Slik bruker du knutekål

Slik bruker du knutekål

Knutekål har en søtlig smak som skiller den fra andre rotfrukter og kan brukes på flere forskjellige måter. Den er i sesong fra juli til oktober, men hva kan du egentlig bruke den til? Vi viser deg hvordan du tilbereder, steker og koker den gode knutekålen.

Knutekål har fått navnet sitt av den uvanlige formen - det ser rett og slett ut som noen har slått en knute på den.

Den har gjerne flere bladfester fordelt rundt på selve knollen, og kommer i flere farger. Vanligst er lysegrønn, men den kan også være nærmest lilla. Fruktkjøttet er hvitt med fast og sprø konsistens.

  • Sesong: Juli - oktober
  • Smak: Søt, kan minne litt om mild kålrot.
  • Oppbevaring: I kjøleskap, så kjølig som mulig.

Knutekål kan holde i flere uker ved høy luftfuktighet. Pakk den gjerne i plastfilm for å bevare fuktigheten så den ikke tørker ut. 

Emblem
Hvis du beholder bladene på, kan knutekålen oppbevares flere uker i kjøleskap.

Slik tilbereder og spiser du knutekål

Knutekålen må skrelles før bruk. Du kan deretter skjære den i strimler, terninger eller staver.

Den kan brukes rå, for eksempel i coleslaw eller som snacks med dipp. Den kan også både kokes, stekes eller ovnsbakes.

Stekt knutekål

Ved å steke knutekålen får du virkelig frem den søte, gode smaken.

  1. Skrell knutekålen og skjær den i skiver eller båter
  2. Varm en stor stekepanne og stek knutekålen gyllen og mør i smør.
Emblem
Stek knutekålen med hvitløk og urter som timian eller rosmarin for ekstra god smak.
Både fiolett og grønn knutekål kan brukes til det meste, siden den har en søt og mild smak. Både fiolett og grønn knutekål kan brukes til det meste, siden den har en søt og mild smak.

Kokt knutekål

Knutekål kan også kokes og serveres som tilbehør der du ellers bruker rotgrønnsaker som kålrot eller nepe. 

  1. Skrell knutekålen og del den i terninger
  2. Kok den til den er akkurat mør nok til at du kan stikke en kniv i den uten å møte motstand.
  3. Serveres som den er, gjerne med litt salt, smør og pepper.

Siden smaken på knutekål er ganske mild det kan det lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet.

Lag knutekålmos

Knutekålmos kan brukes på samme måte som du ville gjort med annen rotmos. Kok knutekålbitene ekstra møre i ca 20-30 minutter, før du moser dem og tilsetter litt fløte, smør, salt og pepper. Nydelig tilbehør til kjøtt!

Emblem
Knutekålen er også nydelig i gryter, men blir fort overkokt. Tilsett den mot slutten av koketiden om du vil ha den i gryte.
Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Slik tilbereder du rotgrønnsakene

Visste du at rotgrønnsakene kan brukes til det meste? Koke, steke, bake, glasere, som puré, stuing og i supper - det er bare fantasien som setter grenser! Her er våre beste tips og oppskrifter med høstens rotgrønnsaker.

Rå knutekål

Knutekålen kan fint spises rå, bare husk å rense den godt. Server den som sunn snacks sammen med andre rotgrønnsaker som gulrøtter og kålrot og en god dipp. 

Lag coleslaw av knutekål

Knutekålen passer perfekt i coleslaw! Skrell og riv knutekål, gulrot og kålrot til råkost og bland med en frisk yoghurtdressing. Perfekt tilbehør til de aller fleste middagsretter, og spesielt godt til grillet kjøtt.

Emblem
I Sverige og Tyskland kalles knutekål for kålrabi, noe vi forbinder med kålrot.