Slik bruker du brokkoli

Slik bruker du brokkoli

Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er proppfull av god smak. Den passer utmerket som tilbehør til de fleste middagsretter og kan brukes i alt fra supper til gratenger. Her er alt du trenger å vite om brokkoli!

Den grønne brokkolien ser ut som små busker på tallerkenen, og selv om den kanskje ikke er en storfavoritt blant barna er det en grønnsak som enkelt kan bli en real godbit på tallerkenen. 

  • I sesong: Mai - oktober
  • Smak: Mild kålsmak med noe sødme.
  • Oppbevaring: I kjøleskap (0-4 ºC). Bør pakkes inn i plast. 

Brokkoli kan også fryses, men bør forvelles først. Det gjør du ved å legge bukettene noen minutter i kokende vann som så helles bort. 

Husk brokkoli til middagen

Slik tilbereder du brokkoli

Brokkolien bør skylles først. Deretter skjærer du av enden på stilken og bladene. Del opp toppen i mindre buketter. Brokkoli kan spises rå eller varmebehandlet. 

Emblem
Ikke kast stilken! Den er like god mat som brokkolitoppene. Skrell stilken og skjær den i tynne skiver. Prøv den i wok eller suppe.

Koke brokkoli

Skal du koke eller steke brokkoli bør du ikke la den ligge for lenge - den er ekstra god når den fremdeles har litt spenst i seg. Noen minutter i pannen eller i lettsaltet, kokende vann er mer enn nok.

Brokkoli trenger kun kokes i få minutter før den er ferdig Brokkoli trenger kun kokes i få minutter før den er ferdig

Kan man spise gul brokkoli?

Når en brokkoli har ligget en stund i kjøleskapet, kan den bli gul eller gulbrun og se uappetitlig ut. Men bør den da kastes? Heldigvis ikke. 

Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig. 

Har brokkolien derimot begynt å mugne, bør du bruke den raskt. Er det bare en liten del som har blitt muggen, kan du skjære vekk muggen med en god margin og spise resten. 

Emblem
Har du en litt slapp brokkoli i kjøleskapet? Kutt stilken og sett den i vann - da vil den kvikne til raskt.

Slik kan du bruke brokkoli

Brokkoli er en god allrounder og passer like godt i en grateng som i suppe, til fisk, svin, kylling eller en saftig biff. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Dette kan du bruke blomkål til

Dette kan du bruke blomkål til

Så mye godt du kan lage med blomkål! Den kan stekes, bakes, kokes eller spises rå. Vi gir deg våre beste tips og oppskrifter til hvordan du kan tilberede og servere blomkål.

Fristende brokkolisalat

En salat med frisk brokkoli, bringebæreddik og fyldig majones, toppet med bacon, rosiner og solsikkekjerner. Server den til fisk, biff eller kylling. 

Ikke tid til å lage? Vi har fersk brokkolisalat

Brokkoli- og blomkålgrateng

Enkel oppskrift på ostegratinert blomkål og brokkoli. Dette er nydelig tilbehør til hvit fisk eller kjøtt! 

Hvis barna synes kokt brokkoli er kjedeige greier, er en grønnsaksgrateng som dette midt i blinken. 

Enkel brokkolisuppe

En sunn suppe som lages raskt med få ingredienser. Denne suppen er med løk, og kan bli en kremet brokkolisuppe om du tilsetter fløte eller en klatt crème fraîche. Så enkelt, og så godt! 

Er ikke barna så glade i brokkoli? Prøv brokkoli med litt spennende krydder, stekt i smør eller med en god saus til. Det er ofte ikke mye som skal til!

Stekt brokkoli med parmesan

Enkelt tilbehør som passer spesielt godt til biff. Med smakfull parmesan kan du enkelt løfte brokkolien til nye høyder! 

Enkel brokkoliris som tilbehør

Brokkolicouscous eller brokkoliris, er revet brokkoli som stekes i panne med hvitløk og olje, og serveres med stekte epleskiver og granateplekjerner. Passer som tilbehør til middag eller som en forrett.