Slik bruker du persimon og sharon
Når du ser persimon i grønnsaksavdelingen, er det et tegn på at høsten er her. Sesongen begynner i oktober, og du bør nyte denne søte frukten så ofte du kan.
Den smaker nydelig helt alene, eller i kombinasjon med for eksempel oster eller i desserter.
- I sesong: oktober-april
- Oppbevaring: Oppbevares best svalt ved 5–10 ºC.
Forskjellen på sharon, kaki og persimon
Det finnes utallige typer persimon, men de mest kjente og brukte er sharon, kaki og persimon.
Alle har en guloransje farge og smaker ganske likt - de er søte og litt aprikosaktige, med et hint av vanilje.
Slik vet du om en persimon er moden
Som med avokado, kan det være vanskelig å vite akkurat når sharon og persimon er moden.
Kjennetegnene på en moden frukt:
- Den har en sterk oransje farge og et slassaktig og nesten gjennomsiktig skall.
- Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker.
Fruktsalat med persimon
Persimon er kjempegodt i fruktsalat sammen med ananas, mango, pasjonsfrukt i sukkerlake med stjerneanis og vaniljestang. Server gjerne med vaniljekesam eller en god vaniljeis
Persimon med kesamdip
Om du vil ha et smakfullt mellommåltid, kveldsmat eller lett dessert, er persimon naturelle med dip perfekt!
Server dette som snacks der du dipper persimon i vaniljekesam. Enkelt og godt!
Slik gjør du:
- Skjær av stilkfestet på persimonen.
- Skjær frukten i båter eller staver.
- Lag så en dip av vaniljekesam med litt sitronsaft og revet sitronskall.
Terte med persimon
Persimon kan brukes til så mangt, og en liten porsjonsterte er perfekt å servere til dessert.
Prøv denne deilige terten med persimon, mandel og honning. Perfekt til både dessert og selskap.
Persimonsaus til riskremen
Persimon er i sesong rundt juletider, og hva passer vel bedre enn søt og frisk persimon som en spennende saus til riskremen?
Persimon til ost
Et stort ostefat trenger godt tilbehør for å være komplett. Chutney og marmelade er alltid en vinner på tilbehørsfronten, så hvorfor ikke lage persimonmarmelade?
Lag en enkel puré
- Ha persimonbiter (uten skall) ,vann, sukker og stjerneanis i en kjele.
- La det koke til persimonen er mør.
- Ta ut stjerneanisen og kjør resten til en puré som du heller i et rent glass og setter til kjøling. Pureen stivner av seg selv når den blir kald.