Alt du trenger å vite om asparges Se video

Alt du trenger å vite om asparges

Asparges regnes som grønnsakenes konge, og kommer i grønne og hvite varianter. Den norske sesongen er fra tidlig i mai til slutten av juni, og norsk asparges er derfor det aller første vårtegnet for mange.

Asparges er et sikkert vårtegn, og er perfekt vår- og sommermat! Aspargesen kan grilles, brukes som hovedrett eller som deilig tilbehør til biff, fisk, spekemat og mye mer.

Her har vi samlet våre beste tips slik at du får du mest ut av den lekre aspargesen.

Forskjellen på hvit og grønn asparges

Du har sikkert sett aspargestopper, grønn asparges og hvit asparges på butikken. Men hva er egentlig forskjellen på dem? 

  • Grønn asparges dyrkes over bakken slik at aspargesskuddene vokser direkte og fritt opp i sollyset. Takket være sollyset får de den karakteristiske den grønne fargen. Tykkelse og lengde kan variere.
  • Hvit asparges dyrkes tildekket med jord i hele vekstperioden. Uten sollys danner den ikke klorofyll og beholder derfor hvitfargen. Det er den hvite aspargesen som forbindes med den ekte og rene aspargessmaken.
  • Aspargestopper er rett og slett toppene på grønn asparges. 

Når er asparges i sesong?

Du finner grønn asparges i butikken året rundt, men den norsk asparges og hvit asparges får du kun tak i en begrenset periode.

  • Norsk, grønn asparges: mai-juni
  • Hvit asparges (import): april-juni
Slik bruker du hvit asparges

Slik bruker du hvit asparges

Hvit asparges er for mange en ukjent delikatesse, men får gourmander, restaurantører og kokker til å koke over av entusiasme. Se våre beste tips, tilberedning og oppskrifter av hvit asparges.

Grønn asparges er allsidig og kan både stekes, kokes, dampes og grilles. Smaken passer til både søtt og salt.

Slik tilbereder du asparges

På grønn asparges skal du kutte av de 2-3 nederste centimeterne.

  1. Kok i lettsaltet vann i 2-4 min.
  2. Avkjøl i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Da beholder aspargesen den sprø konsistensen.
Slik tilbereder du asparges

Slik tilbereder du asparges

Asparges kan tilberedes på mange vis, men må tilberedes riktig. Her forteller vi hvordan du koker, damper, griller, steker, baker og blansjerer grønn og hvit asparges.

Tilbereding av hvit asparges

Hvit asparges skal skrelles fra toppen og ned. Ha gjerne litt sukker i vannet istedenfor salt. Den trenger lenger koketid og er som regel mør etter 12-14 minutter. 

Hvit asparges skal ikke avkjøles i kaldt vann, da blir den vassen.

Kremet aspargessuppe

Hjemmelaget aspargessuppe går raskt å lage. Dette er en oppskrift som gir masse god smak, med både kraft, fløte og sprøstekt skinke på toppen. 

Ovnsbakt asparges med spekeskinke

Forrett, smårett, tapas eller snacks. Asparges med salt og sprø spekeskinke er en enkel liten rett med mye smak som du gjerne kan servere gjester sammen med andre småretter, ost og jordbær. 

Grillede grønne asparges med mousselinsaus

Mousselinsaus er hollandaisesaus blandet med pisket krem.

Denne luksuriøse sausen smaker nydelig sammen med både hvit og grønn asparges, og sammen med laks- eller ørretrogn er dette den perfekte forretten til en bedre middag. 

Pizza med asparges og tomat

Prøv en vegetarisk pizza der asparges spiller hovedrollen sammen med smaksrike små tomater. Her bruker vi både varmenehandlet og rå asparges. Lag gjerne pizzabunnen selv, eller kjøp ferdig. 

Asparges smaker også godt til både laks, kylling og kjøtt.