Spennende måter å bruke portobellosopp på

Spennende måter å bruke portobellosopp på

Portobello er en stor, delikat og aromatisk sopp som passer til det meste, og kan tilberedes på utallige måter. Prøv den stekt, ovnsbakt, grillet eller kanskje som tilbehør? Slik kan du bruke den store portobellosoppen!

Portobellosoppen er en av de største soppene du finner i grønnsaksavdelingen, men hva kan den egentlig brukes til, og hvordan smaker den?

Den store, populære soppen er en ferdig utvokst aromasopp, og dermed har den fått god tid til å utvikle en distinkt umamismak. Med sin mørke farge og spennende smak, er dette dermed en sopp som lett kan ta hovedrollen på tallerkenen. 

Få portobello levert hjem:

Portobellosopp er en av de største spiselige soppene vi har. Undersiden av hatten har mange tynne skiver som gir soppen et delikat utseende.

  • Smak: kraftig og fyldig, med nøtteaktig ettersmak. 
  • Oppbevaring: Kaldt, luftig og mørkt i kjøleskapet (2-4°C)

Portobello bør lagres i kjøleskapet i en papirpose. Om du ikke har papirpose kan du lagre soppen i et kjøkkenhåndkle, med en åpen plastpose rundt. 

Smaksrik italiensk sopp

Portobellosoppen har sin opprinnelse i Italia, der den trolig har vokst vilt siden antikken. Navnet har den fått fra landsbyen Portobello, som ligger helt nord på Sardinia.

I dag er soppen en av de mest populære - mye på grunn av sin mørke farge og rike smak. Det er nemlig slik at jo mørkere sopp er, desto mer umamismak har den. Portobellosoppen er derfor en skikkelig umamibombe!

Hva er umami?

Umami regnes som den femte smaken, etter søtt, salt, surt og bittert. Oversatt fra japansk betyr umami "velsmakende". På norsk er det derimot vanlig å si at umamismaken er "kjøttaktig", noe som gjør denne soppen så velegnet som kjøtterstatning. 

6 sopper du bør prøve i matlaging

6 sopper du bør prøve i matlaging

Sopp smaker fantastisk, både som tilbehør og som hovedråvaren på tallerkenen. Selv om soppsesongen er på høsten, finner du fersk sopp hele året i grønnsaksavdelingen. Hva passer de ulike soppene til? Vi gir deg svarene.

Perfekt sopp for vegetarianere

Portobello er en storfavoritt hos veganere og vegetarianere fordi den har en saftig konsistens og kan brukes på mnage ulike måter for å erstatte kjøtt. Den er derfor et naturlig valg i alt fra taco til burger, eller som base for en hjemmelaget vegetardeig.

Takket være den delikate umamismaken er også portobello et godt alternativ til kjøtt mange kjøttspisere også vil sette pris på. Server den gjerne som hovedrett eller digg tilbehør hvor den er fylt med kremost.

Emblem
Da portobellosoppen ble markedsført på 80-tallet, ble den omtalt som et fullverdig alternativ til kjøtt. Det gjorde at salget økte, og bidro til at den i dag er en av de mest populære matsoppene.

Slik tilbereder du portobello

Den smakfulle portobellosoppen kan tilberedes på mange måter og kan både stekes, kokes, bakes eller grilles. Det aller viktigste å huske på at all sopp må varmebehandles før den spises.

Prøv den som kjøtterstatning til biff eller i burger, som deig til taco, fylt og helstekt på grillen og i ovnen, marinert i taco, fajitas, eller i sauser, supper og stuinger.

Emblem
Om du skal koke soppen bør du fjerne de mørke, tynne skivene under hatten. Disse avgir en kraftig, brun farge. Om du skal steke eller ovnsbake soppen er det ikke nødvendig å fjerne skivene.

Slik steker du portobello

Ved steking er det viktig at den får nok plass i stekepannen slik at den ikke dampes i stedet for å stekes. Stek heller i flere omganger om du har en liten stekepanne eller skal lage mat til mange!

  1. Børst vekk jord med en børste eller papir
  2. Del opp i soppen i skiver, båter, terninger - eller stek den hel. 
  3. Stekes på medium varme i olje i ca. 2 minutter på begge sider, eller til soppen er gyllen. 

Vent med å salte til den er ferdig stekt, saltet trekker ut fuktigheten i soppen og gir et tørrere sluttresultat.

Slik ovnsbaker du portobello

Ovnsbakt, hel portobello kan enkelt bli hovedråvaren på tallerkenen. Som som flest, suger den til seg god smak, og den passer dermed godt å marinere. La den marineres i minst 30 minutter før den stekes for best resultat!

  1. Børst vekk jord med en børste eller papir
  2. Fjern stilken. Skal du marinere soppen bør det gjøres nå. 
  3. Stek soppen på 225 grader i 20-25 minutter. Snu på soppen halvveis i steketiden.

Flere gode oppskrifter med portobellosopp

Lei av den gode, gamle soppstuingen, eller vil du gjøre litt stas på den lekre portobelloen? Her er noen av våre favorittoppskrifter som garantert blir suksess med denne fantastiske matsoppen!

Portobellobiff med bakte rotgrønnsaker

Portobello er soppens svar på biff, og blir saftig og smakfull når den grilles. Server med en klassisk, hjemmelaget rødvinssaus og bakte rotgrønnsaker og poteter. 

Vegetarburger med portobello

Saftig vegetarburger med portobellosopp og gode smaker av grønnsakskraft, hoisinsaus og soyasaus. Topp burgeren med rødløk, tomat og aioli. 

Fylt portobello med quinoa

Fylt portobellosopp med quinoa og cherrytomater er en super hverdagsmiddag med mye smak! Topp soppene med revet ost og grovhakkede pistasjnøtter.