Festmat til Sankthansfeiringen

Sankthans, jonsok, St. hans, johannesvake, midtsommerfest – kjært barn har mange navn. Én ting vi kan være sikre på er at det er tiden for bål, musikk, dans, venner og god mat! Uansett hvor du skal feire, her er tips til mat som passer på Sankthansaften.

23. juni egentlig er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel, men for de fleste er sankthansaften en folkelig sommerfest. Selvom det ikke finnes noen strenge regler for hva man spiser, har god mat blitt en viktig del av feiringen. 

Grillmat

For mange er Santhans ensbetydende med grilling, og det store bålet utnyttes til god grillmiddag. Mange reiser på sjøen eller ut til samlingsplasser, og gjør grillmiddagen enkel med pølser, burgere og potetsalat. 

Pølser på grillen er kjapt å lage, og med godt tilbehør vil store som små kose seg. Pølser på grillen er kjapt å lage, og med godt tilbehør vil store som små kose seg.

Med litt planlegging er det mye annet som også kan grilles denne kvelden:

Sjøtmat på grillen

Visste du at fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes rett på bålet? Fisk som grilles direkte bør pensles med olje/smeltet smør for å ikke feste seg til grillristen. Skalldyr som krabber, reker, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie. 

Fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes på grillen, eller til og med rett på Sankthansbålet! Fisk og skalldyr i aliminiumsfolie kan varmes på grillen, eller til og med rett på Sankthansbålet!

Grillspyd 

Klassiske grillspyd er godt på grillen og enklere enn du tror. Små stykker er perfekt til små griller, og kjøtt, fisk og grønnsaker kan selvsagt varieres etter ønske. Klargjør grillspydene på forhånd og pensle de med en god marinade. De er enkle å frakte med seg, sørg bare for fornuftig og god innpakning. Prøv en av disse grillspydene til feiringen:

Rømmegrøt med spekemat

Rømmegrøt og spekemat har blitt en tradisjon for mange. Rømmegrøten er enkel å lage og enkel å like. Toppet med sukker, kanel og litt smør, server sammen med deilig spekeskinke og friske jordbær!

Rømmegrøt med spekemat er tradisjonsrik festmat! Du kan kjøpe ferdig rømmegrøt hos MENY – eller lag den selv. Rømmegrøt med spekemat er tradisjonsrik festmat! Du kan kjøpe ferdig rømmegrøt hos MENY – eller lag den selv.

Spekemat smaker like godt til piknik på stranden, på terrassen eller inne dersom været ikke skulle holde til midtsommerfesten. Sammen med den søte og fete rømmegrøten, smaker det salte spekekjøttet enda bedre. 

Lett salat med spekeskinke, bringebær og hakkede valnøtter. Lett salat med spekeskinke, bringebær og hakkede valnøtter.

Småretter til piknikk

Småretter kan forberedes hjemme og nytes ute på pleddet. Lag wraps, sandwicher, pitabrød med pålegg, fylte horn, pastasalater og spekemat. Oppbevar maten i tette plastbokser med lokk.

Deilig lam

Fikk du ikke nok lam i påsken? Med helgrillet lam eller lammelår på menyen skaper du en deilig følelse av solfest og vikingblot for hele familien.

Se oppskrift på langtidsstekt lammelår her. 

Sommerlig dessert

Til dessert passer det med en sommerlig kake, friske bær og iskrem. 

Norske jordbær med krem

I slutten av juni har de norske jordbærene begynt å komme til butikkene, og da blir det lett å bestemme kveldens dessert. Gjør det enkelt, og server jordbærene med mascarponekrem, vaniljeis, fløte eller mariner de i balsamico.

Imponer med en festkake!

Suksessterte toppet med gelé og bringebær er en forfriskende kake som smaker deilig til bålfesten. Se oppskriften her

God feiring!

Minner om at man må søke om tillatelse dersom man ønsker å tenne bål Sankthansaften. Minner om at man må søke om tillatelse dersom man ønsker å tenne bål Sankthansaften.