Slik lager du en spennende juletapas

Slik lager du en spennende juletapas

Litt lei av de store, tunge julemåltidene? Disk opp med lekre småretter med smaken av jul! Disse rettene passer perfekt som snacks før middag eller på et fristende tapasbord. Her er våre beste oppskrifter.

De fleste tenker oliven, manchego, tapasboller og marinert scampi når tapas blir nevnt - men tapas kan kan være så mye mer! Server lekre småretter med julemat - perfekt i førjulstiden eller i romjulen.

Her er våre beste tips til å bruke julemat til tapas:

Tapasretter med pinnekjøtt

Pinnekjøtt er populært til jul, men trenger litt tid til tilbereding. Har du god tid eller har du kanskje rester til overs? Server pinnekjøtt på nye måter som lekker fingermat!

Pinnekjøtt brandade

Pinnekjøtt er tørket og saltet, og passer dermed godt en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.

Vi har byttet ut klippfisken i brandade med rester av pinnekjøtt, og har laget det vi mener er verdens beste restemat. Vi har byttet ut klippfisken i brandade med rester av pinnekjøtt, og har laget det vi mener er verdens beste restemat.

Slik gjør du:

  1. Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter.
  2. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.
  3. Server brandaden på flatbrødflak. Pynt med rømme og rørte tyttebær.

Flere småretter med pinnekjøtt

Oppskrifter for enhver smak! Gjør det enkelt med bruschetta, eller hva med en deilig lefserull med pinnekjøtt? 

Slik bruker du restene av julematen

Slik bruker du restene av julematen

Etter julens store måltider sitter man fort igjen med mye rester, og så mye god mat bør bli spist framfor å bli kastet. Derfor har vi samlet våre beste tips og oppskrifter - få inspirasjon til å bruke restene til noe godt!

Julepølse på rugbrød

Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks. Her kan du også bruke rester om du har noe til overs fra julemåltidet! Du kan også bruke ribbe hvis du har det.

Slik gjør du:

  1. Topp små skiver av rugbrød eller pumpernickel med rødbetsalat.
  2. Legg på en bit stekt julepølse, grov sennep og sviske. Deilige smaker som kler hverandre! 

Smakfull vegetartapas

Selv om jula har en overvekt av kjøttrik tradisjonsmat, kan man fremdeles få de gode julesmakene i deilige vegetarretter. 

Vegetarboller i julesaus

Bollene er perfekte til tapas, og med en saus med innslag av juleøl, eple, appelsin og nellik er dette en rett som bare må prøves!

Vegetar "pinnekjøtt"

Perfekt kjøttfritt alternativ til pinnekjøtt! Server som fullverdig julemiddag, eller som en liten smårett med litt mandelpotet og kålrabistappe.

Mange tapasretter kan lages i forveien, så slipper du å stresse med matlaging og servering rett før selskapet.

Tapasboller av medisterdeig

Medisterdeig blir raskt små tapasboller med smak av jul. Du kan krydre deigen med julekrydder som gir kjøttboller med en asiatisk tvist. 

Kanel, anis og ingefær gir rund og fin smak på bollene, men også rosmarin, hvitløk og fennikel gir kjempegode kjøttboller som minner om italiensk salsicciapølse i smaken.

Ribbe med soyaglaze

Svinekjøtt kler godt asiatiske smaker, og ribbe er intet unntak. Ribbe er også perfekt å steke dagen i forveien, så slipper du å stresse til selskapet. Har du rester fra julemiddagen, passer det også perfekt til tapas!

Server den som den er med asiatisk glaze eller på grovt rugbrød med surkål.

Slik gjør du:

  1. Skjær av ben og svor, og skjær ribba i litt tykke skiver
  2. Dypp skivene i en tykk soyaglaze (Hoisinsaus).
  3. Serveres som den er eller på grovt rugbrød med surkål.
Dette er steam buns og slik bruker du dem

Dette er steam buns og slik bruker du dem

Du har kanskje hørt navnet eller bestilt de luftige, dampede hvetebollene på asiatiske restauranter. Steamed buns - eller yum buns - har blitt svært populært, men hvordan lages de egentlig, og hva kan man bruke dem til? Se våre tips og oppskrifter!

Steamed buns med ribbe

Steamed buns er fløyelsmyke hveteboller som vanligvis fylles med langtidsstekt kjøtt og grønnsaker med asiatiske smaker. 

Steam buns en super måte å bruke opp rester av ribbe eller spareribs på - men du kan også bruke svinenakke eller ferdig pulled pork.

Dadler med bacon

Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, og de passer like godt som forrett, snacks, til julemiddagen eller som en lekker tapasrett.

Slik gjør du:

  1. Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.
  2. Stek dadlene på middels varme til baconet er gyllent. Et nydelig søtt og salt innslag til tapasbodet!

Har du alt du trenger?

Tre dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.

Kålrabistappe med krydret pølse

Kålrotstabbe eller annen rotmos passer ypperlig til sterke og krydrede pølser som chorizo. La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme. 

Passer også godt som forrett hvor den er en smakfull apetittvekker!

Kålrabistappe er et klassisk tilbehør til julematen, men den kan gjerne brukes til både hvitt- og rødt kjøtt resten av året også. Kålrabistappe er et klassisk tilbehør til julematen, men den kan gjerne brukes til både hvitt- og rødt kjøtt resten av året også.

Rakfisk på rugpletter

Rakfisk kan være perfekt som fingermat til juleselskapet. Server den som en delikat lefserull, eller på saftige rugpletter med rømme, vårløk og rødbeter. 
 
Prøv også en av disse oppskriftene:

Lag noe godt med pepperkaker

Pepperkaker er gjerne noe man har i skapet gjennom hele julen - enten du har bakt selv eller kjøpt ferdige. 

Det fine med pepperkaker er at du kan bruke dem til så mye mer enn å spise dem som de er. Er du litt lei av de vanlige pepperkakene? Her er noen måter du kan bruke dem på:

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Jul på ostefatet med Blue Stilton

Ost hører julen til, og spesielt blåmuggost passer godt både på frokostbordet, til julebrunsjen og til julebordet som forrett eller dessert. Har du smakt blåmuggost på pepperkaker?

Pepperkaker på ostefatet

Det høres kanskje ut som en rar kombinasjon, men de søte pepperkakene passer perfekt med ost! Nøtter, dadler og fiken er også ting man gjerne har i skapene rundt juletider som passer fint på ostefatet. 

Små desserter med pepperkaker

Lag enkle porsjonsdesserter til tapasbordet med pepperkaker! Her er det kun fantasien som setter grenser. Pepperkakene egner seg fra alt til ostekake og panna cotta til trøfler og med iskrem. 

7 nye måter å bruke pepperkaker på

7 nye måter å bruke pepperkaker på

Har du pepperkaker eller pepperkakedeig til overs? Det er mye godt du kan lage med restene. Her er våre beste tips og oppskrifter på enkle desserter, bakverk og snacks med pepperkaker.