Dette må du vite om de mest populære grønnsakene

Dette må du vite om de mest populære grønnsakene

Dette er en solid oversikt over hvordan du oppbevarer, redder og bruker de mest solgte og populære grønnsakene, som gulrøtter, brokkoli, salat, blomkål, poteter og løk. Unngå unødig matsvinn, og gi grønnsakene nytt liv i stedet!

Alt om gulrøtter

Hva skjer i kjøleskapet: Grønnsaken med grønn hårmanke har en tendens til å bli slapp etter en tid i grønnsaksskuffen. Som regel er det fordi den blir liggende i en åpen pose. Hvis de ikke er pakket inn i tett emballasje, mister de mye vann og dermed også futten. I tillegg ser du gjerne myke partier og kanskje også begynnende råtning.

Hva kan du gjøre: Oppbevar gulrøttene mørkt og kjølig, i en tett emballasje. Hvis de har begynt på aldringsprosessen, kan du skrelle dem, skjære vekk endene og de stygge partiene og legge dem i isvann i 10-15 minutter. Da får de tilbake futten, dersom det ikke er for sent (noe det av og til kan være).

Dersom de fortsatt er slappe: Bruk dem i mat som ikke krever spreke gulrøtter. Hva med wok, suppe, puré eller gulrotkake? Her kan de virkelig briljere.

Gulrotkake krever ikke krever spreke gulrøtter. Bruk de slappe gulrøttene som en anledning til å bake en deilig kake! Gulrotkake krever ikke krever spreke gulrøtter. Bruk de slappe gulrøttene som en anledning til å bake en deilig kake!

Eller hva med en salat bestående av epler og gulrøtter? Dette er en småfrekk kombinasjon sammen med noe syrlig, som f.eks. sitronsaft. Her har du en salat som funker perfekt til fiskekaker, fiskepinner eller liknende.

Har du flere slappe gulrøtter, kan du legge dem i en ildfast form, salte og pepre lett, før du topper med honning og legger dem i ovnen.

Brokkoli

Hva skjer i kjøleskapet: Det er liten tvil om at brokkoli er ferskvare. Etter kort tid i kjøleskapet spirer og gror det frem gule flekker, dersom emballasjen ikke har vært tett nok.

Gule felter gir verken bismak eller er farlig å spise. Det er kun klorofyllet som er i ferd med å forsvinne.

Brokkolien blir raskt litt slapp, og den kan også bli litt sort ytterst ved blomstene. Ofte kommer det av støtskader, så ikke klem på den, men ta i den med silkehansker.

Hva kan du gjøre: Oppbevar brokkoli godt innpakket i tett emballasje, mørkt og kjølig i kjøleskapet. Dersom du skal vekke en slapp utgave tilbake til livet, kutter du av stilken for å åpne opp og legger den i isvann. Skjær bort sorte flekker, og den «friske» delen er klar til bruk.

Noen forveksler det sorte med mugg, men det er det ikke. Mugg har en grå farge og oppleves litt «hårete». Det bør også skjæres vekk og ikke spises av mennesker.

Dersom den fortsatt er slapp: Dersom det er for sent, egner slapp brokkoli seg svært godt til retter som krever høy temperatur. Vi snakker wok, smørdamping eller steking. Det er perfekt når du vil skjule gul farge.

Slapp brokkoli egner seg godt til retter som krever høy temperatur, som wok, smørdamping eller steking. Slapp brokkoli egner seg godt til retter som krever høy temperatur, som wok, smørdamping eller steking.

Alternativt kan du lage «brokkolitempura», ved å frese den i olje og salt. Forvelling er et annet forslag. Lag et fosskokende, salt vannbad, og ha brokkolien oppi i 15 sekunder, for så å sile av og hive buntene oppi iskaldt vann. Her har du virkelig en perfekt ingrediens i en salat med skinke og epler.

Blomkål

Hva skjer i kjøleskapet: Blomkål er ikke ulik brokkoli. De som høster disse grønnsakene rører dem knapt, fordi de raskt får støtskader og sorte flekker. Dersom blomkålen får ligge i romtemperatur eller i kjøleskap uten oppbevaring, blir den slapp som en vaskefille før du får snudd deg.

Hva kan du gjøre: Er du opptatt av utseende og konsistens, er det fingrene av fatet, lufttett emballasje og mørk og kjølig oppbevaring i kjøleskapet som gjelder.

Om uhellet først er ute, kan du forsøke å legge blomkålen i isvann. Kutt av stilkene for å åpne opp, og la ligge i 10-15 minutter. Dersom det ikke er for sent, skal den nå våkne fra dvalen og gjenvinne sprekheten, og du kan bruke den som en hvilken som helst annen blomkål.

Slik bruker du blomkål

Slik bruker du blomkål

Så mye godt du kan lage med blomkål! Den kan stekes, bakes, kokes eller spises rå. Vi gir deg våre beste tips og oppskrifter til hvordan tilberede og servere blomkål.

Dersom den fortsatt er slapp: Kamufler slappheten og forvandle blomkålen til puré eller del opp og stek med smør eller olje.

Du kan også lage blomkålris av den eller bruke den i pizzadeig. De to siste alternativene er to svært trendy måter å benytte seg av blomkål på, og gjør det lettere å få i seg fem om dagen.

Slik lager du blomkålris:

Salat

Hva skjer i kjøleskapet: Salaten trives best på 2-4 grader, og her gjelder det å beholde plasten på, for dette er et sart produkt som trenger all beskyttelse det kan få.

Isberg er den mest robuste salatsorten, og tåler litt oppbevaring. Pakker du den ut blir den derimot raskt slapp. Er bladene ekstra skjøre og delikate, skjer det desto fortere. Salat bør oppbevares kaldt, innpakket og uten trekk. Dersom uhellet har vært ute, og bladene er slappe, se neste punkt.

Hva kan du gjøre: Legg oppkuttede salatbiter i isvann i 10-15 minutter. Dette trikset funker ikke på de skjøreste og tynneste bladene, men på robust isberg går det bra. Da skal de få tilbake spensten.

Dersom den fortsatt er slapp: Salatblader som ikke kommer seg etter isbadet, kan være vanskelig å bruke. Mange bruker spinat på samme måte som salat, til tross for at spinat er en bladgrønnsak. Disse bladene er svært delikate og tåler lite, men fordelen er at spinat kan varmebehandles. Slapp spinat kan derfor legges i panna eller brukes i supper og stuinger.

Hold grønnsakene bedre lenger ved å være varsom når du møblerer grønnsaksskuffen din!

Løk

Hva skjer i kjøleskapet: Løken skal være fast når du kjøper den. Den kan ligge ca. 2-3 uker i kjøleskapet før den blir dårlig.

Løk som har ligget for lenge i kjøleskapet kan bli myk, og det spirer og gror gjerne inni, før du kan se noen råtne partier. Det er rett og slett mye liv i løken. Det er ikke farlig å spise slike spirer, men de har en konsentrert og stram smak.

Hva kan du gjøre: Løken oppbevares best i en tett pose. Åpner du en løkremse, bytt emballasje på den resterende løken som ligger i grønnsaksskuffen.

Det viktigste er at du skjærer vekk det som er råttent eller misfarget samt eventuelle spirer. Løk kan ikke vekkes til live, men du kan lage masse godt av slapp og sliten løk.

Ikke kast løken, lag suppe! Ikke kast løken, lag suppe!

Dette kan du gjøre: Sliten løk kan bli til en digg løksuppe, fyll til deilig pai med løk og bacon eller rett og slett topping til pølser i brød. Du kan bruke den fersk eller brune den lett i litt olje i panna.

Poteter

Hva skjer i kjøleskapet: Poteter er i utgangspunktet ikke lagringsvarer, selv om mange tror det. Med mindre man har en god gammeldags potetkjeller da. Der kan de holde seg fine i månedsvis, på grønn av høy luftfuktighet og lite lys.

I dag er det få potetkjellere igjen, og dermed blir potetene grønne, myke og fulle av spirer vesentlig raskere. Mye av grunnen er at de eksponeres for sterkere lys og høyere temperatur enn anbefalt. I tillegg lagres de som regel uvasket. Da blir noe av den naturlige beskyttelsen borte. Poteter krever oppbevaring på rundt 4-8 grader.

Dersom potetene har ligget lenge kan du ha dem i en form og bake dem i ovnen med olje, salt og pepper. Dersom potetene har ligget lenge kan du ha dem i en form og bake dem i ovnen med olje, salt og pepper.

Hva kan du gjøre: Grønne poteter er ikke menneskemat. Om det kun er deler av poteten som har blitt grønn, kan du forsøke å skjære det bort, men det er viktig at du forsikrer deg om at det ikke er noe igjen på poteten.

Etter at de har blitt grønne, tappes de for fuktighet og skrumper inn. Dersom du klarer å skrelle dem, gjør det og legg dem i isvann. Om de er umulige å skrelle, er det bare å legge inn årene. Poteter skal ligge i en tykk pose eller boks og oppbevares mørkt og ved en temperatur på 4-8 grader. Noe annet som kan skje med poteter er at det kan dukke opp spirer og groer. Disse kan bare skjæres eller knekkes av. Potetene er like gode og klare til bruk.

Dersom de fortsatt er litt slappe: Bruk dem i mos eller stapper eller legg dem i en form og bak dem i ovnen med olje, salt og pepper. Når de er myke inni, tar du dem ut og drysser over sesamfrø og noen hakkede, ferske urter.