Slik bruker du restene av julematen
Ikke kast rester av ribbe, pinnekjøtt, sild, pølser eller kålrabistappe. Disse kan du nemlig bruke til noe godt neste dag. Så lenge du har noen basisvarer i kjøkkenskapet kan du enkelt trylle fram pinnekjøttpostei, potetkaker, ribbesandwich eller kalkunsalat.
Rester av ribbemiddagen
Ribbe er mektig, og selv om mange av oss har gledet oss lenge til å gyve løs på mørt kjøtt og sprø svor, så kan det fort bli mye mat.
Svinekjøtt passer godt til asiatiske sauser, og søte smaker som eple og aprikos. Bruk gjerne restene i bao buns, wok eller med en god coleslaw.
Se oppskrift på asiatiske buns her:
Se også disse oppskriftene med rester av ribbe:
- Asiatisk ribbe med glaze
Server ribbe på rugbrød med Hoisinsaus og kald surkål - perfekt smårett til juletapas eller nyttårsfesten! - Ribbesandwich med epleslaw
Ribbe kan også serveres på rundstykke eller brød som smørbrød, eller sandwich. Prøv denne oppskriften med syrlig coleslaw. - Wok med ribbe
Ha ribbe i en wok sammen med gode grønnsaker, asiatisk saus og grove nudler. Kjempegod middag når du ønsker et avbrekk fra julematen.
Rester av medisterdeig og medisterpølser
Medisterdeig til overs blir raskt små tapasboller med smak av jul. Prøv deg frem med ulike krydder som gir variasjon i smak, som anis, ingefær eller urter.
Flere tips:
- Lag kjøttpudding
Fyll medisterfarse i en liten brødform, og stek den i vannbad i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Krydre gjerne toppen med paprikakrydder. - Medisterkaker i brun saus
Har du ferdigstekte medisterkaker eller farsekaker igjen? De blir en kjempegod og erkenorsk middag! Lag en god brun saus eller fløtesaus som medisterkakene kan varmes opp i. Server med poteter, kokte rotgrønnsaker og surkål om du har noe til overs fra julemiddagen.
Lag noe godt med julepølse
Julepølse kan varieres på utallige måter som snacks og har du rester av dette er det mye du kan gjøre. Julepølse egner seg spesielt godt til småretter med en smak av jul - perfekt til juletapas eller fingermat i romjulen.
Flere oppskrifter med julepølse:
Julepølse kan du bruke på samme måte som kjøttpølse. Hva med en pølsegrateng, wrap eller pølser med potetmos og ølsaus?
Slik bruker du restene av pinnekjøtt
Pinnekjøtt er godt i seg selv, men om du ikke har lyst til å spise julemat til langt ut på nyåret, er det fint å kunne sette litt andre smaker på pinnekjøttet.
Lag en pinnekjøttpostei
Perfekt for julefrokost, til julelunsjen eller bare som et godt pålegg i hverdagen.
Pinnekjøtt smaker mye, og er derfor perfekt både på brødskiven, snitter og i lefseruller. Gjør restene av pinnekjøttet til real festmat med disse oppskriftene:
Pinnekjøtt brandade
Pinnekjøtt er tørket og saltet akkurat som klippfisk. Derfor passer pinnekjøtt veldig godt i en tradisjonell fransk ”brandade”, som vanligvis lages med moste poteter, hvitløk, olivenolje og klippfisk.
Slik gjør du:
- Mos nykokte poteter med olivenolje og melk og tilsett rester av pinnekjøtt i små biter. Smak til med salt og pepper og gjerne frisk timian.
- Server brandaden på flatbrødflak, og pynt med rømme og rørte tyttebær.
Rester av kalkun
Det er bare rundt 5% av oss som spiser kalkun på julaften, men den kan dukke opp tidligere i forbindelse med Thanksgiving, og den står også på mange dekkede bord på nyttårsaften. Kalkun har en mild og god smak som minner om kylling, og kan brukes til mye. Bruk gjerne restene til en god kalkunsandwich neste dag med ristet blød, i en blandet salat, som biter i en suppe, i en wrap, eller til pasta med fløtesaus.
Lag pålegg av kalkunrestene
Har du waldorfsalat og kalkun til overs etter årets kalkunmiddag? Sammen blir det en kjempegod påleggssalat. Kjapt, enkelt og utrolig godt på brødskiven!
Prøv også en av disse oppskriftene med kalkunrestene:
Lag noe godt av tilbehøret
Sitter du igjen med litt mye poteter, surkål, rødkål, kålrabistappe eller dadler? Rødkål er godt i wrap sammen med rester av pinnekjøtt, ribbe eller kalkun. Surkål kan du servere til hverdagsmiddag med koteletter eller kjøttkaker. Har du rester av saus blir det enda bedre når hverdagen kommer.
Dadler med bacon og epler
Dadler er for mange fast innslag på handlelisten i julen, og har den siste tiden også blitt en stor trend. Lag juletapas av dadler surret i bacon, eller sunnere snacks med "date bark".
Slik gjør du:
- Fjern steinen fra dadlene og snurr bacon rundt.
- Stek dadlene på middels varme til baconet er gyldenbrunt og stekt på alle side, så har du et fantastisk salt og søtt innslag på tapasbordet.
- Når de er ferdig stekt trer du dadlene på coctailpinner sammen med en eplebit. Dette gir syre og balanserer det søte og salte.
Lag potetkaker av potetene du har til overs
Har du klart å koke alt for mye poteter igjen? Det er ikke rart - de fleste av oss er flinke til å lage litt for mange poteter når vi er flere enn to stykker til bords.
Det fine er at de ikke går til spille. Lag noen gode potetkaker og topp dem med det du har i kjøleskapet av julemat.
Kålrabistappe som apetittvekker
Har du rester av kålrabistappe eller rotmos? La den få romtemperatur og legg den på skjeer toppet med en sterk og krydret chorizopølse og litt rømme.
Den søte rotmosen passer ypperlig sammen med krydret pølse. En deilig appetittvekker!
Sild med potet og løk
Jul og sild hører sammen, og kanskje kjøpte du litt mer enn det som ble spist?
Bruk silden du har til over og lag sild med potet, rødløk og egg - et tradisjonelt og godt måltid. Med frisk dill på toppen er retten komplett.