanligste er å dampe dem før bruk. Skjellene dampes til de åpner seg, spises som de er eller tilberedes videre. Hjerteskjell er spesielt gode til pastaretter.
- Kråkebolle eller sjøpiggsvin er en delikatesse som ofte spises rå - gjerne toppet på en susibit. Den kan gjerne serveres som en liten rett i seg selv eller brukes til å gjøre en fiskesuppe fyldigere på.