Tradisjoner på påskeaften - slik feires dagen

Tradisjoner på påskeaften - slik feires dagen

God mat, påskeegg og å nyte sola i solveggen er kanskje det de aller fleste forbinder med påskefeiring nå til dags. Påsken har blitt feiret i tusenvis av år, og har mange spennende skikker og tradisjonsrik mat. Her er noen av dem!

Påsken har vi feiret flere tusen år, og noen av tradisjonene vi har i dag stammer fra skikker som er eldre enn den kristne påskefeiringen. Både påskeegg og lam hørte til påskefeiringen lenge før den kristne påsken slik vi kjenner den idag.

Dette serverer man på påskeaften

Til tross for at lam ikke er i sesong i Norge før på høsten, serverer de aller fleste lammelår eller annet godt lammekjøtt på påskeaften eller en av påskedagene. 

Lammelår er det mest populære valget, og klassisk lammelår med rosmarin og hvitløk er en sikker vinner. Server gjerne med ovnsbakte rotgrønnsaker eller fløtepoteter til.

De viktigste oppskriftene til påske

De viktigste oppskriftene til påske

Påsken er en tid for gode måltider. Usikker på hva du skal servere? Vi har samlet flere av våre beste og mest populære oppskrifter når man samles til påske - både med og uten lam.

Påsketradisjoner gjennom tidene

I våre dager marker påsken skiftet mellom vinter og vår. Påskeaften er også den store festdagen i moderne tid; Det er da barna får påskeegg og det arrangeres gjerne påskeskirenn og påskeeggjakt. Før i tiden var derimot påskefeiringen forbeholdt 1. påskedag.

Emblem
Tradisjonelt sett skulle man faste fra palmesøndag til og med påskeaften.

Slik ble påskeaften feiret

Påskeaften var siste dag med faste, og ble ikke feiret på samme måte som den blir nå.

På landsbygda var det vanlig å skyte i luften med kraftige børseskudd. På denne måten ble man beskyttet mot hekser og annet trollpakk som skulle være ekstra farlige og aktive denne kvelden. 

Tulipaner, påskeliljer og malte egg er ofte å finne i norske hjem til påske Tulipaner, påskeliljer og malte egg er ofte å finne i norske hjem til påske

Norske tradisjoner og feiring 1. påskedag

Det er en rekke spennende skikker på 1. påskedag, og vi har plukket ut noen norske påsketradisjoner:

  • Det første levende du møtte på 1. påskedag hadde betydning for resten av året. Møtte du en hest ville du bli sterk, en katt vil gjøre deg lat mens små fugler ville gi et år fylt av gleder.
  • 1. Påskedag var en av årets viktigste dager når det gjaldt tegn for vær og avling. Var det frost natt til 1. påskedag ville det bli frost i lange tider, og regnet det denne dagen ville det bli en dårlig sommer.
  • Man skulle ikke være den første som fyrte opp i ovnen denne dagen, da ville rovdyra ta buskapen. Det ble også sagt at trollkjerringer kunne skaffe seg makt over andre ved å være den som fyrte opp først. Fyrte man opp først ble man gjerne kalt trollkjerring - og det ville jo ingen. 
Emblem
1. påskedag skal du etter gammel tradisjon spise egg massevis av egg - og gjerne egg med farget skall.
Pyntede og fargede egg er en flere tusen år gammel tradisjon Pyntede og fargede egg er en flere tusen år gammel tradisjon

Påskeeggets historie

Visste du at dekorerte påskeegg er en tradisjon som er eldre enn den kristne påskefeiringen? Eggene ble brukt til å symbolisere fruktbarhet.

Egget har mange morsomme tradisjoner fra gammelt av. Faktisk henger flere av dem igjen den dag idag.

Slik blåser og maler du påskeegg

Slik blåser og maler du påskeegg

Å skape litt påskestemning hjemme eller på hytta trenger ikke være så vanskelig. Se våre tipsene og bli inspirert til å pynte med vakre, malte påskeegg!

Hvorfor spiser vi så mye egg til påske?

Vi spiser ikke bare egg til påske på grunn av symbolikken. Før i tiden var det ikke lys i hønsehuset for å opprettholde verping året rundt, så når det ble lysere dager begynte hønene verpe igjen. Dette skjedde stort sett rundt påsketider, og dermed falt det seg naturlig at egg også ble festmat i påsken. 

Idag har vi tilgang på egg året rundt, men vi spiser likevel ekstra mye egg i påsken.

Emblem
Eggene symboliserer også liv og oppstandelse i kristendommen, og det finnes til og med malerier av Jesus som stiger opp fra et knust egg.

Hvor kommer påskeharen fra?

Påskeharen er verdens eneste hare som legger egg, og er en vestlig tradisjon. Ingen vet helt hvor påskeharen stammer fra. En myte har opphav i gresk mytologi var at haren opprinnelig var en fugl.

En annen myte at noen skulle tegne et påskelam, men tegnet så dårlig at det liknet mer på en hare. Hvordan påskeharen - som opprinnelig var et lam - la egg, er det derimot ingen som vet. 

Lag morsomme påskeboller med barna

Lag morsomme påskeboller med barna

I påsken har man litt ekstra god tid, så hvorfor ikke ta med barna på kjøkkenet? Lag søte påskeharer og kaniner av bolledeig! Vi viser deg hvordan.