Slik bruker og oppbevarer du de mest populære grønnsakene

Slik bruker og oppbevarer du de mest populære grønnsakene

Gulrøtter, brokkoli, blomkål, poteter og løk er kjente grønnsaker for de fleste, men hvordan skal man oppbevare de best mulig og hva kan man bruke dem til? Her er våre tips til oppbevaring og oppskrifter så du får brukt opp alt.

Når er egentlig gulrøtter for slappe til å spises, og hva kan man bruke en halv brokkoli til? Disse fem grønnsakene er ofte noe vi alltid har liggende, men kanskje ikke får brukt opp før det er for sent. Unngå å kaste mat med disse tipsene:

Gulrøtter - bruk og oppbevaring

Gulroten kan spises rå, kokt, stekt og ovnsbakt - i tillegg til at den passer til de aller fleste middager. Det at den er så allsidig har gjort den svært populær.

  • Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C) i lufttett emballasje. 

Gulrot har en tendens til å bli slapp og skrukkete etter en stund i grønnsaksskuffen. Det er ofte fordi de blir oppbevart i en åpen pose.

Hvis de ikke er pakket inn i tett emballasje, mister de mye vann og dermed også spensten. I tillegg ser du gjerne myke partier og kanskje også begynnende råtning.

Få liv i slappe gulrøtter

Har gulrøttene begynt aldringsporsessen, kan du skrelle dem, skjære vekk endene og de stygge partiene, og legge dem i isvann i 10-15 minutter. Da får de stort sett tilbake spensten.

Er de fremdeles slappe? Bruk dem i mat som ikke krever spreke gulrøtter som wok, suppe, puré eller gulrotkake.

Har du flere slappe gulrøtter, kan du legge dem i en ildfast form, salte og pepre lett, før du topper med honning og legger dem i ovnen.

Alt du trenger å vite om gulrøtter

Alt du trenger å vite om gulrøtter

Kokte gulrøtter er et vanlig tilbehør til middagen. Men må de skrelles, hva gjør man med myke gulrøtter og kan de tilberedes og brukes på andre måter? Her er alt om gulrøtter og spennende tilberedingstips!

Bruk og oppbevaring av poteter

Det er få grønnsaker vi nordmenn elsker så mye som poteten, og vi bruker den kokt, stekt, i mos, ovnsbakt og i gratenger.

  • Oppbevares mørkt og kjølig (4-8 grader). Potetene bør legges i en tykk pose eller boks. 

Poteter holder seg generelt godt, men er ikke så godt som folk flest tror. Det er fort gjort å plutselig finne noen skrukkete poteter med spirer innerst i kjøleskapet.

Slik bruker du skrukkete poteter

Dersom du klarer å skrelle dem, gjør det og legg dem i isvann. Om de er umulige å skrelle, er de dessverre kompost! Om poteten er fin men har noen spirer, kan disse kan bare skjæres eller knekkes av. Potetene er like gode og klare til bruk.

Slitne poteter er perfekt i mos eller stappe, men kan også ovnsbakes med litt olje, salt og pepper. 

Emblem
Grønne poteter er ikke menneskemat. Om det kun er deler av poteten som har blitt grønn, kan du forsøke å skjære det bort, men det er viktig at du forsikrer deg om at det ikke er noe igjen på poteten - de grønne områdene er giftige.

Poteter er i utgangspunktet ikke en lagringsvare, med mindre man har en god gammeldags potetkjeller. Der kan de holde seg fine i månedsvis, på grønn av høy luftfuktighet og lite lys. I dag er det få potetkjellere igjen, og dermed blir potetene grønne, myke og fulle av spirer vesentlig raskere.

Mye av grunnen til at poteter blir dårlige, er at de eksponeres for sterkere lys og høyere temperatur enn anbefalt. Poteter liker det mørkt og kjølig, og vil helst lagres uvasket om den skal vare lenge. Potetene i butikken er vasket, og dermed forsvinner mye av den naturlige beskyttelsen også.

Dette passer de ulike potetene til

Dette passer de ulike potetene til

Bør du velge melne, kokefaste, delikatesse- eller bakepoteter? Poteter er allsidige med sin milde og runde smak, og har sin plass i mange retter, men hvilken potet skal du velge når? Vi gir deg svaret.potetg

Oppbevaring og bruk av brokkoli

Den knallgrønne grønnsaken som minner om et lite tre er minst like populær som gulroten, og den serveres til alt fra hverdagsmiddag til julematen. Den kan også tilberedes på alle tenkelige måter, men det er vanligst å koke eller steke den.

  • Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C), godt innpakket. 

Brokkoli er en ferskvare, og etter kort tid kan brokkolien bli slapp, få gule flekker og bli litt sort ytterst ved blomstene.

Noen forveksler det sorte med mugg, men de sorte flekkene er oftest støtskader. Mugg har en grå farge og oppleves litt hårete. Mugg må skjæres vekk og kan ikke spises. 

Emblem
Gule områder på brokkolien er bare klorofyllet som er i ferd med å forsvinne. Det gule kan trygt spises og smaker helt normalt.
Slik bruker du brokkoli

Slik bruker du brokkoli

Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er proppfull av god smak. Den passer utmerket som tilbehør til de fleste middagsretter og kan brukes i alt fra supper til gratenger. Her er alt du trenger å vite om brokkoli!

Slik får du liv i slapp brokkoli

Er brokkolien litt dvask, kutter du av stilken for å åpne opp og legger den i isvann. Skjær bort sorte flekker, og den friske delen er klar til bruk. 

Dersom det er for sent og den ikke får spensten tilbake, egner slapp brokkoli seg svært godt til retter som krever høy temperatur, som wok, smørdamping eller steking.

Husk å bruke stilken! Den kan kokes i biter, brukes til suppe eller raspes rå som tilbehør til middagen.

Slik bruker og oppbevarer du blomkål

Blomkål er ikke ulik brokkoli. De som høster disse grønnsakene rører dem knapt, fordi de raskt får støtskader og sorte flekker. Blomkålen blir også veldig fort slapp uten riktig oppbevaring!

Til gjengjeld kan den brukes til alt fra pizzadeig til sprø snacks og passer like godt til fisk som til kylling og kjøttretter. En skikkelig allrounder!

Slik oppbevarer du blomkål

For å beholde utseendet og konsistensen, er det viktig å være nøye med oppbevaringen. Da holder den også lenger om du ikke rekker å spise den med en gang. 

  • Oppbevares i kjøleskapet (0-4 °C) i lufttett emballasje. 

Få liv i slapp blomkål

Om uhellet først er ute, kan du forsøke å legge blomkålen i isvann. Kutt av stilkene for å åpne opp, og la den ligge i 10-15 minutter. Da blir den like sprek som den var, og kan brukes som vanlig.

Fremdeles slapp? Lag en digg blomkålpuré eller del den i biter og stek den i pannen. Du kan også lage blomkålris av den eller bruke den i pizzadeig.

Dette kan du bruke blomkål til

Dette kan du bruke blomkål til

Så mye godt du kan lage med blomkål! Den kan stekes, bakes, kokes eller spises rå. Vi gir deg våre beste tips og oppskrifter til hvordan du kan tilberede og servere blomkål.

Løk - bruk og oppbevaring

Løk er en smakshever, og brukes i alt fra saus og suppe til de lekreste middager. I tillegg er løken god både rå, stekt, ovnsbakt og karamellisert.

Ikke bare kan løken brukes til det meste og tilberedes på de fleste måter, men den kan tilfører også et smaksløft til rettene den får være med i. 

  • Oppbevares tørt og kaldt (gjerne kjøleskap).
Løk kan brukes både rå og tilberedt, og tilfører mye smak i matretter. Løk kan brukes både rå og tilberedt, og tilfører mye smak i matretter.

Når er løken dårlig?

Løken skal være fast når du kjøper den, og da kan den ligge flere uker i kjøleskapet før den blir dårlig.

Løk som har ligget for lenge i kjøleskapet kan bli myk, og det spirer og gror gjerne inni før du kan se noen råtne partier. Det er ikke farlig å spise slike spirer, men de har en konsentrert og stram smak.

Det viktigste er at du skjærer vekk det som er råttent eller misfarget samt eventuelle spirer. Løk kan ikke vekkes til live, men du kan lage masse godt av slapp og sliten løk.

Sliten løk kan bli til en digg løksuppe, fyll til deilig pai med løk og bacon eller rett og slett topping til pølser i brød. Du kan bruke den fersk eller brune den lett i litt olje i panna.

Hold grønnsakene bedre lenger ved å være varsom når du møblerer grønnsaksskuffen din!