Den store guiden til fiskedisken

Den store guiden til fiskedisken

Oppdag det beste havet har å by på! I fiskedisken i MENYs butikker bugner det av fersk fisk. Her finner du alt fra laks og torsk til piggvar og dorade, og her gir vi deg våre beste tips til hvordan du kan bruke de ulike fisketypene.

I hver eneste butikk finner du en stor fiskedisk bemannet av ivrige matarbeidere som elsker fisk og sjømat. Hver dag vurderer de kvalitet og ferskhet på fisken slik at du får den beste og ferskeste fisken.

Matarbeiderne svarer mer enn gjerne på spørsmål om hvor mye fisk du trenger, gir deg råd om tilberedning og hjelpe deg med oppskrifter og serveringstips når du mangler inspirasjon.

Alt du trenger å vite om skalldyr

Alt du trenger å vite om skalldyr

I fiskedisken hos MENY finner du mange ulike skalldyr, men hva brukes de til utenom skalldyrfat eller rekesmørbrød? Her får du svaret på når krabbe er i sesong, hva Lyngenreker er og hvordan du kan bruke blåskjell til både hverdags og fest.

Torsk

Torsken kjennetegnes av det hvite, relativt faste kjøtte med flaket struktur. Fisken er en av de fiskesortene vi spiser mest av og den har en nøytral smak som smaker godt med mye ulikt tilbehør.

Torsk kan du både steke, ovnsbake eller trekke i lettsaltet vann. Vi gir deg noen gode oppskrifter:

Mange serverer torsk til jul eller andre festlige anledninger, og da gjerne i stykker med sandefjordsmør og gulrøtter som tilbehør.

Til hverdags er torskefilet i porsjonsstykker en sikker vinner. I tillegg til selve fiskekjøttet kan både rogn, lever og torsketungen brukes. Dette blir regnet som delikatesser.

Emblem
Har du rester av torsk, er disse perfekt i fiskegrateng!
Dette er forskjellen på torsk og skrei

Dette er forskjellen på torsk og skrei

Skrei og torsk kan oppleves like i smaken, og kan derfor brukes som råvare i flere av de samme rettene. Noen forskjeller er det likevel.

Laks

Laks er den aller mest populære fisken, og spises gjerne både ovnsbakt, stekt og rå. Fisken er enkel å lage, tåler de fleste smaker og har uendelige variasjonsmuligheter. Hvorfor ikke prøve laks i tacoen neste gang?

La oss plukke ut den beste laksen for deg:

Ørret

Ørret og laks er relativt like, men ørreten har kortere fibre i fiskekjøttet enn laksen. Fisken bør derfor varmebehandles og marineres minimalt. Tilbered ellers ørret som du ville gjort med laks, disse to typene fisk passer til det samme tilbehøret.

Ørreten er også noe magrere enn laksen, som vil si at den inneholder noe mindre fett. Fordi smaken i laks og ørret er såpass lik kan du bruke de ulike fisketypene om hverandre.

Forskjellen på laks og ørret

Forskjellen på laks og ørret

Laks og ørret er blant de vanligste fisketypene og svært populære på middagstallerkenen. Men hva er egentlig forskjellen på ørret og laks? Er det forskjell i smak og næringsstoffer? Svaret får du her!

Handle ørret i nettbutikken:

Kveite

Kveite er en flyndrefisk som gir en tykk filet med en jevn tykkelse over det hele. Den har et hvitt, fast kjøtt med en særegen flakstruktur, og har dessuten en stor beinstruktur som er enkel å fjerne.

Kveite er en smakfull flyndrefisk med fast, saftig og hvitt kjøtt. Kveite er en smakfull flyndrefisk med fast, saftig og hvitt kjøtt.

Kveite egner seg godt til ovnsbaking, men kan også stekes, trekkes eller grilles.

Prøv kveite håndplukket av våre matarbeidere:

Sei

Sei har et saftig, fast og velsmakende kjøtt. Den kan både bakes, trekkes og brukes i supper. Sei er i sesong hele året. Prøv seibiff med kremet spisskål og små mandelpoteter er en enkel og rask hverdagsmiddag.

Sei med kremet løk, med pepperrot er også utrolig godt. Slik gjør du:

 1. Stek forskjellige typer løk og purreløk i pannen,
 2. Rør inn 2-3 spiseskjeer med creme fraiche
 3. Smak til med revet pepperrot, salt og pepper.

Steinbit

Dette en hvit fisk med smak som kan bære preg av skalldyr. Kjøttet er fast og den kan derfor enkelt stekes i pannen uten at den detter fra hverandre. Stenbit kan tilberedes på samme måter som torsk, og du kan enkelt bytte ut torsk i oppskrifter med steinbit.

Emblem
Kjært barn har mange navn! Breiflabb også kalles flabb, marulk, ulke, sjødjevel,havtaske og storkjeft.

Andre fisketyper du ofte finner i fiskedisken

 • Rødspette er lett gjenkjennelig med sine tydelige, røde flekker. Fisken er den vanligste flyndrefisken i fiskedisken, og er i sesong fra april til oktober. Rødspetten kan både kokes, stekes og grilles.
 • Piggvar er spesielt god matfisk og typisk festfisk, eller når du skal unne deg noe spesielt. Den blir ofte kalt havets konge. Den eksklusive flyndrefisken er en favoritt hos mange fiskeelskere. Piggvar passer best til steking eller ovnsbaking.
 • Uer er i utgangspunktet en fredet fisk, og all uer du finner i disken er bifangst. Den får du ofte lettsaltet i skiver som enkelt trekkes. Sprøstekt uerfilet er også svært godt.
 • Breiflabb er en delikatesse som må tilberedes med omhu. Kjøttet er fast, hvitt og magert og bør tilføres litt fett under tilbereding. Breiflabb egner seg godt til baking og steking, den har en litt kjøttaktig konsestens

Kveite, piggvar, rødspette, torsk og ørret er noen av fisketypene du kan finne i fiskedisken Kveite, piggvar, rødspette, torsk og ørret er noen av fisketypene du kan finne i fiskedisken

Andre torskefisker

Torskefisker er hvit fisk i torskefamilien. De fleste av disse artene er saltvannsfisker og lever i kalde hav, og har relativt mild smak. Disse kan derfor med fordel brukes i oppskrifter istedenfor torsk eller skrei.

 • Kolje (hyse) har velsmakende kjøtt, men det er noe grovt og kornete. Mange foretrekker derfor farseprodukter av hyse. Den kan også tørkes, og tørrfisk av kolje er veldig smakfullt.
 • Lyr har fast og velsmakende kjøtt. Kjøttet har også svært god bindeevne, og er derfor velegnet i fiskekaker e.l, men er like god som filet. Lyr selges fersk, som filet og som boknet og tørket fisk.
 • Lange har en kraftig, god fiskesmak. Det velsmakende kjøttet kan imidlertid være  noe grovt.
 • Brosme har hvitt, fast kjøtt med en fin skalldyraktig aroma. Populær som lettsaltet, men passer også godt i wok.
 • Lysing har en mild sødmefylt smak og hvitt, fast fiskekjøtt med flakestruktur. Den tåler mange smakstilsettinger, og det skal mye til for å overkoke den. Lysing er svært god ovnsbakt!

Dette er et utvalg av hva du kan finne i fiskedisken hos MENY. Utvalget kan variere fra butikk til butikk, og etter sesong. Er du på leting etter noe spesielt, kan vi bestille det inn til deg.