Slik feirer du Thanksgiving på amerikansk vis Se video

Slik feirer du Thanksgiving på amerikansk vis

Hvert år feirer amerikanere Thanksgiving, eller Høsttakkefest, siste torsdag i november. Slik feirer du Thanksgiving ”The American Way”.

Thanksgiving er en høytidsdag for å utrykke takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver. Men selv om Thanksgiving primært er en amerikansk tradisjon, er det et glimrende påskudd for å samle familien eller nære venner til en hyggelig matkveld.

Thanksgiving er en god anledning for å samle venner og familie til en hyggelig kveld med god mat og drikke.

Thanksgiving-måltidet

Du har kanskje sett litt til Thanksgiving på film og TV-serier fra statene. Her samles ofte hele familien fra fjern og nær for å nyte helstekt kalkun med mye godt tilbehør. 

Et tradisjonelt Thanksgiving-måltid består av kalkun med en god stuffing, gjerne laget av frukt som svisker og epler eller cornbread (maisbrød).

Emblem
Blir dere få rundt bordet i år? Server helstekt kalkunbryst istedenfor en hel kalkun.

Det gode tilbehøret til Thanksgiving

Selv om kalkunen spiller hovedrollen i Thanksgiving-måltidet, er tilbehøret vel så viktig for å få alle de gode smakene. 

Søtpoteter, cornbread (maisbrød), potetmos og tranebærsaus er klassisk tilbehør til Thanksgiving.

Prøv disse oppskriftene til Thanksgiving:

Mange har egne familieoppskrifter på tilbehøret som kun serveres til Thanksgiving. Det kan være alt fra cornbread til ekstra spenstig tilbehør som søtpotetmos med marshmellows(!)

Våre 5 tips til en saftig hel kalkun

Våre 5 tips til en saftig hel kalkun

Hemmeligheten bak en saftig kalkun, er steketid og hviletid. Det er viktig at kjøttet får god tid i ovnen på riktig temperatur, og at den får hvile godt etterpå. Her får du våre tips til en vellykket kalkun!

Tradisjonell dessert til Thanksgiving

Det blir ikke Thanksgiving uten en klassisk pumpkin pie - eller gresskarpai. Paien blir supersaftig av gresskarkjøttet og er deilig krydret med muskatnøtt, kanel og malt ingefær.

Om gresskarpai ikke er helt det du ønsker å servere, kan du en god eplepai eller eplekake være et godt alternativ.

Derfor feires Thanksgiving

Thanksgiving handler om takknemlighet, men også raushet i forhold til dem som har mindre. Det kan være alt fra å hjelpe gamle damer over gaten, støtte en veldedig organisasjon eller ta husvasken hjemme.

En god tradisjon er at alle rundt bordet får anledning til å si en ting de er spesielt takknemlig for i året som har vært, før man inntar det utsøkte måltidet. 
Et stort, overdådig måltid er vanlig på Thanksgiving. Et stort, overdådig måltid er vanlig på Thanksgiving.

Har du alt du trenger?

Ønskebenet

Mange familier har tradisjon for å knekke ønskebenet. Ønskebenet er et vinkelformet ben med to grener som du finner i brystet på kalkunen.

Når måltidet er spist, tar to middagsgjester hver sin ende av ønskebenet og trekker. Den som sitter igjen med den største delen av benet, kan ønske seg noe.

The Turkey Pardon

En tradisjon i USA i forbindelse med Thanksgiving kalles The Turkey Pardon. Hvert år mottar USAs president en levende kalkun som blir benådet av presidenten og får leve resten av sitt liv uten bekymring for slakterkniven.

Har du ikke de riktige TV-kanalene, bør det være mulig å kunne se video på nettet av denne begivenheten.  

Emblem
Siden vi i Norge ikke alltid har tilgang til TV kanaler med direktesendte Thanksgiving-feiringer, kan du heller se noen Thanksgiving inspirerte filmer: "Home for the Holidays", "Neste stop Chicago", "Hannah and her Sisters" og "Duften av kvinne" er kjente Thanksgivingfilmer.