Slik bruker du persimon og sharon

Slik bruker du persimon og sharon

Persimon, eller sharon som den også kalles, er en fargesterk, søt frukt som er god både alene, som tilbehør eller i desserter. Her er våre beste tips og oppskrifter med den søte frukten.

Når du ser persimon i grønnsaksavdelingen, er det et tegn på at høsten er her. Sesongen begynner i oktober, og du bør nyte denne søte frukten så ofte du kan.

Den smaker nydelig helt alene, eller i kombinasjon med for eksempel oster eller i desserter.

  • I sesong: oktober-april
  • Oppbevaring: Oppbevares best svalt ved 5–10 ºC.

Forskjellen på sharon, kaki og persimon

Det finnes utallige typer persimon, men de mest kjente og brukte er sharon, kaki og persimon.

Alle har en guloransje farge og smaker ganske likt - de er søte og litt aprikosaktige, med et hint av vanilje.

Emblem
Det eneste som skiller dem er størrelsen og fasongen. Sharon og kaki ser ut som en litt flatklemt tomat, mens persimon er større og rundere i formen.

Slik vet du om en persimon er moden

Som med avokado, kan det være vanskelig å vite akkurat når sharon og persimon er moden.

Persimon kan nytes som den er, men server den gjerne med litt vanilkekesam eller vaniljeis Persimon kan nytes som den er, men server den gjerne med litt vanilkekesam eller vaniljeis

Kjennetegnene på en moden frukt:

  • Den har en sterk oransje farge og et slassaktig og nesten gjennomsiktig skall.
  • Fargen skal være jevn og frukten skal være ren og hel uten sprekker.
Emblem
Spisemoden frukt har begrenset holdbarhet. Får du ikke spist dem opp i tide? Lag syltetøy eller marmelade som har lenger holdbarhet.

Fruktsalat med persimon

Persimon er kjempegodt i fruktsalat sammen med ananas, mango, pasjonsfrukt i sukkerlake med stjerneanis og vaniljestang. Server gjerne med vaniljekesam eller en god vaniljeis

Emblem
Skallet på en persimon er også spiselig

Persimon med kesamdip

Om du vil ha et smakfullt mellommåltid, kveldsmat eller lett dessert, er persimon naturelle med dip perfekt! 

Server dette som snacks der du dipper persimon i vaniljekesam. Enkelt og godt!

Slik gjør du: 

  1. Skjær av stilkfestet på persimonen.
  2. Skjær frukten i båter eller staver.
  3. Lag så en dip av vaniljekesam med litt sitronsaft og revet sitronskall.

Terte med persimon

Persimon kan brukes til så mangt, og en liten porsjonsterte er perfekt å servere til dessert.

Prøv denne deilige terten med persimon, mandel og honning. Perfekt til både dessert og selskap.

Persimonsaus til riskremen

Persimon er i sesong rundt juletider, og hva passer vel bedre enn søt og frisk persimon som en spennende saus til riskremen?

Emblem
Denne sausen er perfekt å servere på riskrem istedenfor den klassiske røde sausen. Prøv den i romjulen eller til nyttårsaften!

Persimon til ost

Et stort ostefat trenger godt tilbehør for å være komplett. Chutney og marmelade er alltid en vinner på tilbehørsfronten, så hvorfor ikke lage persimonmarmelade? 

Lag en enkel puré

  1. Ha persimonbiter (uten skall) ,vann, sukker og stjerneanis i en kjele.
  2. La det koke til persimonen er mør.
  3. Ta ut stjerneanisen og kjør resten til en puré som du heller i et rent glass og setter til kjøling. Pureen stivner av seg selv når den blir kald.
Server gjerne persimonmarmeladen til en romtemperert Camembert. Den kan fint også brukes på et ostefat sammen med andre oster.